L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

divendres, 2 d’octubre del 2020

L'ORATGE: La borrasca Àlex i el fort vent associats protagonistes de la jornada d'avui. Molta precaució

 


Totes les previsions assenyalen per avui un dia ben complicat pel vent que arribarà a bufar amb ratxes molt fortes, més a partir de la vesprada perquè durant el matí d'avui - encara que ja bufa vent- hi haurà una certa tranquil·litat i les temperatures i es mantindran altes. (mapa superior)
 
Tot això canviarà a partir de migdia, quan el front de la borrasca Àlex ens arribe en eixe pas que la durà des de la costa atlàntica fins a la mediterrània i que estarà acompanyat de vents que en punts de les muntanyes de l'interior poden ser de 100 km/hora. Serà també a partir de la vesprada quan ja es notarà la baixada de les temperatures per l'afecció de la massa d'aire polar que du aparellada la borrasca.
 
 

                                                             Núvols, pluges i pressió
Davant això aconsellem el màxim de precaució. No són dies ni avui ni demà per activitats i esports de muntanyes i cal tindre també precaucions en passar prop de construccions amb andamis per possibles caigudes d'objectes, així com en zones d'arbres, parcs i jardins per trencament de branques.

 
 
                                 Entrada d'aire polar
 
 
Àlex i la ciclogènesis explosiva associada

Des d'ahir la península està sota el domini de la borrasca Àlex, la primera de la temporada, que després de formar-se front a la costa francesa, ens du en el seu desenvolupament una fase denominada ciclogènesis explosiva o bomba meteorològica, per la rapidesa amb la qual s'aprofundeix. 

Entre la borrasca Àlex i l'anticicló es canalitza la massa d'aire polar cap a la Península Ibèrica, amb forts vents, ratxes molt intenses, mala mar, onatge costaner significatiu, baixada de temperatures,  precipitacions amb nevades en zones altes, etc. 
 
Les prediccions parlen d'avui divendres, dia 2, com el del pitjor d'una borrasca que durarà fins el dia 5-6 d'octubre,  quan les baixes pressions es queden estancades entre la costa francesa i l'anglesa, amb la qual cosa tindrem vent també al nostre territori.  El dia 4 - el del "cordonazo de San Francisco"- pot ser molt complicat per a les costes franceses.
 
Mapes previstos de demà i dissabte

L’oratge en territori valencià

La predicció meteorològica ha portat a AEMET  a activar avui l'alerta groga per forts vents de ponent, de més de 90 km/hora a partir de les 10 del mati i fins a la mitjanit, mentre que la de fenòmens costaners, preveu ones de tres metres, començarà a les 12.00 hores i finalitzarà a mitjanit.
 
AEMET preveu pluges a partir de mig dia, més probables i intenses a l'interior, amb tendència a remetre al mateix temps que disminuirà la nuvolositat. Temperatures en descens.

Demà  dissabte 3 d'octubre, la intensitat del vent de ponent augmentarà i baixaran les temperatures (les màximes i les mínimes), sense arribar als 25 graus les més altes ni als 15 graus les més baixes. 
 
Informació basada en textos i gràfics de LCUA, tiempo.es i AEMET