L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimarts, 6 d’octubre del 2020

PLENARI OCTUBRE 2020: Tavernes fa efectiva la separació de la Mancomunitat de la Valldigna


El procés de separació voluntària de Tavernes de la Mancomunitat de la Valldigna es pot donar per acabar després d'uns tràmits que, per la complexitat administrativa, han durat tres anys i on han hagut de donar el seu vistiplau la Direcció  General  d’Administració  Local,  la Diputació de València i aprovar-la, d'un en un, els plenaris dels municipis que formaven la entitat.

 
El procés finalitzava anit amb l'aprovació de la reforma parcial dels estatuts de la Mancomunitat de la Valldigna, uns canvis que tenen més a veure amb la representació en vots que assumeix cadascun dels municipis en el plenari mancomunal. Aprovar els nous estatuts per a adaptar-los al nou marc normatiu derivat de la Llei 21/2018 de la Generalitat de mancomunitats, era encara obligació de Tavernes.
 
La votació final va haver de realitzar-se dues vegades, atés que en primera no es va aconseguir  la xifra  de 9 vots positius per a la majoria absoluta que es necessitaven. Va ser el govern municipal (Compromís-PSOE) qui al final van aportar eixa suma de la meitat més un necessaris dels 17 vots del consistori vallera. El secretari general va haver de recordar abans de la segona votació que la decisió de separació de la Mancomunitat era ferma i havia estat aprovada en plenari.
 
La separació de la Mancomunitat, a la qual Tavernes pot de nou sol·licitar l'ingrés quan ho considere, es va dur a cap en un moment de greus dificultats econòmiques, i on va ser determinant el fet que Tavernes sufragava el 74% de les quotes dels ajuntament, cosa que suposava en quotes superar 1 milió d'euros en les dues darreres legislatures.
 
Abans era una quantitat major, sobre els 1'6 milions, però en el 2011 i  per la situació econòmica de l'Ajuntament amb un deute global de vora 28 milions, Tavernes va sol·licitar una rebaixa de quotes, que es va quedar sobre els 250.000 euros anuals. Abans aquesta quantitat era superior, i les quotes mancomunals estaven sobre els 450.000 anuals.

Com es va dir en el 2017, en el plenari que es va aprovar la separació voluntària, Tavernes havia pagat fins el 2015 la quantitat de  3.965.259 euros en quotes, als qual calia sumar el pendent de 41.924 euros del 2016 i els 52.526 euros del 2017, amb la qual cosa han estat més de 4 milions d'euros els abonats en quotes, sense que hagueren tingut una plasmació en projectes i actuacions en la nostra ciutat.
 
El regidor Enrique Chofre, que va representar Tavernes en la Mancomunitat en la passada legislatura, va remarcar que Tavernes estima i sempre defensara la Valldigna des del moment que som Valldigna, però això no era el mateix que pertànyer a una entitat política que ha de tindre uns objectius clars i precisos, i que per les circumstàncies dels pobles que la formen, són molt diferents els de Tavernes i la resta de poblacions.
 
Chofre va explicar tot un conjunt de propostes que Tavernes havia presentat al plenari per fer factible la continuació en l'entitat, entre elles que la seu administrativa passara a Tavernes (actualment és Benifairó) per tal de poder usar els tècnics vallers i fer més àgil els procediments administratius, o com Tavernes s'havia unit a la sol·licitat de programes finançats per Europa que haguessen pogut donar  vies de treball conjunt i no havien reeixit.