L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.410
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:53.779

divendres, 23 d’octubre del 2020

La ventilació de les aules, mesura contra la transmissió de la Covid-19, segons el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)

 

La ventilació de les aules redueix el risc de contagi de la Covid-19 en la transmissió a través d'aerosols. Els científics aconsellen ventilar una classe entre cinc o sis vegades cada hora. Ventilar substitueix l'aire interior "potencialment contaminat" per aire net de l'exterior, i en purificar s'eliminen les partícules en suspensió, que poden contenir el virus.

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i tècnics de l'Associació Mesura  ha publicat una guia amb consells per evitar la propagació del virus a les escoles i permet saber  si la ventilació és adequada.

Es diu que les partícules o aerosols es produeixen en parlar, tossir, riure o cridar, romanen suspeses en l'aire i poden provocar contagis. Es poden reduir amb menys alumnes a les classes,  amb el silenci o parlar baix i ús de mascareta ajustada.

L'exposició al virus es redueix rebaixant el temps a classe, amb major distància corporal i ventilant i purificant l'aire per eliminar la concentració del virus.

 

 

Com ventilar?

Els científics remarquen que les activitats a l'aire lliure són les més segures però, dins de la classe aconsellen:

-  Mantindre una ventilació creuada, o siga portes i finestres obertes simultàniament en costats oposats.

- Fer servir equips extractors si la ventilació natural no és suficient.

- Si hi ha sistemes centralitzats de ventilació, s'ha d'incrementar la taxa d'aire exterior i reduir la recirculació.

- Si no es pot recórrer a cap mesura de ventilació, cal purificar l'aire amb equips proveïts de filtres HEPA (High Efficiency Particulate Air. HEPA és l’acrònim). Són filtres d'aire d’alta eficiència per retindré partícules minúscules suspeses a l’aire. S’usen en instal·lacions biomèdiques però  també a cotxes, avions i en casa.

Una bona solució seria una combinació d'opcions, per exemple, es pot combinar ventilació natural i purificació.

 


 Els científics indiquen que mesurar la quantitat de diòxid de carboni (CO₂) que hi ha a l’aula determinar quan cal ventilar la classe. Hi ha aparells que ho mesuren. La guia es refereix a l'aula, però les recomanacions són vàlides a tots els espais interiors.

La guia remarca que les recomanacions no substitueixen l'ús de les mascaretes, el manteniment de la distància i les mesures d'higiene, eines principals per evitar els contagis.