L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dilluns, 19 d’octubre del 2020

Avui és el "Dia mundial contra el càncer de mama": com fer una autoexploració preventiva




Avui és 19 d'octubre, Dia Mundial del càncer de mama, una dada que pretén sensibilitzar i conscienciar la societat sobre la importància de la detecció ràpida de la malaltia, el principal tipus de càncer que afecta la dona,  i per això la importància de les revisions i l'autoexploració.

Els professionals sanitaris consideren que s’han de realitzar autoexploracions des dels 20 anys, una vegada vegada al mes després de la menstruació. Aquests són els quatre passos que s'aconsellen.

 

Davant un espill

Situar-se front un espill i observar les formes d'ambdós pits i comprovar si un no té una forma diferent, si el mugró canvia de color o de mida, o qualsevol altra asimetria. Això no és sempre signe d'un càncer, però si es presenta de repent pot avisar de l’aparició.

Exploració amb la mà

Important explorar tota la mama, amb atenció i la mà envoltant tota la zona, inclos el mugró i l'arèola, així com l'axil·la. S'ha de pressionar lleugerament per detectar qualsevol tipus de bony o nòdul i s’aconsella estrènyer el pit per comprovar alguna eixida de líquid.

 

Aixecar els braços

En elevar els braços sobre el cap es comprova si existeix alguna classe d'alteració, si els dos pits s'aixequen igual o si apareix algun tipus de clivella després del moviment. Cal detectar un canvi en la forma o mida de forma primerenca.

Gitar-se al llit

Una vegada acabada l'exploració dempeus, cal realitzar el mateix procés sobre el llit i amb la mà darrere del clatell. És important ser molt minuciosa i exercir una pressió per detectar irregularitats.