L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

divendres, 23 d’octubre del 2020

El toc de queda (també dit "cobrefoc") que prepara la Generalitat



La Generalitat ha confirmat que  sol·licitarà al Govern d'Espanya que li permeta decretar el toc de queda (o cobrefoc*) en la Comunitat Valenciana. Malgrat tenir les millors dades de tota la península, la Generalitat creu necessari davant els increments d'aquests últims dia a ampliar les mesures de caràcter restrictiu. 

La Generalitat tramita l'aplicació del toc de queda/cobrefoc  a València, una decisió que ja està presa i es plasmarà en les pròximes 48 hores, segons va assegurar el president Puig. No obstant això, es pensa primera aconseguir el suport jurídic del TSJ, un factor decisiu perquè al País Valencià s'aplique la setmana vinent, i fins al 9 de desembre. Es vol una reducció en les infeccions que permeta una major tranquil·litat en les festes nadalenques.

La Generalitat  va destacar la "urgència" per limitar "els moviments nocturns" en celebracions com Halloween,  que suposen celebracions multitudinàries i grans botellots.  L'objectiu final és limitar les eixides nocturnes i reduir les "quedades" socials, evitar botellots i les festes privades dels caps de setmana.

 


En què consistiria?

El toc de queda consisteix a restringir a qualsevol ciutadà circular pels carrers sense causa justificada en l'horari establit per la Generalitat .

El confinament seriosa des de les 00.00 hores (mitjanit)  fins a les 6 del matí. Aquesta mesura impediria l'oci nocturn, botelló o festes privades, al reduir la mobilitat nocturna

On ja s'aplica?

El toc de queda s'ha declarat ja a França. El govern de Macron va decretar l'estat d'emergència per a aplicar el toc de queda a París, Lió, Aix-en-Provence-Marsella, Tolosa, Lilla, Montpeller, Grenoble, Rouen i Saint-Etienne, amb una multa de 135 euros per al qual l'incomplisca.

A Bèlgica el toc de queda és general y cuenta amb una limitació horària que va des de les 00 h de la nit fins a les 5 del matí.

 

*cobrefoc:  Encara que usem "toc de queda", la paraula "cobrefoc" és correcta i acceptada als diccionaris. El terme "cobrefoc" s'ha trobat en actes notarials, sermons i cartes del segle XV i XVI. A frança s'usa "couvre-feu", a itàlia "coprifuoco" i fins i tot a Anglaterra "curfew".  Fa referencia a l'obligació de restar a casa durant les hores nocturnes, sobre tot si es declarava un incendi, per tal de no apropar-se al foc. Després passaria a significar la restricció de moviments durant la nit.

Abans fins i tot s'usava  popularment "el seny del lladre" per referir-se a la reclusió obligatòria a casa durant les hores nocturnes, i així es diu en una acta de la Cort de justícia del Regne de València datada de 1280 on llegim "lo seny lladre", per bé que als documents antics també hi trobem variants com "hora del seny", "hora del seny del lladre" o "seny del foc". 

D'on neix això de "seny del lladre"? A l'Edat Mitjana,  Sant Benet adopta la campana per marcar les hores i els tocs de cada campanar van passar-se a conèixer també com a "senyals", d'on deriva el vocable "seny". D'aquesta forma, "el seny del lladre" era el toc de campana que es feia a la vesprada i s'informava de l'hora de sopar i s'alertava a la població que tothom havia de restar a casa, i que qualsevol transeünt seria considerat un lladre i detingut.

O siga "toc de queda", "cobrefoc" i "seny del lladre", tres paraules usades al llarg de la història