L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dilluns, 26 d’octubre del 2020

Preguntes més freqüents sobre l'estat d'alarma i la seua resposta


Espanya va iniciar ahir diumenge el seu tercer estat d'alarma en huit mesos i el quart de la democràcia. Ho han sol·licitat 11 comunitats autònomes per tindre cobertura legal per a prendre mesures davant la segona ona de coronavirus.

Així i tot hi ha alguns dubtes sobre la seua aplicació i la seua duració, com la que afecta el període nadalenc, a les sancions i als confinaments.

L'estat d'alarma durarà sis mesos?

L'estat d'alarma té una duració inicial de 15 dies i la pròrroga la decidirà el Congrés dels Diputats. La intenció del Govern és prorrogar-lo sis mesos, fins al 9 de maig. El debat serà aquesta mateixa setmana. Sis mesos és un termini molt llarg però Sánchez ho justifica en oferir "un horitzó de certitud" a la ciutadania.

Fins quan es manté el toc de queda? Dura el mateix que l'estat d'alarma?

La resposta és que no. El toc de queda (cobrefoc) que és denominat com a  "limitació a la mobilitat nocturna" pel Govern, és una mesura de caràcter general i d'obligat compliment durant 15 dies. Les autonomies, menys Canàries, han de prohibir "la llibertat de circulació de les persones" de 23.00 de la nit a 6.00 del matí, amb un marge d'una hora per davant i per darrere: les comunitats poden triar començar la restricció a les 22.00 o a les 00.00 i acabar a les 5.00 o a les 7.00.  A partir del 9 de novembre l'obligatorietat desapareix i les comunitats podran desactivar el toc de queda en qualsevol moment, mantindre'l durant més temps o activar-ho si així ho necessiten, com en el supòsit de Canàries.

Puc moure'm entre comunitats autònomes?

Sí, sempre que no estiguem en un territori confinat ni el nostre destí siga una comunitat autònoma tancada perimetralment.  Es podrà circular per comunitats o municipis confinats mentre que no parem en ells.  Si ho hem de fer, ha d'estar "adequadament justificat" i el millor és dur damunt algun document acreditatiu d'aqueixes circumstàncies.

Implica aquest estat d'alarma un confinament com el de març?

No. No obliga a un confinament domiciliari com el de la passada primavera. Sí que proporciona cobertura legal a les comunitats perquè confinen perimetralment "regions completes o una part territorial inferior", siga província, municipi o zona bàsiques de salut. La decisió és dels governs autonòmics segons la seua situació epidemiològica. Així, les competències en matèria sanitària continuen sent de les comunitats i de les autoritats delegades en aquest estat d'alarma: els seus presidents.

Em pot parar la Policia si isc al carrer després de les 12 de la nit i abans de les 6 del matí?

Sí. Un agent ens pot multar si ens troba fora del nostre domicili mentre estiga en vigor el toc de queda. S’ha de justificar.

Puc saltar-me el toc de queda?

Sí, per accions justificades com anar a treballar, comprar medicines o anar a cuidar de persones dependents.

De quant són les multes per incomplir les noves restriccions?

Les multes són dins del règim general de sancions i depenen de cada comunitat autònoma, per la qual cosa "algunes han decidit pujar la seua quantitat substancialment i altres no". L'única cosa que estableix la norma és que les infraccions lleus vagen de 60 a 600 euros, les greus de 601 a 30.000 i les molt greus des de 30.001 a 60.000.

Amb quanta gent puc anar pel carrer, a un bar o a un restaurant?

Depén de cada comunitat autònoma, que tenen empara legal per a restringir, si així ho decideixen, les reunions en l'exterior a un màxim de 6 persones. Ací al País Valencià s'ha marcat en 6. En cap cas a més com fins ara que majorment l'havien fixat en 10 persones.

I a quantes persones puc convidar a la ma casa?

Ocorre el mateix que en la pregunta anterior. Els governs autonòmics podran optar per restringir els grups en l'àmbit públic, en el privat, en tots dos o en cap.

Com sé si la meua comunitat autònoma està en un nivell d'alerta alta?

Cal consultar el Pla de Resposta Primerenca que va acordar l'últim Consell Interterritorial, amb un “semàfor" amb quatre nivells d'alerta (baix, mitjà, alt o extrem) i les mesures que els territoris han de prendre en cada escenari. Aquests nivells es basen en paràmetres d'incidència i de pressió assistencial. Una incidència de més de 250 casos per 100.000 habitants es considera risc "extrem" i, en el cas de l'ocupació hospitalària, serà alta si supera el 15% de la capacitat global de la comunitat i el 25% en el cas de les UCI.

Podré reunir-me amb més de sis persones per Nadal?

En principi sí,  excepte que la situació epidemiològica de la comunitat en qüestió obligue a limitar les trobades a 6 persones o menys.  El Govern ha dit que té "en el cap el Nadal" i que la seua intenció és "doblegar la corba" abans dels dos mesos que falten. Malgrat tot, a hores d'ara, no es pot assegurar que el Nadal se celebre amb normalitat.

Em podré desplaçar per Nadal a una comunitat diferent a la meua per a estar amb la meua família?

Dependrà de les restriccions als desplaçaments entre comunitats autònomes o dels confinaments perimetrals. Si el territori no pateix cap de les prohibicions anteriors, no hi haurà problemes. Les celebracions en família dependran de les comunitats en última instància.

Puc travessar una comunitat autònoma que estiga confinada?

Sí. No és el cas 'anterior perquè partim del fet que  hi ha un confinament perimetral. L'Estat espanyol "no té fronteres internes" i no cal "sortejar" el cordó sanitari per a dirigir-se a una altra regió. Però no pots romandre o eixir del territori perimetral:  està prohibit excepte justificacions laborals o sanitàries.

Puc viatjar a l'estranger?

Sí. Les fronteres exteriors continuen obertes i, de nou, les restriccions a la mobilitat, tant interterritorial com internacional, dependrà d'allò que disposen les comunitats autònomes.

En quin moment podria decaure l'estat d'alarma?

Quan la situació epidemiològica millore. La barrera dels sis mesos és més psicològica que pràctica. Si s'aconsegueix doblegar la corba de contagis i replegar la segona ona, l’estat d’alarma  "s'alçarà sense demora" perquè no hi ha intenció que dure "ni un dia més ni un dia menys" dels estrictament necessari.