L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dissabte, 24 d’octubre del 2020

La campanya anual 2020 ja s'ha iniciat al jaciment de Bolomor

 

L'equip d'investigadors que dirigeix Josep Fernàndez ha iniciat la 32a campanya d’excavacions i investigacions en el jaciment prehistòric de la cova del Bolomor, amb una durada enguany de quatre setmanes, condicionada per la Covid-19, i amb la participació de 12 investigadors que han prendre constantment totes les mesures de prevenció per a evitar possibles contagis.

 

 

L'objectiu de la campanya és la continuació de l'excavació del nivell XIII, al sector nord de la cova, que abraça datacions temporals entre els 240.000-185.000, i els nivells superiors (I a V) que son els més moderns amb datacions qua arriben fins els 150.000 anys. També es pretén preparar el jaciment per a una excavació més exhaustiva en el 2021, confiant en la tornada a la normalitat.

 

Cal significar que les excavacions en el jaciment de Bolomor es desenvolupen des del 1989, i formen part de les intervencions anuals del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València, amb el permís de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.  Les investigacions han tingut com a fruit grans troballes, cas de quatre restes cranials humanes amb una antiguitat de 130.000 anys i estructures de combustió amb una cronologia de 235.000 anys, que les situen entre les més antigues d’Europa i converteixen la cova del Bolomor en una referència del Paleolític.

 

Image general del jaciment (arxiu)

El jaciment de la cova de Bolomor és un dels actius més importants del patrimoni cultural i històric de Tavernes i del País Valencià, i l’Ajuntament treballa per a posar-la en valor alhora que reivindicar la seua importància a escala estatal i europea. Actualment, l'Ajuntament està habilitant el Centre d’Arqueologia Experimental (Carex), del qual ja s’han executat les dos primeres fases, i s’impulsen activitats educatives i didàctiques per a acostar el jaciment als més menuts de la localitat.

 

 

 L'equip investigador ha rebut aquesta setmana la visita dels regidors vallers Anna Bellver, Josep Llàcer, Miquel Tur i Lara Romero, els quals s'han interessat pels treballs que es duen a cap en l'excavació.

Les excavacions d'enguany (Nivell XIII i nivells I-V)

L'excavacions del nivell XIII ha suposat més de 6 anys en una actuació en superfície de 60 metres quadrats, la qual cosa ens indica la complexitat del nivell, molt significatiu en la seqüència estratigràfica de Bolomor i que correspon a un temps càlid a la Valldigna, cosa que afavoriria una nombrosa fauna i la possibilitat de cacera, i per tant la presència de l’home de Neandertal.  És època de cérvol, daina, ur, cavall i l’aparició de les primeres tortugues per a menjar.

Molar d'elefant nivell XIII 240.000 anys
 

En tots els anys anteriors, el nivell XIII ha ofert abundants restes de fauna processada per l'home i d’indústria lítica, així com es va exhumar un caní superior d’individu adult masculí i dues estructures de foc, amb una cronologia de 240.000 anys, que es troben entre les més antigues d’Europa.

Restes òssies cranials humanes.
 

Les excavacions dels nivells I-V continuen el treball iniciat l'any passat en el nivell III, sector oest, molt més modern i amb datacions sobre els 100.000 anys, de clima temperat amb períodes frescos. Va resultar un nivell  molt ric en troballes, i que aporta molta documentació del neandertal que hi vivia fa 100.000 anys, al qual podem considerar el primer poblador valencià i de la Valldigna. Els càlculs parlaven de més de 6.700 peces exhumades en campanya anteriors, amb molta indústria lítica, i restes d’animals com l’elefant, hipopòtam, senglar, ur i fins i tot l’ase, cosa que indicaria episodis d' augment de la temperatura i humitat, a més de l’expansió de la massa forestal al voltant del jaciment i zones de llacunes, com indicaria la presència del hipopòtam. 

 

Indústria lítica

 Cal parlar també de excavacions realitzades en part del nivell IV en altres anys, on els investigadors localitzaren 4 llars de foc, en el que seria una articulació de l'espai i un desenvolupament d'activitats socials associades. Les excavacions han permés comprovar la diferenciació de l'ús de l'espai exterior de l'interior de la cova, aprofitant l'home de Bolomor la part protegida per la visera  de l'abric per instal·lar-hi el campament.

 

Llars de foc de Bolomor

Activitats a la cova del Bolomor per avui i demà diumenge

El jaciment de Bolomor ofereix activitats divulgatives paral·lelament a les jornades d’excavacions, i n'ha organitzat  per a tota la família durant aquest cap de setmana. Avui dissabte, 24 d’octubre, a les 11 hores, es farà una demostració de tecnologia paleolítica on s’incidirà en la indústria lítica, la caça i el foc. L’entrada per a adults té un cost de 3 euros, i la dels menors de 6 anys, 1,50 euros.

Demà diumenge 25 d’octubre, també a les 11 hores, tindrà lloc una visita guiada al jaciment, amb punt de trobada en el pàrquing del jaciment, al peu de la muntanya que alberga la cova, seguida per la demostració de tecnologia paleolítica. L'entrada per a adults és de 4 euros i la dels menors de 6 anys es manté en 1,50 euros.

L’aforament serà limitat i, per això, cal reservar al telèfon 645 977 022 o al correu electrònic visitas@bolomor.com.