L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.410
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:53.779

divendres, 9 d’octubre del 2020

Davant del 9 d'Octubre, dia del País Valencià, dia de tots els valencians i valencianes.



El dia 9 d'octubre celebrem l'entrada del rei Jaume I a la ciutat de València, i és una data que tradicionalment la considerem que marca el naixement del poble valencià. Al llarg de la història hem anat formant la nostra personalitat, la nostra realitat diferent a la d’altres nacions de la península, ni  millor ni pitjor simplement la nostra, formada a partir d'aquelles persones que ens estimem el nostre País Valencià, Regne de València o Comunitat Valenciana i que cadascú agafe la denominació que més li convinga, que no és dia de discussions.


El dia 9 d’Octubre és una data assenyalada al nostre calendari. És el dia de tots els valencians, dels que treballem pel nostre territori, per la seua gent, per la seua cultura, llengua, economia, tradicions... però també és el dia d'aquells que posen traves a la llengua, no la defensen, ni la practiquen ni la parlen als fills;  d'aquells que voten en contra de la recuperació del dret foral valencià, dels que han estat dècades impedint un finançament just per al nostre poble, dels dedicats a l'espoli o a les caixes B i també d'aquells que han fet que la seua terra valenciana estiga en la cua de les inversions estatals.

El dia 9 d’Octubre ens recorda la necessitat de sumar esforços, de ser fidels a un projecte col·lectiu per acabar amb el mal finançament, amb les insuficients inversions i amb el deute històric, i ser fidels al seu poble amb respecte als nostres costums, la nostra llengua, les nostres tradicions... en definitiva, ser tots Poble.

Davant el dia 9 d'octubre és trist haver-ho de dir però el poble valencià és un poble castigat i mai respectat per uns governs que ens han marginat i encara ens marginen amb eixa reforma del finançament que no arriba des de fa uns anys, en eixes inversions que estan a la cua de l’Estat i que queda palés amb eixe Corredor Mediterrani que és el conte de mai no acabar.  Per no parlar de trens de rodalies o actuacions en la costa, entre moltes altres.
 
 
 

Davant del 9 d’Octubre, dia de tots els valencians i valencianes, hem de recordar temes recurrents, que vénen d'anys i que cal malauradament reivindicar encara. N'assenyalem alguns:

- Necessitem i volem el Dret Civil Foral Valencià. Exigim la retirada dels recursos de les lleis valencianes recorregudes al Tribunal Constitucional i que es deroguen les lleis contràries als drets i les llibertats (Llei mordassa Reforma laboral...)

- Necessitem accions per modernitzar el model agrari del nostre territori, cal donar suport als sindicats professionals del camp en les seues exigències i demandes de protecció a la nostra agricultura, sobre tot a la taronja, tan perjudicada per entrades d'altres continents a Europa.

- Necessitem i volem infraestructures millors al nostre territori. Un sistema ferroviari, portuari i aeroportuari valencià que siga impulsor de la nostra economia. Els treballadors, treballadores i empreses valencianes necessitem i volem el Corredor Mediterrani.

- Necessitem la vertebració del territori en base a la realitat que són les comarques. Cal la comarcalització del territori.

- Necessitem i volem polítiques d’igualtat real que garantisquen els drets de les dones i eradiquen la violència masclista, així com aquelles que reconeguen els drets de col·lectius LGBTI.


- Necessitem i volem la plena igualtat lingüística en tots els àmbits de la nostra societat.

- Necessitem i volem ensenyament públic, laic, de qualitat i en valencià.

- Necessitem i volem,  a més de la nova ràdio i televisió valenciana, un espai comunicatiu comú entre tots els mitjans públics en la nostra llengua en les comunitats que la compartim.

Són necessitats i desitjos per al nostre poble. I si són també denúncies per la discriminació sistemàtica d'un Estat, que amb el poc de finançament, poques infraestructures i poques inversions,  no ens deixa avançar