L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.410
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:53.779

divendres, 9 d’octubre del 2020

Acte institucional del dia "9 d'Octubre", Dia del País Valencià

L’acte  institucional del 9 d’Octubre, Dia del País Valencià, ha tingut lloc en la Casa de la Cultura per tal de facilitar una major presència de ciutadans a causa de les restriccions per seguretat que imposa la Covid-19 i que hauria determinat una escassa presència en el Saló de Plens de l’Ajuntament.



L’alcalde Sergi González ha recordat que celebràvem el dia del poble valencià, dia on ens enorgullim de les nostres arrels, de la nostra cultura, de la nostra història i sobretot de tot allò que és nostre. L’alcalde ha fet referència als valors històric, artístic i cultural, recordant que som el primer territori valencià on hi ha constància de la presencia de l’home, a la Cova del Bolomor.

També ha indicat que el projecte col·lectiu com a poble i el nostre futur passa per la defensa de la llengua, de la nostra cultura i de la nostra història, que hem de cuidar com el major tresor.

 L’alcalde afirmava que la celebració del 9 d’Octubre com a poble rememora el nostre passat però per lluitar i entre totes i tots aconseguir crear un futur millor, que assolirem si posem l’interés del poble per damunt dels interessos particulars.  

 

 Tot seguit ha presentat al mestre José Muñoz Solanes, jubilat, i una persona que ha dedicat 40 anys a la formació d’alumnes en la nostra ciutat, i que també va tindre una etapa en el món polític com a regidor del PNPV en la primera legislatura democràtica.

José Muñoz ha fet un parlament historicista, recordant els fets històrics que van dur a conquerir la ciutat de València pel rei Jaume I  després de prometre que no tornaria a Catalunya sense conquerir  Valencia, amb la qual cosa la conquesta va ser una obra personal del rei com així també la formació de l’antic Regne.

 

Així mateix recordava com a poc a poc s’anaven repoblant terres, en el cas de la vall d’Alfàndec (avui Valldigna) repoblada per catalans de Lleida i ciutadans de Montpeller, aleshores integrada dins dels dominis de Jaume I (Cita nostra: El rei havia nascut a Montpeller).  I recordava una anècdota com, en moltes estades a Barcelona, li preguntaven si era de Lleida pel parlar.

Al final de les seus paraules, en el recorregut per la història, recordava com serà 100 anys després quan tenia lloc la primera processó cívica de la Senyera que ha continuat fins ara, i fins que aquest dia 9 d’octubre va ser declarat com a Diada Nacional del Regne de València.

 

Per acabar va fer esment com aquesta diada és també el dia dels enamorats valencians, amb el costum de lliura a la estimada un mocador ple de dolços de massapà.

L'acte ha continuat amb folklore, amb una demostració del "Grup de Balls Populars La Vall de Tavernes" i una mascletà.