L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dijous, 8 d’octubre del 2020

Mara Aranda presenta demà al monestir "Trobairitz" , cants de les dones des de l'Edat Mitjana fins avui

 

 

La intèrpret Mara Aranda presentarà els temes de "Trobairitz", disc que celebra 30 anys de trajectòria artística, en l'almàssera del monestir de Santa Maria de Valldigna, a Simat, a les 19.00 hores de demà, dia 9.

La cantant abordarà un repertori de contingut universal: “Els temes que ferien fa centúries continuen fent-ho en ple segle XXI”, transmesos per les trobairitz (cantautores de l'Edat Mitjana) i que expliquen la consideració que tenia la dona en la societat medieval: bruixa, santa o prostituta. Aranda enalteix en el seu treball discogràfic la figura valenta d'un altre model de dona que porta les regnes de la seua vida i del seu destí perquè “malgrat l'època que els va tocar viure, van aconseguir trobar la manera de fer arribar a les futures generacions el fruit dels seus pensaments, sentiments i accions".

 



 Aranda rescata de l'oblit a les trobairitz, dones trobadores i poetesses de l'Edat mitjana que van ser atacades amb les més dures paraules i els actes més repudiables. Aquestes  dones de la noblesa medieval, que saben llegir i escriure, tocar instruments i parlar en públic, comportar-se amb la necessària correcció, creen unes composicions que han arribat fins als nostres dies des dels segles XII i XIII.

Aranda afirma que “reivindicant a les trobairitz, vull posar en valor a totes les dones silenciades en tots els àmbits, també en la música, i no solament en l'Edat Mitjana. En el segle XXI continua habitant en moltes paraules el silenci”; i subratlla que “aquest és un homenatge a totes aqueixes dones i homes que, des del present, reconeixen i admiren el coratge i la importància dels seus testimoniatges, i treballen en la direcció d'aconseguir un ecosistema més eficaç en les relacions humanes en les quals tots i cadascun, sense importar les seues múltiples diferències, puguen complir les seues comeses des del respecte”.
 

 

La proposta, liderada per Aranda, compta amb les intèrprets Alba Asensi (crota, arpa i cors), Belisana Ruiz (cítoles, crota i cors), Miriam Encinas (flautes, viella i percussió) i Paula Rivera (violes).
 
Trobairitz, un cant per i per a les dones

Dones del segle XXI cantaran i faran sonar els seus instruments per a acompanyar uns textos que no han perdut gens d'actualitat i que van ser escrits per cantautores medievals com Bieris de Romans, Comtessa de Dia, Azalais de Porcairagues, Beatriz de Dia i Clara d'Anduza.


La cantant ha indicat que ‘El rol de la dona, en l'època dels textos interpretats, no va consistir solament a ser objectiu preuat de desig en l'amor cortés. Va haver-hi dones cultes i instruïdes, com les trobairitz, amb un rellevant paper i protagonisme en la vida cultural i literària del sud de França, on l'occità era la llengua vehicular de la poesia, que va arribar pel nord a Itàlia i Alemanya, i pel sud a Catalunya, Balears i València.’