L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimarts, 19 d’octubre del 2021

UNA MOLT BONA NOTICIA: Sergi González i Josep Llácer es reuneixen amb el cap de Costes el dia en que es licita la redacció del projecte de la Goleta


L’alcalde de Tavernes, Sergi González, i el regidor d’Urbanisme, Josep Llácer, ambdós de Compromís, s’han reunit avui amb Antonio Cejalbo, cap de la demarcació de Costes, per tal de reclamar-li una solució definitiva a les platges de Tavernes.

El cap de la Demarcació de Costes els ha informat que avui mateix s'anava a publicar la licitació de la redacció del projecte per al Brosquil Sud i la platja de la Goleta, cosa que ja s'ha produït. La noticia ha estat ben rebuda pels dos polítics vallers perquè suposa que tots els esforços, totes les reunions, totes les actuacions, gestions i reunions que s'han vingut celebrant els darrers anys han donat el seu fruit inicial.

 Els dos responsables municipals han demanat que, mentre això arribe i s'execute el projecte, s’actue en la millora de l’estat de l’arena amb reposicions, mentre han recordat que el passat estiu la Goleta s’ha quedat sense platja, dos dels quiosquets van renunciar per falta d’arena, el servei de vigilància va tindre molts problemes per la falta d’arena com també no hi havia prou arena per muntar la platja accessible.

  

En aquest sentit, Costes  continua defensant que, després del temporal Glòria, s’ha iniciat un procés de regeneració natural de les platges, tot i que caldrà esperar uns anys. Realment eixa millora ningú no l'ha observada a Tavernes i del temporal Gloria ja en fa uns anys. 

 El que ha quedat clar és que Costes no pot escometre cap actuació fora de programa si no declara l'emergència el Ministeri de Transició Ecològica. I ací, diguem nosaltres, esperem que no es declare quan un temporal haja rebentat el cordo dunar i la mar s’ha fet ama de la urbanització i l’ha convertida en un llac.

 

Per tant, tot i la bona noticia rebuda de licitació del projecte, no s'esperen  massa actuacions de manteniment i si es fa alguna reposició dependrà del possible pressupost que hi haja, i sempre sobre el més d’abril com a preparació de la temporada estival del pròxim any.

Els dos responsables vallers han reclamat l'execució del projecte presentat pel govern de Compromís fa més d’un any, col·locar una malla geotèxtil que retinga l’arena, perquè com ha dit en alguna ocasió Josep Llacer “si els abocaments se’ls enduu la mar amb el primer temporal,  arribara el dia que els veïns de Gandia o Cullera aniran a prendre el bany en patinet o en moto” recordant com en aquests localitats es guanya i s’amuntega l’arena que ací es perd.

 

Una qüestió de prioritat, que el govern de Rajoy no va concedir a la platja de Tavernes

Tot i la licitació de la redacció del projecte, no podem oblidar i hem de denunciar que malgrat les deficiències que presenta la platja de Tavernes des de fa algunes dècades, i molt més agreujades des de l’any 2012, l’estudi del CEDEX per al Ministeri de Transició Ecològica sobre les prioritats d’actuació en les platges valencianes de l’any 2015 va qualificar com a “prioritat mitjana” la necessitat d’actuacions en les platges de Tavernes.

La Goleta portava ja anys amb reposicions d’arena anuals, i en alguns anys més d’una reposició, així i tot la van posar junt a les actuacions que no eren urgents ni prioritàries. Això era l’any 2015, i cal recordar que l’estat estava governat pel PP i el president era M. Rajoy.

I després hem d’escoltar, i prendre-ho amb paciència, al PP dient que “si patatin, que si patatan” en els plens, quan Tavernes no està dins de les 17 actuacions prioritàries del litoral valencià ja aprovades perquè el govern de la nació del seu partit no ha va considerar. 

 

 

I ara que?

A esperar, una vegada la publicació per part del  Ministeri de Transició Ecològica de la licitació per a la redacció del projecte de solució definitiva del Brosquil Sud i Goleta hem de ser conscient que després caldrà esperar un possible inici de les obres als 4 anys, més o menys, perquè no es només la licitació de la redacció, sinó els estudis d’impacte ambiental, els informes i aprovacions escaients i, una vegada amb totes les autoritzacions i el projecte aprovat, el ministeri haurà de pressupostar, licitar i adjudicar les obres.  

L’alcalde i el regidor han informat a Cejalbo que Compromís presentarà esmenes als pressupostos de l’Estat perquè s’incrementen les partides que permeten accelerar la solució final de la platja de la Goleta.