L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimecres, 20 d’octubre del 2021

Josep Fernàndez, director de Bolomor, presenta avui el seu llibre "Historia de la espeleologia valenciana"

 

Josep Fernàndez, director de les excavacions del jaciment de Bolomor de Tavernes, presenta avui dijous dimecres el seu llibre "Historia de la espeleología valenciana". L'acte tindrà lloc a partir de les 19 hores en la Sala Alfons el Magnànim, de la biblioteca del Museu de Prehistòria al carrer Corona 33 (Centre Cultural La Beneficiència). 

Segons ens comentava Josep Fernàndez el llibre, elaborat majorment en temps de confinament de pandèmia,  a més de fer un recorregut per la espeleologia valenciana, vol ser un homenatge als iniciadors, persones que actualment tenen sobre els 90 anys i que iniciaren aquesta tasca d'investigar coves i simes del País Valencià quan era un camp verge i sobre les quals se sabia molt poc. 

Precisament el mateix Josep Fernàndez es va iniciar en l'espeleologia quan era jove i va arribar a la Valldigna per primera vegada - ja fa molts anys, citava - amb motiu d'uns estudis que es van realitzar sobre el Clot de la Font, a fi de conéixer millor aquesta naixement d'aigua tan singular del terme municipal valler. 

I amb Josep Fernàndez hem parlat d'espeleologia de la comarca, i ens remarcava la importància de la Valldigna on queda molt per investigar, mentre recordava que és una zona que presenta un gran valor espeleològic perquè en un espai molt reduït, del Pla dels Suros al Pla de les Simes, en cosa d'un quilòmetre quadrat hi ha molts avencs i cavitats, on cal citar l’avenc Pilar amb 235 m, que seria la cota màxima del País Valencià. 

Els vallers, indicava Fernàndez, ens hem abocat molt cap a la Muntanya de les Creus, tot i que no té un gran potencial amb simes sobre els 30 metres, mentre afirmava que el millor sistema, no està en l'eix Mondúver-Penyalba, sinó en elsistema kàrstic que va des del sud de la Drova fins a la muntanya del Toro, i on per les característiques geològiques, podem trobar les simes més profundes, algunes de les quals arriben fins als 200 metres.