L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.610
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 34.025

divendres, 15 d’octubre del 2021

Ahir es va inaugurar a la Casa de la Cultura l'exposició "Les dones en la prehistòria", sobre el paper de la dona en el peleolític i el neolític

 
L’exposició "Les dones en la prehistòria" va ser inaugurada ahir en la Casa de la Cultura amb la presència de la comissària de l'exposició Begonya Soler, de l'alcalde de la ciutat Sergi González i membres de la corporació municipal. L'exposició efectua un recorregut i visibilitza el paper i la importància de la dona en les etapes del Neolític i el Paleolític, a través de panells i representacions, on té un protagonisme la Cova de Bolomor, per permetre conéixer com era la vida i utensilis de l'home de neandertal.
 

L'exposició, que es pot visitar fins el 12 de novembre, de dilluns a divendres en horari de 18 a 20 hores, està produïda pel Museu de Prehistòria de la Diputació de València amb l'objectiu clar de  difondre les investigacions i els debats més recents que s’han anat desenvolupant sobre les dones, precisament a través d’un corrent actual i innovador com és l’arqueologia de gènere. 


L’exposició mostra el paper essencial de les dones en la prehistòria en el desenvolupament dels grups humans en ser qui s'ocupaven de tasques principals en aquella època per facilitar la supervivència del grup al qual pertanyien i l'espècie humana. Les restes arqueològiques recuperades indiquen que, des del Paleolític fins a l’Edat dels Metalls, les dones a més de realitzar tasques de reproducció, manutenció i producció, participaven en els treballs fora de l’àmbit domèstic com són la caça, la recol·lecció o el cultiu de la terra arribant en algunes ocasions a aconseguir un fort poder social, apreciable en el món religiós i de la mort.
 
 
 

L'exposició ens acosta a determinats aspectes de la vida diària, tot donant a les dones el protagonisme que sens dubte hi tingueren.  Es divideix en sis blocs temàtics, incloent-hi una presentació i una síntesi final:

 - Caçar, recol·lectar, sobreviure. Ens situa en el Paleolític. Reflexió sobre la importància de les diferents activitats econòmiques per a sobreviure i el paper rellevant de les dones.

  - Espais domèstics, espais de dones. Ambient Neolític. La importància de les activitats de manteniment: preparació i conservació dels aliments, la indumentària, el manteniment del foc i l'espai habitat.

 - La imatge de la dona. Les figures femenines del Paleolític i del Neolític i l'art rupestre llevantí mostren rostres i siluetes de dones.

 

  - Reproducció i socialització. Les dones són indispensables per a la supervivència del grup, la cura, el manteniment i la transmissió de valors i coneixements.

  - Dones soterrades. Interpretació de les restes de dones trobades a les excavacions arqueològiques.

 - Dones d'avui, societats del passat. Una anàlisi de les societats prehistòriques a través de la investigació antropològica i l'etnoarqueologia.