L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 30 d’octubre del 2021

INFORME: A la matinada d'aquest diumenge, quan siguen les 3 hores cal endarrerir el rellotge a les 2

 

La matinada d'aquest diumenge, 31 d'octubre,  es produirà el canvi a l'horari d'hivern.  Serà a les tres en punt (03.00 hores) quan haurem d'endarrerir el rellotge una hora i passar a les dues de la matinada (02.00).

Una hora més de dormir, però eixa hora suposa un canvi en el rellotge biològic del nostre cos perquè sempre prenem referència de l’activitat que desenvolupem, siga el treball, el menjar o l’esport, i la conseqüència pot ser irritabilitat, falta de concentració i cansament.

La melatonina, una hormona que està influenciada per la llum solar i és la que ajuda a dormir, patirà alteracions:  menys llum del sol farà que el sol produesca més  hormona i tindrem més sensació de son.

Per tal de superar aquest estat,  cal aprofitar les hores de sol, que també ens aporta el benefici de la vitamina D, estar el màxim possible en llocs amb bon sol (una finestra per exemple, practicar esport a l’aire lliure i fer activitats com llegir, veure alguna pel·lícula, una conversa  tranquil·la abans de dormir.

Serà l'últim canvi d'hora?

Com tots els anys, la mateixa pregunta.  El juliol i agost de 2018 la Comissió Europea va realitzar una enquesta  a 4,6 milions de ciutadans europeus: el 84% dels enquestats vol que acabe el canvi d’hora, i una majoria del 64% vol que s’adopte per a sempre l’horari d’estiu.

Fins i tot es va decidir que el 2019 fóra l'últim any dels canvis, però el març del 2019, el Parlament Europeu va ajornar fins a enguany la resolució definitiva.  A més, cada estat haurà de triar quin fus horari vol tenir, i cal saber que  n’hi ha tres: el d’Europa occidental - Regne Unit i Portugal -;  Europa central - en què hi ha Bèlgica, Espanya...-  i Europa oriental –Grècia i Finlàndia.

A Espanya la decisió no està presa, perquè el comissió d'experts que es va crear encara no s’han posat d’acord sobre l’horari final. Opinions en tenen dels dos tipus: alguns volem mantindré horari d'estiu, més hores de llum i impacte positiu en el turisme, d'altres miren mes aconsellable l'horari d'hivern, amb menys diferència respecte a la llum solar.

I si pensem en els ciutadans, sobre un 70% (baròmetre del CIS) vol que es mantinga l’horari d’estiu, més hores de llum i més activitat durant les vacances, i afavorir el turisme remarcant que a l’estat espanyol és una gran activitat econòmica.

Els sectors que opten per l’horari d’hivern argumenten que, ara amb el canvi d’horari , hi ha zones on es fa de dia a les nou o les deu del matí i això implica començar la jornada laboral o entrar a l’escola a les fosques. I això s’ha d’evitar.

La iniciativa ciutadana Reforma Horària defensa que s’ha de mantindré un únic horari tot l’any i que ha de ser el d’hivern perquè la llum al matí és un sincronitzador important i la gent ajusta més la seua activitat a les hores de sol.