L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

diumenge, 10 d’octubre del 2021

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: El nostre tren de rodalies de cada dia, dona'ns-el avui, Sr. Govern de Madrid, amb un bon servei

 

Ningú no ho posa en dubte: cal millorar el serveis de rodalies del tren al País Valencià i acabar amb les deficiències, retards, anul·lacions que s'arrosseguen de fa una dècada els milers i milers de viatgers diaris.  En aquest context, en el ple passat, la portaveu del PP, Eva Palomares, demanava al govern municipal de Tavernes que exigira les inversions del Pla de Millora de les Rodalies que, assegurava ja hauria d'estar en marxa.

El regidor del govern, Josep Llàcer, li recordava que el govern de Compromís  porta anys reclamant-les, com reclama que les competències de rodalies es transferesquen a la Generalitat amb el finançament que les faça possible.  "Volem que siga la Generalitat qui porta la gestió, perquè l'ha duta des del Ministeri, RENFE i ADIF es un desastre, una vergonya. No es pot tolerar l'infrafinançament que fa que les persones, els veïns i veïnes de Tavernes i de tot el país estiguen patint en el dia a dia els retards constants, les avaries i anul·lacions" i recordava que es gasten molts recursos i diners en línies i estacions d'alta velocitat (AVE) que no usa ningú. 

 


 

La problemàtica a hores d'ara

Ens alegrem, de veritat, que el PP se sume a les reclamacions de fa anys de Compromís i que demane que l'Estat  invertesca en  el Pla de Millora en Rodalies. Al cap i a la fi les competències són seues, de l'Estat, de Madrid, no de la Generalitat. Per això Compromís ho ve reclamant, primer va ser a Rajoy i ara a Sánchez.

Tanmateix li hem de retraure al PP que ho reclama ara, en el 2021, després de callar i no dir res durant anys. Abans mai no va presentar cap queixa del mal que funcionaven i de la falta d'inversions en rodalies quan el govern de l'Estat era del PP, de Rajoy. Vaja, igual com amb la problemàtica de la platja de la Goleta.

Senyors del PP: El pla de rodalies no és d'ara, es farceix de promeses sense complir des del 2010, amb el Pla d'Infraestructures Ferroviaries de Rodalies per al País Valencià firmat en el 2010 pel ministre José Blanco (PSOE) i el president de la Generalitat Valenciana Francisco Camps (PP), i amb un total d'inversió de 4.000 milions d'euros, que mai no van arribar. 

 

  

Anys i anys sense inversions de l'Estat en les rodalies valencianes

L'any 2011 Espanya va canviar de govern i el nou president era M. Rajoy (PP). Cal recordar allò que diu un estudi de la Cambra de Contractistes valenciana: les inversions del govern de M. Rajoy en rodalies valencianes foren el 0,44 % del total nacional (Hem escrit bé: el 0'44%).

Segons l'informe, el govern de Rajoy, va executar l'any 2012 unes inversions de 1'7 milions d'euros en 13 obres; el 2013 baixaren a 666.983 euros i 7 obres; el 2014 va pujar a 1'8 milions i 52 intervencions, mentre el 2015 es feren obres per un import de 2'4 milions. 

I arribem al 2017 i el ministre Íñigo de la Serna, del PP, del govern de Rajoy, va reprogramar tot el pla de rodalies i, a bombo i plateret va anunciar una inversió de 1.436 milions d'euros entre el 2017 i el 2025, o siga anava a invertir 179'5 milions a l'any. 

Però...  la Cambra de Contractistes, febrer del 2020,  indicava que fins eixe moment NOMÉS s'havien licitat obres per valor de 100'4 milions, un 8'9% del total. I pitjor encara: estaven en fase de redacció i licitacions nomes 4'4 milions i de la resta no hi havia projecte. No ho diguem nosaltres, sinó la Cambra de Contractistes. I clar és, perdem així un 16% de viatgers els darrers 10 anys segons l'Associació Valenciana pel Transport Public.

Reprenen el que hem dit adés: El director gerent de la Cambra de Contratistes, Manuel Miñés, recordava que les dades oficials del govern de Rajoy confirmave una inversió en les rodalies d'Espanya de 1.500 milions. La inversió en rodalies al País Valencià, hem dit, va ser del 0,44 % del total, i en opinió de Miñes (no nostra) les xifres objectives i tossudes demostraven  la marginació constant de Madrid al País Valencià en tren, carreteres i Corredor Mediterrani. 

Per tant, senyors del PP, cal que ens recordem de Santa Barbarà també quan no trona, i ser capaços de defensar els interessos valencians, amb independència i per damunt de qui governe a Madrid, tot i que siga un govern del nostre partit.