L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dissabte, 3 d’abril del 2021

Una nova "Llei Valldigna" per impulsar el monestir com a centre cultural i cívic després de la fallida de la Fundació Jaume II el Just


La diputada de Compromís, Nathalie Torres, s’ha reunit amb els alcaldes dels pobles de la Valldigna per a explicar-los la proposta de la nova llei que presenta Compromís sobre el Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna i que pretén també donar-li protagonisme a la nostra comarca a través de la inclusió d’un representant que la nova llei diu que serà elegit pels alcaldes.

Segons la diputada de Compromís es vol sumar els pobles de la Valldigna per tal que puguen visibilitzar la pròpia identitat i el patrimoni.

Nathalie Torres ha presentat a les Corts Valencianes la Llei del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna després d’haver-se extingit la “Fundació Jaume II el Just” que exercia el patronat del monestir. Recordem que la fundació i els seus rectors nomenats per l’anterior govern de la Generalitat del PP van estar implicats en el cas Taula, en el que va ser una nefasta gestió de la fundació que havia de recuperar per als valencians “el temple espiritual” que es volia del monestir.

 

Cal recordar ací que el nostre estatut atorga al Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna la condició de “temple espiritual, històric i cultural de l’antic Regne de València i és, igualment, símbol de la grandesa del Poble Valencià reconegut com a nacionalitat històrica”. Serà per tant responsabilitat de la Generalitat conservar i restaurar el monestir, protegir l’entorn paisatgístic  i convertir en centre d’investigació i estudi per a recuperar la història del País Valencià.

La diputada de Compromís  afirma que la nova llei  contempla un Consell Rector en lloc de l’anterior Patronat perquè es pretén que s’incorporen persones de l’àmbit de la història, el patrimoni cultural i la conservació i restauració de béns culturals, alhora que es planifique la funció social del monestir com a espai cultural valencià. 

 

 La nova llei que presenta Compromís vol incorporar al Consell Rector representants dels pobles de la Valldigna, a través dels alcaldes o delegats, al costat de representants de les universitats i membres del  Consell Valencià de Cultura i l’Institut Valencià de Cultura, perquè la intenció és que el monestir s’integre dins de la programació cultural i patrimonial valenciana.

Un altre punt que s’inclou en la llei es la consideració del dia 15 de març com a “Dia de la Valldigna” recordant la data de fundació del monestir pel rei Jaume II el Just .