L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dijous, 15 d’abril del 2021

Conferència "La dona i la República" per commemorar el 90 aniversari de la II República Espanyola


La regidoria d'Igualtat i Memòria Històrica, que presideix la regidora de Compromís, Noe Alberola, va organitzar ahir per commemorar els 90 anys de la segona República,una  xerrada a càrrec de Carme Antoni Balanzà, arqueòloga, durant la qual es va visibilitzar la figura i el paper de la dona durant aquell període històric.
 
La conferenciant va plasmar, en un recorregut ple d'esperança i malauradament d'opressió, una part de la història la història de les dones, que sempre ha tingut en la nostra història oficial una narració breu i inexacta. Un canvi substancial que habitualment han estat amagats, quan no distorsionats o mal interpretats pel franquisme i fins i tot per la democràcia actual, poc atenta a l'explicació en les aules d'aquell període de la història.
 
 
El feminisme va estar actiu i va evolucionar, durant la segona república, els fets documentats, mostren una societat que legislava i vivia des de l'equitat, promovent l'educació igualitària, la segregació no tenia cabuda, un estat laic, amb tolerància per la diversitat, on les dones tingueren dret al vot, a decidir sobre el seu cos i on el divorci era un tràmit legalitzat. Aquelles que no podien permetre's estudiar i ho volien fer, tenien el suport necessari per aconseguir-ho. Tots aquests drets ja estaven legislats fa noranta anys, recordar per avançar.
 
La dona espanyola, que sempre estava lligada a les tasques pròpies de la llar, a l'atenció dels fills i del mateix marit, veu reconeguda en la Constitució republicana del 1931 un conjunt de drets, com la igualtat de sexe, la prohibició de la discriminació laboral, protecció del treball de les dones, reconeixement del matrimoni civil i el divorci. En la segona República la dona espanyola accedí per primera vegada  al dret universal de votar i la Constitució del 1931, en aquest en potser la més avançada d'Europa.
 
Carme Antoni Balanzà va deixa pales com el feminisme actiu de la dona durant la república marcaren el camí que va aconseguir més drets dels que gaudim avui. La major llibertat, equitat i igualtat de les dones, com explicava, és va viure en el curt temps que va durar la república.