L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimecres, 21 d’abril del 2021

L'Ajuntament acudeix a la UPV per coneixer la situació de les platges en vistes a redactar un informe que facilite actuar contra Costes de l'Estat


Vicent Esteban Chapapría, catedràtic de Costes i Ports de la Universitat Politècnica de València (UPV), s’ha reunit aquest matí amb l’alcalde Sergi González i membres del govern municipal per abordar la problemàtica de la Goleta i de la Platja de Tavernes, en constant estat de transgressió marina amb la qual cosa queden afectats els edificis de la primera línia després de la desaparició d'arena.
 
 

Posteriorment s'ha visitat la platja de la Goleta i la de Tavernes per a comprovar en primera persona la transgressió i l’estat actual de la nostra costa, tot en vistes a la redacció d'un informe tècnic que puga donar llum sobre les causes i les possibles solucions.

L’Ajuntament de Tavernes ha sol·licitat al catedràtic de la UPV un informe tècnic que acredite les causes que duen a la greu situació de les nostres platges, i al perjudicis a nivell econòmic, social, turístic i ambiental que pateix el municipi degut a l’erosió de la platja i la falta d’actuacions de les administracions competents. Aquest informe tècnic servirà de suport per a possibles accions jurídiques que puga emprendre el consistori.
 

L’alcalde, Sergi González, ha assenyalat que “l’Ajuntament no pararà fins que s’atenguen les nostres demandes i, per això, estem explorant totes les possibilitats perquè ens escolten i s’actue ràpidament per a solucionar la forta regressió que presenta la nostra platja”.

Per altra part, el regidor d’Urbanisme, Josep Llàcer, ha afirmat que “l’informe tècnic serà un suport de pes que acompanyarà les nostres demandes o possibles accions jurídiques si no es planteja una solució definitiva al greu problema de la costa vallera”.
 
Espigó de Cullera: al nord s'acumula l'arena i creix la platja, mentre al sud, en sentit Brosquil i Tavernes, l'arena i les platges desapareixen (foto Googlemaps)
 

Sense noticies de Costes


Després dels forts temporals que ha patit la nostra platja com a conseqüència de les continues DANAs que ha patit la costa valenciana els darrers anys, fins i tot amb entrades d'aigua i arena en la urbanització. La platja de la Goleta s'ha quedat sense arena, completant un procés que s'iniciava fa anys quan es va allargar l'espigo de Cullera  i minvava l'aportació d'arena a les platges valleres. 


Fins ara, la solució de Costes ha estat aportar tones i tones d'arena per reconstruir una platja de la Goleta que quedava a l'expectativa del pròxim temporal que, novament, s'enduia l'arena aportada. Ha estat fins ara una faena com la del matalafer que diem els valencians: "fer i desfer". 
 
 

El problema ara és més greu perquè la transgressió marina ha començat a afectar també la Platja de Tavernes, amb la qual cosa les finques i habitatges en primera línia, que fins ara havien gaudit de desenes i desenes de metres d'arena, veuen com cada any minva més l'arenal, i s'ha creat un corrent de preocupació en els propietaris que, en massa ocasions, culpabilitzen a l'Ajuntament de la falta d'actuacions, quan aquest està nugat de mans i peus per no tindre competències. I ací cal remarcar això: l'Ajuntament de Tavernes no té cap responsabilitat ni competències en temes de coses, ni pot actuar en cap sentit. 
 


I mentrestant, en parlar de la situació actual,  veiem com la platja de la Goleta especialment està completament destrossada, pràcticament sense arena i, al contrari d'altres anys, a pesar de les negociacions i gestiones que està desenvolupant els darrers mesos com confessava l'alcalde Sergi González a la premsa, l'Ajuntament desconeix quina actuació pensa dur a cap Demarcació de Costes a només uns mesos de l'inici de la temporada estival. 
 
 
 
Tot apunta a que enguany no hi haurà reposició d'arena amb la qual cosa els vallers i estiuejants que ens visiten podem descartar un ús normal de la platja, a no ser que canvien les coses en els pròxims dies.