L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.573
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.911

dissabte, 10 d’abril del 2021

Les platges de Tavernes, com tantes valencianes, apareixen plenes de meduses veler.


Les dues platges valleres han aparegut aquests dies plenes d'uns petits organismes, nomenats meduses veler, i que encara que s'assemblen molt a petites meduses són en realitat colònies flotants d'uns petits organismes nomenats hidrozous.
 
Tenen una gran semblança amb les nomenades caravel·la portuguesa, però hi ha una gran diferència: les meduses veler són inofensives per a les persones, per tant no cal alarmar-se per un hipotètic perill.
 
 

El veler és un gènere de hidrozous que viu en la superfície, en mar oberta, en aigües càlides o temperades. Existeix només una espècie coneguda en aquest gènere, el "Velella velella", que és comunament conegut com a "bassa de mar", "vela porpra" o "veler".
 
 
 
 
Un veler, com hem dit és una colònia  encara que aparente ser un individu, amb una grandària mitjana de 7 cm de llarg. Normalment són de color blau intens, però allò que el caracteritza i li dóna nom es la petita vela superior, amb la qual atrapa el vent i s'impulsa sobre la superfície de la mar, navegant  en direcció del vent. Per això, en determinades condicions el vent les pot arrossegar fins a les platges, com estan passant aquest dies en un fenomen que es pot observar per tot arreu de les platges del litoral del País Valencià.
 

El veler és un animal carnívor, però atenció! les preses són el plàncton que captura amb els seus tentacles que pengen i estan plens de nematocists, amb un filament enrotllat  amb toxines, efectives per capturar les preses però majorment inofensives per als humans.
 
 
Això si, cada persona reacciona de distinta manera al contacte amb aquestes toxines, però sempre és millor no tocar-les i menys encara tocar-se després el rostre o els ulls després d'haver entrat en contacte amb un veler. També cal tindre present que pot provocar coïssor en les zones de la pell que han fregat el veler.