L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.611
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:15.096

divendres, 23 d’abril del 2021

Avui 23 d'abril és la diada dedicada al llibre i, si en compreu i és en valencià, millor!!!


Qui li ho havia de dir a l'escriptor i editor valencià Vicent Clavel i Andrés, establert a Barcelona com a director de l'Editorial Cervantes, qui la proposta realitzada a la Cámara Oficial del Libro de Barcelona i al Gremio de Editores y Libreros per celebrar una festa per promoure i difondre el llibre a Catalunya, cosa que esdevenia a principi del segle XX, es convertiria amb el pas del temps en una jornada quasi universal dedicada al llibre.  

Tampoc se celebraren les primeres el mes d'abril, i en concret el dia 23 en commemoració de Sant Jordi, sinó que les primeres diades del llibre se celebraven el 7 d’octubre. Siga com siga, la cosa va tindre èxit i serà a partir del 1929, en plena Exposició Internacional de Barcelona, que la iniciativa va canviar la data i es va fer coincidir el regal del llibre el 23 d'abril, dia de Sant Jordi,  que coincidia amb les morts de Miguel de Cervantes i de William Shakespeare el 1616. 
 
Naixia el "Dia del Llibre" talment com el coneixem, i se li va afegir el costum que hi havia des del segle XV de regalar una rosa a l'estimada. I dia complert: dia del llibre i dia dels enamorats. I ja que estem, i cal dir-ho de passada, el dia dels enamorats a València és Sant Donis (9 d'octubre) talment com Sant Jordi (23 d'abril) ho és a Catalunya, i no el 14 de febrer, que molts valencians celebren, tot i que la celebració és una "fake news", una còpia dels americans impulsada per "El Corte Inglés" entre tants altres comerços.  

El 15 de novembre de 1995, la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d'abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor, amb la qual cosa una diada del llibre celebrada inicialment a Catalunya, iniciada per un llibreter valencià, s’ha escampat per tot arreu del món.  


Moros a Alcoi
 
Sant Jordi, el nostre patró.... d'abans!!!
 
La Diada de Sant Jordi commemora la mort del sant, el 23 d'abril de l'any 303. Havia nascut a la Capadòcia (Túrquia actual) en el segle III, fill d’un militar al servei de l’Imperi Romà i, segons la tradició, va ser martiritzat per protegir els cristians. El martiri va ser a Diospolis (Palestina) i va ser canonitzat pel Papa Gelasi I l’any 494. 

Aquest sant ha estat sempre molt relacionat amb els territoris que formaven l'antiga corona d’Aragó. Ací, al País Valencià, li teníem un gran apreci i estima, tant que encara que no és molt conegut va ser el patró del Regne de València, com ara ho és d'Aragó i Catalunya, i a l'antic escut de la Generalitat Sant Jordi representa els militars i nobles.  Esperem que no se'ns enfade ningú per donar a conèixer aquesta realitat històrica i que no fa més que reafirmar els llaços històrics valencians amb les terres de la Corona d'Aragó.

Però algú va decidir canviar de patró,  i va substituir-lo per Sant Vicent Ferrer. Semblava això una premonició de la cançoneta de "no mos fareu catalans"... Nosaltres som ofrenadors de noves glòries.... i així ens va! Mal finançament del territori, a la cua en la inversió de l'estat i etc etc, que avui no toca.
 
Doncs bé, la primera relació del sant és del 1096, quan va ajudar a les forces cristianes per aconseguir la victòria a la batalla d'Alcoraz, en el setge de la ciutat d'Osca, i que va contribuir a la reconquesta de la ciutat per al regne. 

L'estima que li teníem abans ha quedat ben palesa a Alcoi. El dia 23 d'Abril del 1276 els moros de Al-Azraq (en àrab "el Blau", perquè tenia els ulls blaus) assetjaren la vila, i mossen Torregrossa durant la missa va encoratjar les tropes i va invocar l'ajuda del sant del dia: Sant Jordi. Quan en l'atac moro ho tenien perdut va aparèixer un cavaller sobre els merlets del castell en un cavall corcel i una creu en el pit.  

Els musulmans el van identificar com a Walí, guerrer sagrat de la seua religió, i els cristians com Sant Jordi, que ho arredonia causant amb una fletxa la mort d'Al-Azraq i la derrota dels moros. A partir d'aquell dia els alcoians tenen com a patró a Sant Jordi i des d’aleshores celebren tots els anys una festa en el seu honor. 



56 Fira del Llibre de València

Deixant a banda mites i llegendes, allò que interessa és que avui ens animem i si poden, ens acostem a la llibreria i celebrem el dia amb la compra d'un bon llibre, i com no en valencià.
 
Com sabeu a València, cap i casal, se celebra la Fira del Llibre, activitat que organitza la Fundació Fira del Llibre de València i el Gremi de Llibrers de València. L'any passat (55 edició) no va haver-hi presencial i enguany, pel mateix motiu, s'ha traslladat a la tardor, tot esperant que la vacunació haja fet efecte i es puga celebrar la fira amb normalitat i presencial dels valencians i valencianes. 
 
Enguany, si no passa res greu, serà una fira on ja podrem comprar les grans novetats de Nadal quan a llibres, i el lloc com sempre i des del 1985 serà a un punt cèntric i accessible com són els Jardins de Vivers de València. Recordem que fins ara la de València és la segona fira d’Espanya, tant per volum comercial com per la gran quantitat d’activitats culturals que s’organitzen al voltant del llibre i la lectura.

I per la nostra part, desitjar-vos un bon dia.... amb un llibre a la mà!!!