L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dimecres, 7 d’abril del 2021

Tavernes liquida el pressupost 2020 amb un romanent positiu de tresoreria superior als 4'3 milions

 

 El plenari ordinari del mes d'abril, previst a celebrar avui a les 20 hores, prendrà coneixement de la liquidació presentada per l'alcalde Sergi González del pressupost municipal 2020, i on s'especifica un romanent positiu de 4.364.925,08 euros, segons el document consultable en el web municipal. La liquidació del pressupost del 2020, junt al Compte General s’envia al Ministeri d’Hisenda i al Sindic de Comptes per a la fiscalització. 

La liquidació del 2020 continua el resultat positiu pressupostari iniciat pel govern de Compromís a partir de l'any 2013, quan trencava la tendència de molts anys de romanents negatius de tresoreria dels governs del PP, que va dur l'Ajuntament a la ruïna econòmica (vore quadre de davall), i que va llastrar el resultat econòmic del primer any, el 2012, que el govern de Compromís gestionava el primer pressupost propi i els comptes municipals.
 
 



El 2013 van ser més 1'5 milions d'euros de romanent positius, que es repetia el 2014 amb  la quantitat de 1'4 milions, el 2016 era de 650.000 euros. Eixos anys, obligat per llei, Ajuntament va haver de pagar deute bancari  i altres "cosetes" deixades pel PP: factures impagades per valor 1'16 milions, els 2 milions de l'aparcament del Passeig del País Valencià, 2 milions d'euros del canon de reciclatge que es devia a Diputació, o fins i tot  pagar endarreriments per la catalogació dels funcionaris paralitzada des d'anteriors governs.
 
L'Ajuntament va haver de destinar els diners a pagar el deute (bancari més altres) per mandat del ministeri d'Hisenda de Montoro (PP), amb prohibició de fer inversions. Serà a partir del 2017, amb 2'1 milions de romanent positiu, i el 2018 de 4 milions quan, després de rebaixar el deute, s'iniciaren les inversions municipals continuades fins ara.
 
El bon estat de l'economia municipal permet obres com el col·lector i vial, pendent del 2006 i que va vore iniciades les obres el 2019 amb Compromís.

 
La gestió  del govern municipal de Compromís  ha fet possible passar d'un romanent negatiu de tresoreria en el 2011 de -4'4 milions a un romanent positiu de +4'3 en el 2020. Aixi es va deslliurar de l'obligació d'avançar diners del deute i es baixava el deute fins al voltant dels 5 milions actuals. El govern que ara presideix Sergi González, que és alhora responsable de la Hisenda Municipal, continua el bon treball iniciat  pel seu predecessor Perfecto Benavent en l'àrea econòmica, i eixa quantitat obri un gran ventall de possibilitats en inversions i obres per a la ciutat, en un temps de pandèmia que es podrà beneficiar a empreses locals.
 
De fet, en el mateix expedient del plenari, ja es contemplen milers i milers d'euros per a realitzar obres i inversions amb aquest romanent, i que es gestionaran després d'haver-se aprovar la corresponent modificació de crèdits. 
 

 
La gràfica anterior, elaborada a partir de les dades del Ministeri d'Hisenda, plasma l'evolució del deute bancari de Tavernes. Cal també saber que el deute per capità valler ha passat dels 782 euros en el 2011 a 275 euros en el 2019, tot i que la població vallera ha disminuït en 1.000 habitants. Per comprendre la situació del municipi només dir que la capital de la Safor, Gandia, tenia al final del 2019 un deute per capità de 3.471 euros.