L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dissabte, 10 d’abril del 2021

Les despulles dels 7 veïns identificats en la Fossa 112 ja descansen al cementeri de Tavernes



Les restes dels set veïns de Tavernes identificats per ara en la fossa 112 de Paterna, enterrats després de ser afusellats, represaliats pel franquisme, descansen en pau en el cementeri municipal, prop dels seus familiars.  
 

Han estat 80 anys de silencis, d'un record de les víctimes només en l'estricte àmbit familiar, entre les quatre parets de la pròpia llar, de llàgrimes amagades que no es deixaven vessar i menys davant dels fills dels desapareguts, de silencis davant de menysteniments de postguerra... fins el dia d'avui, de retorn de la dignitat, del repòs merescut amb els seus familiars i del reconeixement de la lluita per uns ideals, per la legalitat nascuda de les urnes que fou tallada de soca-rel per un alçament militar. 
 
Avui, després  d'anys de lluita, per fi, les famílies poden descansar, tancar les ferides i soterrar dignament els éssers estimats en el seu poble. I les llàgrimes vessades durant anys fruit del dolor i de la desesperança, avui s'han convertit en llàgrimes de felicitat, d'haver pogut arribar al final d'un camí que no ha estat gens planer i on s'ha hagut de lluitar i deslliurar-se d'entrebancs, administratius i legals 

 
 
 
 
Tot ha esdevingut en un dia gris i plujós, però el retorn de la dignitat, al soterrar que mereixien, a la identitat recuperada, a la tornada a casa al costat dels seus, ha estat la llum que ha brillat encegadora i emocionada al cementeri valler durant l'acte.

L’alcalde de Tavernes, Sergi González, ha esta l’encarregat d’obrir l’acte d’homenatge i recepció de les despulles dels set veïns represaliats durant el franquisme:
 
Vicente Carbó Torres, 41 anys, (Llaurador)
José Duato Ferrer, 42 anys, (Operari)
José Peiró Calabuig, 34 anys (Xofer)
Felipe Sala, 31 anys (Llaurador)
Eduardo Sancho Xifres, 35 anys (Llaurador)
Juan Bautista Solanes Gónzalez, 33 anys ( Llaurador)
Vicente Gómez Marí, 45 anys, (Alcalde republicà de Tavernes de la Valldigna)



L’acte, molt emotiu,  ha comptat amb la presència dels familiars de les víctimes, de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, del diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, i membres de la corporació municipal.

La presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme Fossa 112, Carmen Gómez, ha dit unes emotives paraules en record dels vallers represaliats pel franquisme, entre ells, el seu avi, l’alcalde republicà de Tavernes, Vicente Gómez Marí. Un altre dels familiars, Felipe Sala, ha recitat un emotiu poema que va aprendre des de ben menut per a honrar la memòria de les víctimes afusellades.

Per últim, s‘ha descobert un socarrat en l’entrada del cementeri que rendeix homenatge a les víctimes i guardat un respectuós minut de silenci.

L’alcalde, Sergi González, ha destacat que “és un dia que no oblidarem mai per totes les emocions que hem viscut en este acte necessari de reparació i justícia democràtica, el qual permet a les famílies mitigar el sofriment durant estos anys”.
La regidora de Memòria Històrica, Noèlia Alberola, ha recordat que “després de més de tres anys de lluita conjunta i un llarg procés, hui és un dia molt important i emotiu perquè les famílies han pogut donar una sepultura digna als seus éssers estimats”.
 


 
La regidora de Compromís ha tingut un emotiu record " a ells, a les seues famílies que mai no han defallit i que, gràcies al seu coratge, han aconseguit veure la llum al final del camí. Avui hem posat rostre a la seua història i a les milers d’històries i vides truncades, oblidades i enterrades en centenars de fosses i cunetes. Avui tenim un record dels que tornen, i volem també dels que tornaran, dels que esperen sota terra ser localitzats". 
 
Durant el dia d'avui les restes dels cossos dels set veïns seran soterrades junt als seus éssers estimats en el cementeri de Tavernes, on descansaran dignament per a sempre.