L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

dilluns, 5 d’abril del 2021

INFORME: La situació de la Goleta, a tres mesos de la temporada estival, és mol preocupant per la falta d'arena

 

Els treballs de protecció dels edificis de primera línia de la platja de la Goleta mitjançant una escullera de pedra han acabat. La construcció d'aquesta escullera per protegir dels embats de la mar les edificacions de primera línia en la platja de la Goleta, una actuació autoritzada per Costes i que paguen els veïns propietaris, esta ja finida i sobre ells s'alça el mur que tanca perimetralment les edificacions en la part que dóna a la mar.

 

¿Un pedaç més? ¿Una solució provisional, com tantes altres que estem veient a la Goleta, per pal·liar els efectes dels temporals, a l'espera d'un projecte definitiu del Ministeri de Transició Ecològica que, passen els anys, i que mai no arriba?. 

Ningú no negarà que aquesta obra donarà una certa protecció a les edificacions, però si pensem en la veïna platja del Brosquil, on hi ha hagut actuacions semblants, podem comprovar com s'han quedat sense platja, i molt ens temem que la pèrdua d'arena i de platja continuarà sempre i quan, com vulgarment es diu, "no s'agafa d'una vegada el bou per les banyes" i eixe projecte que hi ha des del sud del  port de València fins a Oliva, no s'inicia. 

 

Aquesta fotografia permet apreciar els efectes dels temporals. Sobre els murs es noten els senyals de l'arena de la duna existent, que ja se l'ha engolida la mar.

L’Ajuntament de Tavernes, tal com ací vam publicar en un article, va expressar la seua voluntat d'encetar la via judicial per exigir al Ministeri de Transició Ecològica les actuacions que solucionen el problema de transgressió marina de la Goleta. Motiu no li'n queden a l’Ajuntament per acusar als organismes oficials (El Ministeri i Demarcació de Costes) d’inacció perquè són ells qui tenen les competències i responsabilitat final a l’hora de determinar i dur a cap les actuacions de defensa del nostre litoral, i més encara quan està demostrat que les aportacions d'arena, que duren més d'una dècada, no són la solució.

 
 
 
 
De fet, i com es pot observar en les fotografies del passat dissabte, queda ben poca platja, l'última reposició de nou ha desaparegut pràcticament i en  aquesta situació ens plantegem ¿una nova aportació d'arena, a tres mesos de l'inici de la temporada estival? 
 
El recurs de la via judicial, que ja s'ha tractat en el plenari valler i no seria per tant cap novetat ni iniciativa nova, ja es va dir que seria un tema de difícil recorregut judicial perquè el primer que s’hauria de demostrar és la inacció de Demarcació de Costes, que sempre podrà al·legar les múltiples reposicions, encara que tothom sàpiga que no són la solució final i eixe podria ser un argument de l'Ajuntament pot posar en dubte si les actuacions són les que necessitava abans i necessita ara la Goleta.

Desembocadura del Xúquer i l'escullera. A la part nord s'acumula l'arena, inexistent fa uns anys, i desapareix al sud on hi ha el Brosquil i la Goleta
 

Caldria demostrar també que l’escullera del riu Xúquer està en el origen de la transgressió que pateix  la Goleta. Caldrien estudis tècnics que demostraren que l’ampliació fa unes dècades de l’escullera del riu és la culpable de la modificació de corrents marins que han propiciat la desaparició de l’arena del Brosquil, en la Goleta i com ja comença a notar-se, en la platja de Tavernes.  

De tota manera, la via judicial es veu complicada, difícil i complexa, però sempre pot ser un recurs per posar damunt la taula, i sobre tot en els mitjans de comunicació, la situació de la Goleta i de la platja de Tavernes.

El senador Mulet, en el centre, en una visita a la Goleta
 

Els partits local també es van comprometre l'any passat  a efectuar gestions amb els seus partits i dur el problema de la Goleta i la platja de Tavernes als seus màxims dirigents polítics perquè es tracten en el Congrés o en el Senat. 

Fins ara, en la premsa i ens els facebooks dels partits locals, no hem pogut llegir gestions que s'hagen plasmat en actuacions/propostes en les Corts o Senat, excepte les dutes a cap per Joan Baldoví, de Compromís, en forma d'esmenes als pressupostos (i mai recolzades), i en l'últim any pel senador Carles Mulet, que ja ha presentat diverses iniciatives i preguntes en el Senat sobre les actuacions que pensa efectuar el govern del PSOE en les platges de Tavernes i la Safor i que, no ens consta, hagen estat respostes pel govern Sánchez.

Més informació:

https://saforguia.com/art/57430/tavernes-propone-a-costas-instalar-una-barrera-geotextil-en-la-goleta-para-evitar-la-erosion-de-arena

https://senat.compromis.net/2020/07/14/compromis-reclama-coneixer-els-motius-pels-quals-costes-no-vol-estudiar-el-projecte-experimental-que-li-proposa-tavernes-per-evitar-la-regressio-litoral/