L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dimarts, 6 d’abril del 2021

ARCADI OLIVERES EN HOMENATGE I MEMÒRIA: Home compromès, no va militar mai en cap partit, però ha estat un referent per a molts


Recuperem avui un article publicat el 8 de maig del 2015, amb la conferència que va oferir el finat, Arcadi Oliveres, dins del "II Cicle d'Economia i Territori a Tavernes de la Valldigna" on va dissertar sobre "L'economia al servei de les persones dins de l'àmbit local". 

El regidor de Foment i Promoció Econòmica, Josep Llácer, i el professor i exregidor Miquel Bononad presentaren l'acte, en el qual Bononat va presentar a Arcadi Oliveres amb una exposició detallada de tot el que ha fet al llarg de la seua vida en moviments socials des de la seua joventut. Així ens vam assabentar que és membre de Pax Christi i de Justícia i Pau, va desplegar campanyes d’oposició a la pena de mort en els últims anys del franquisme, i va participar en l’organització de diferents marxes ciutadanes (Marxa per la Llibertat) per tot Catalunya, reclamant “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia”, així com en la creació de l'Associació Catalana de Solidaritat i Ajut al Refugiat (ACSAR), de la qual encara és membre actiu.



President de l’organització Justícia i Pau, dedicada a la promoció dels drets humans i la pau, compagina l'activitat amb la docència com a professor del Departament d’Economia Aplicada de la UAB i en el seu poder té distincions com els Premi de la Fundació Lluís Companys (ERC) (2001); Premi de l’entitat Flama del Canigó; Premi de la revista Alandar, Madrid; Guardó CIEMEN 2006 (modalitat nacional); Reconeixement Emmanuel Mounier Catalunya (2011); Premi Abacus cooperativisme (2011); Premi Internacional Alfons Comín (2011); Premi Proteus d'Ètica (2011); Premi Casaldàliga (2012).

Arcadi Oliveres va iniciar la xerrada destacant la importància de la informació en la societat actual, una informació que acusava massa vegades no està al servei de la ciutadania i va explicar la seua postura amb diversos exemples on venia a demostrar que la informació moltes vegades és per a desinformació general en defensa d'interessos de grans empreses. Per a Oliveres cal lluitar contra la imbecilització i idiotització i la millor manera és interactuar amb els mitjans actuals o canals informatius entre els quals citava blogs, facebook, internet.. per tindre "capacitat de saber les coses i poder-les canviar. Però primer hem de voler". 

Un altra apartat de la seua xerrada el va dedicar a la situació de la producció de riquesa en el Món, i sobre tot a la capacitat de les nacions de poder generar els propis recursos, remarcant que no és un problema de producció sinó de distribució. I ho explicava dient com la fam en el Tercer Món es pot solucionar amb una mínima inversió si la comparem amb els recursos que es destinen a armament i com les propostes de l'ONU mai no han tingut la resposta que cal entre les nacions.



En aquest punt, Arcadi Oliveres, va assenyalar també com la xarxa d'interessos econòmics influeix fins i tot en la política general, i va explicar casos concrets de França i Estats Units, per entrar en la causa de la crisi actual que va dir s'inicia el 15 de setembre del 2008 amb la fallida del banc Lehman Brothers, que va arrossegar a mig món darrere, i del qual va dir que el ministre Luis de Guindos va ser, entre 2006 i 2008, el president executiu per a Espanya i Portugal. 

Un altre dels punts tractats va ser el rescat de la banca, explicant la diferència entre el tractament a Europa (donem els diners) i Estats Units (els presten) i com no estava resolt el tema financer, on la prioritat considerava que era eliminar els moviments especulatius i la denominada Taxa Tobi era un bon mitjà. 

Com a final de la intervenció, va parlar que hem d'anar cap a una "banca ètica" on les condicions siguen la transparència (informació precisa dels diners que entren i que es fan amb eixos diners) i uns criteris nets per lluitar contra la prostitució i el blanqueig dels diners amb un objectiu clar per exemple de crear lloc de treball, polítiques a favor del medi ambient. 
 

En acabar es va establir un diàleg entre Arcadi Oliveres i el public, on va respondre a diverses qüestions. En conjunt van ser vora dues hores, la major part del conferenciant que ens va donar una gran lliçó d'economia - es notava el perquè del currículum- va demostrar una gran capacitat de comunicació i, sobre tot, saber fer senzill un tema àrid i espés com és l'economia.


I Arcadi Oliveres, que segons algunes veus es digne del Premi Nobel, ho va fer amb constants pinzellades d'humor que feien esclatar el somriure còmplice dels assistents.

 
----
Va ser tot un plaer poder escoltar una de les ments més lúcides que han passat per Tavernes i, sobre tot, per la gran lliçó d'humanitat que ens va donar.
 
Descansa en pau, Arcadi Olivares, i com canta Llach "bon viatge pels guerrers que al seu poble són fidels".