L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 1 de juny del 2022

El PATIVEL i el Sector 17 de la platja: moltes informacions divergents i diferents

  

 

A la premsa, escrita i digital, hem pogut llegir alguns articles sobre el PATIVEL que divergeixen, no diuen ni de lluny, el que sempre ací hem publicat en base als debats i informació dels plens municipals. Així, alguns mitjans, com per exemple "La Vanguardia" han abordat  la problemàtica de la platja vallera, i en concret aquest sobre el PATIVEL deia que "... el Plan de Acción Territorial de la Infraestrucutra Verde del Litoral de la Comunidad Valenciana (PATIVEL) dio un plazo de cinco años al consistorio de Tavernes de la Valldigna para construir en el sector de Marenys, donde irá la depuradora de la playa".

Això, si fem cas al ple municipal, es inexacte, on sempre s'ha dit: el sector Marenys no està afectat per eixe termini base de cinc anys (després ho expliquem amb detall), ni tampoc està previst cap depuradora en el sector. La nova depuradora en fase d'aprovació definitiva és a la zona del Tancat, a bastants quilòmetres del Sector Marenys 2A o Sector 17.

El Sector 17 (o Marenys)  està afectat per la disposició transitòria del PATIVEL: una desqualificació dels terrenys només es produiria després de que passaren 10 anys amb totes les condicions favorables per iniciar la urbanització.

 



Per què els terminis generals del PATIVEL no afecten Tavernes

Des del del 2018 el govern de Compromís, i en concret regidor d'Urbanisme, Josep Llácer, ho ha explicat en múltiples intervencions en els plens municipals. I les explicacions del regidor Llàcer sempre han remarcat un fet legal indubtable que el text de "La Vanguardia" no esmenta: l'article 4 de la disposició transitòria primera,que podeu llegir tot a continuació.

 
Diu ben clar que els sectors urbanitzables amb un programa aprovat i en  vigor, però amb una execució paralitzada per causes imputables a l'administració, començaran a computar els terminis quan siga possible executar-los. I ací la causa imputable a l'administració és que la Generalitat no ha executat la depuradora.

La nova depuradora, condició "sine qua non" del sector 17

Com ha explicat moltes vegades Josep Llácer, el Sector 17 està en execució paralitzada perquè l'administració no ha executat la depuradora. El temps per al "Sector 17" o "Marenys 2A" començarà a comptar quan estiga acabada i en funcionament i per acabar tindrà  5 anys de prorroga per tràmits del projecte i d'altres 5 anys per a executar les obres.


La nova estació depuradora (EDAR) té capacitat per a vora 45.000 persones i per a tractar les aigües residuals generades pels actuals nuclis urbans de la ciutat i de la platja, de les zones industrials existents i dels futurs desenvolupaments urbanístics, cas del Sector 17. Dins del projecte es preveu construir estacions de bombament i col·lectors i s’eliminaran les tres estacions depuradores existents (Tavernes-nucli, Bassa i Goleta). Les obres previstes inicialment sobre 23 milions d’euros, les haurà d’assumir la Generalitat.

En resum: El temps de la urbanització del Sector 17 començarà quan estiga acabada la depuradora, que ara està pendent d'aprovació definitiva i com hem dit serà finançada per la Generalitat la qual ja disposa del projecte i dels estudis complementaris.

 

Nova depuradora (groc) i col·lectors en taronja, als quals s'afegirà el del Sector 17 quan estiga acabada la urbanització
 

La sentència del Suprem no ha canviat en res les circumstàncies del Sector 17 o Sector Marenys 2A perquè precisament no ha canviat res en la transitòria del PATIVEL, llei de la Generalitat i no de l’Ajuntament. 

En aquest vídeo tot i ser del 2018, el regidor Josep Llácer explica tota la problemàtica que continua igual a hores d'ara.

 


Elaboració pròpia.