L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 28 de juny del 2022

INFORME: Els Plans de Prevenció d'Incendis a la Valldigna


Tavernes és una de 20 localitats de la comarca Safor-Valldigna que disposen de Pla de Prevenció d’Incendis Forestals aprovat.  Cal dir que en el cas específic de la Valldigna, totes les quatre localitats que la formen (Barx, Benifairó, Simat i Tavernes) disposen de l’esmentat pla aprovat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural,  Emergència Climàtica i Transició Ecològica amb l’objectiu de marcar les actuacions preventives per evitar incendis i les pautes a seguir si se’n produís.

Dins d’aquest context, cal saber que les quatres localitats de la Valldigna disposen en els respectius termes municipals d’una superfície major de 500 hectàrees de sòl qualificat com a forestal, per la qual cosa també estan obligats per llei.

 

Els plans de Prevenció volen protegir els monts, sobre tot en incendis per a la qual cosa és fonamental posar impediments al seu avança, cosa que s’intenta aconseguir amb la creació de tallafocs majorment, però també la neteja de deixalles i altres objectes productes de l’activitat humana en visites o activitats en muntanyes.

D’ací que, en el cas de la Valldigna i Tavernes, amb multitud de rutes senderístiques que es poden córrer a peu, moltes condicionades gràcies a l’estreta col·laboració entre l’Ajuntament i el Centre Excursionista, es done aquesta activitat esportiva de manera important en les muntanyes, per la qual cosa és fonamental la conscienciació dels visitants de no deixar cap resta en la muntanya.

Cal també recordar que des de fa més de 30 anys,  impulsats des de l’Ajuntament, es duen a cap repoblacions en la falda de Les Creus i també la zona de l’Ombria, que han recuperat molta zona boscosa perduda per anteriors incendis i cal previndre i protegir.

 

Protegir la ZEC de la Serra de Corbera-Serra de les Agulles

Fa uns mesos publiquem ací mateix la noticia que els municipis d’Alzira, Corbera, Llaurí, Favara, Benifairó i Tavernes volien impulsar un projecte comú de defensa i potenciació dels valors mediambientals de la Serra de Corbera i de les Agulles. 

Les poblacions implicades expressaren en una primera reunió celebrada a Alzira la seu intenció d'unir esforços i recursos per fer una gestió responsable, sostenible i efectiva, i coordinar accions per eduir el nombre d'incendis forestals i millorar el nostre patrimoni natural i turístic, tal com explicar la regidora Mònica Palomares, de Compromís en acabar la reunió.

 

 
En el cas d'aquest projecte, Tavernes i Benifairó són les dos localitats de la Valldigna que tenen una part del seu terme municipal recorregut per la Muntanya de les Creus, el darrer contrafort de la serra de les Agulles, i que ara té un valor especial després que la Generalitat haja declarat el conjunt Serra de Corbera-Serra de les Agulles com a Zona Especial de Conservació (ZEC).
 
La creació d'aquesta entitat conjunta permetria gestionar els recursos econòmics que es reben de la Generalitat, i plantejar temes bàsics com creació de tallafocs en prevenció d'incendis, la neteja dels camins, conservació i millora de senders i també organitzar activitats educatives i de conscienciació entre la població de la zona implicada. L'objectiu  general es protegir amb eficàcia aquesta ZEC, de gran valor medi ambiental, per la seua riquesa en flora i fauna, i que abraça una superfície superior a les 4.800 hectàrees. 
 
 
 

 

La serra de Corbera és una alineació muntanyosa situada entre la Ribera i la Valldigna, i que conjuntament amb la Serra de les Agulles, de la qual està separada pel pla de la Sangonera, forma una unitat dins del Sistema Ibèric.  Podem mencionar paratges emblemàtics, com la vall de la Murta, o el d'Aigües Vives, i serres com la Murta (350 m) o la serra del Cavall Bernat (587m) i també elevacions notables com la Mola (625 m), al terme de Favara, que és el cim més elevat, però cal destacar també Els Germanells (599 m) i la Muntanya de les Creus (539 m) a Tavernes. En el seu conjunt,  són serres de les comarques centrals valencianes molt emblemàtiques i molt visitades per excursionistes i amants dels senderisme.

Elaboració pròpia