L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.376
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 15.042

divendres, 3 de juny del 2022

L'alumnat de 3r del CEIP Magraner va representar ahir l'òpera infantil "L'Amor familiar" a la Casa de la Cultura

 


La companyia "Magranes" del CEIP Magraner de Tavernes va representar ahir l'òpera "L'amor familiar", en estrena i per als pares, familiars i públic en general. Van ser els protagonistes els alumnes de tercer de primària, xiquets i xiquetes de 8 i 9, que constituïts en la companyia "Magranes" han treballat aquesta expressió artístico-musical dins de l'anomenat "Projecte LOVA" 

UN PROJECTE MULTIDISCIPLINAR

L'òpera representada ahir ha estat en realitat la plasmació d'un treball realitzat per l'alumnat i el professorat durant tot un any i que els assistents pogueren observar en el vídeo previ a la representació, on es va explicar tot el procés, des de la motivació de la idea (la maleta duta a classe pel tutor Benjamí Garzon) fins arribar a l'estrena d'ahir.

Tot el treball que du implicat la representació de "L'amor familiar" s'ha desenvolupat al llarg del curs a partir de múltiples tallers on han col·laborat els familiars, que han acudit a les classes per ensenyar els xiquets i xiquetes aspectes dels seus oficis i que calien dins del procés global de la representació. 

Així, hi ha hagut tallers on s'han explicat als alumnes els rudiments bàsics per a crear una notícia (s'havia d'informar a la comunitat educativa la representació de l'obra), tallers de maquillatge i de confecció dels vestits que dugueren ahir en la representació), tallers d'il·luminació per a l'escenari de l'obra, de formació per a composar la música i crear la coreografia del ball, així com la decoració de l'escenari, etc. En conjunt una gran tasca sense oblidar aspectes fonamentals que van anar des de la recerca del nom de la "companyia teatral" fins a escriure el text de l'obra representada (obra col·lectiva dels alumnes) com també ha estat un treball col·lectiu i d'equip la cartelleria, el disseny de la propaganda-informació que ahir les famílies rebien com a "libreto" del que anaven a visualitzar. 

Des del punt de vista educatiu i didàctic, un treball dut a l'aula al llarg del curs que ha abraçat aspectes i disciplines diverses (formació plàstica, formació musical, l'escriptura, l'expressió oral, etc. sense oblidar la formació en valors com la companyonia, la solidaritat, la col·laboració, el respecte...  tot per per arribar a convertir-se en l'òpera infantil "Amor familiar" i parlar-nos d’un aspecte  que per a l'alumnat ha estat  molt important al  llarg de  la pandèmia, com  és  l’amor que  ens  han  donat  els nostres familiars - cosa que dóna nom a l'obra i s'hi desenvolupa en l'escenari-  i que els escolars han aprofitat per agrair i fer-los ahir un xicotet homenatge, que resultar molt emotiu i encoratjador.

 

 

 

EL PROJECTE LOVA

L'òpera és un gènere escènic que reuneix tot un conjunt de disciplines com la música, interpretació, dansa... i que moltes vegades l'entenem com a una cosa avorrida i elitista, però eixa no és la realitat i moltes vegades es conseqüència de la llunyania que hi ha amb el públic i majorment en el jove.

 

El grup "Magranes", dirigit pel professor Benja Garzon,  ha trencat eixa situació en el que ha estat una oportunitat perquè alumnes i professors hagen avançat en un procés formatiu en l'aula que ha col·laborat a la creació de la millor obra d'art que es pot aconseguir en un centre escolat: la mateixa educació dels alumnes.

 

Una experiència encetada enguany pel CEIP Magraner, però que està molt escampada pel món a través del projecte "LOVA", té el seu origen en un projecte educatiu creat per a l'Òpera de Seattle en els anys 70 i que en els 80 va ampliar el Metropolitan Opera Guild de Nova York. Actualment suma milers de projectes de creació d'òperes  realitzades en les aules  de  més  de  vint països i  ja porta més  de  quatre  dècades d'activitat. De fet ahir en la representació va estar present Miguel Gil, un dels coordinadors del proje cte "LOVA" a nivell estatal, desplaçat a Tavernes per recolzar l'experiència vallera.

 

Com hem dit, el projecte s'ha estès i ha esdevingut un projecte educatiu gràcies a docents que, en un exemple de professionalitat i de compromís pedagògic, arriben a aconseguir objectiu tan fonamentals al llarg del procés com són la cooperació, l’empatia i la confiança en un mateix i en l’equip de classe.

 

Enhorabona.

 

Elaboració pròpia