L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 7 de juny del 2022

PLE DE JUNY 2022: El PP i Ciudadanos no recolzen una moció que demana a Madrid executar els projectes de regeneració i recuperació de les nostres platges


El ple de Tavernes va aprovar anit mateixa una moció presentada per Compromís en defensa de la platja de Tavernes i de la resta del litoral valencià que, com Tavernes, tenen problemes en la seua arena i calen de solucions definitives. La moció va rebre els vots favorables només de Compromís, PSOE i L'Esquerra (foto superior).

El text de la moció aprovat per Compromís-PSOE-L'Esquerra es ben clar i diàfan:

1) Instar al Ministeri de Transició Ecològica perquè execute a la major brevetat els projectes de regeneració i recuperació de les platges de la Safor-Valldigna i implante mesures  per corregir els efectes negatius de les infraestructures existents així com sistemes de retenció de l’arena perquè les actuacions siguen més duradores en el temps si més no, definitives. 

2) Demanar a Madrid que transferesca les competències de Costes a la Generalitat Valenciana, i els recursos per exercir-les com ja ho fa  Andalusia i Catalunya que les tenen transferides de fa temps o Balears i Canàries les quals ja han iniciat el tràmit per a que es transferesquen.

 

Espigó o escullera del Xúquer: una de les causes del problema. Al nord es forma un gran arenal, al sud les platges desapareixen

 

3. Instar als organismes de Ports tant de Cullera com Gandia a que efectuen les mesures correctores previstes en les declaracions d’impacte ambiental i evitar el greu perjudici que pateixen les platges del sud per culpa de la interrupció del flux de sediments i la dinàmica litoral.

 

La moció, una vegada aprovada,  s'enviarà al Govern de la Generalitat Valenciana i a les Corts Valencianes, a la Demarcació de Costes en València, a la Delegació del Govern, al Ministeri para a la transició ecològica, al Govern d’Espanya, al Congrés dels Diputats i al Senat.

 

 

J. Llàcer va defensar la moció que reclama actuacions urgents en les nostres platges

 

 El debat

 

Ni el PP ni Ciudadanos van aprovar la moció i ho argumentaven pel punt numero 2, on es reclama que el País Valencià, tinga les mateixes competències que tenen altres autonomies. Per als dos partits de la dreta local, això no tenia relació amb els remeis per a les platges i no tocava parlar-ne, era nomes despistar.

 

Josep Llàcer de Compromís, va recordar al PP i Cs, la nefasta gestió que està fent Madrid dels problemes de la costa, i que justificava demanar les competències perquè no ha de passar com d'anys i en anterior legislatures que, Madrid ha rebut  quan i com ha volgut els representants municipals, i com a única solució ha donat abocar arena que, als pocs dies, no hi era a la nostra platja.

 

 

Principi dels anys 2000. La Goleta encara tenia un un bon arenal

"Volem una gestió aproximada al ciutadà i al territori. Demanar les competències no es desviar l'atenció sinó caminar cap a les solucions" afirmava Llàcer, que refutava l'afirmació de Ciudadanos que per assumir competències cal un canvi a l'Estatut valencià. El regidor de Compromís afirmava que això no era cert i recordava la denominada Clausula Camps inclosa en la darrera modificació, i qualsevol competència que reba una altra comunitat, i  la de Costes ja la té Andalusia Catalunya i està en tramit les Illes i Canàries, el País Valencià les pot reclamar per eixa clausula. L'Estatut ho permet, ja conté la forma jurídica".

El PP va negar que Catalunya i Andalusia tinguen eixes competències i que assumir-les no implicava defensar el nostre litoral, a la qual cosa Llàcer responia que "la moció s'ha presentat a tots els municipis afectats de la Safor-Valldigna i s’ha votat en tots i per tots els partits a favor sense problemes. Ací a Tavernes es transforma en un debat on sembla que més que res es busquen excuses per no aprovar-la.  A la dreta local li costa molt acceptar les autonomies, va en contra del seu posicionament polític, tothom sap que si fora  per els partits de la dreta  les autonomies no existirien".

Elaboració pròpia