L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

divendres, 22 de desembre del 2023

Qui se'n recorda del "Cine Capitolio"?

 

La resposta seria que són molts els vallers i valleres que se'n recorden. Era el cinema principal de la ciutat, on a més de les projeccions de pel·lícules, pel seu major aforament era el lloc triat per als grans esdeveniments soci-culturals de la ciutat: sobre el seu escenari tingueren lloc les presentacions de les Regines de Festes de Tavernes (allà pels anys 1970) i també conferències - sobre tot quan el conferenciant era un personatge de primera fila, cas per exemple de Rodríguez de la Fuente - sense oblidar grans espectacles musicals o fins i tot, representacions de ballets de l'Europa de l'Est.

 

 

 

Tot això va anar acabant-se, com es van acabar els altres dos cinemes que hi havia a Tavernes d'hivern (El "Cine Principal", més conegut popularment com el "cine de la plaça", o el "Cinema Ideal", també conegut com a "cine de la carretera", tant en un cas com en l'altre per la seua ubicació dins de la trama de la ciutat.

 Era un temps que ens parla d'una altra ciutat,  d'una altra forma de viure, on les ofertes culturals eren molt diferents (sense televisió, internet...). Aquests tres cinemes emblemàtics d'hivern, com les dues terrasses d'estiu, l'Astoria i la Rosaleda, han tingut sort desigual: el Principal ha acabat convertit en una finca de pisos, l'Ideal alberga una tenda d'electrodomèstics i el Cinema Capitolio l'ocupa el "Mercadona" de la carretera, tot i que conserva, amagats a la vista dels clients, molts dels elements: pati de butaques, amfiteatre, el "galliner" i el cadiram en molts llocs.





Del Capitolio i vivències al seu voltant en podríem parlar molt, com també de la resta dels cinemes local: les grans produccions de Hollywood, la censura en temps del franquisme, del Nodo, de les "carabines" dels nuvis, dels crits de la xicalla en començar les projeccions de pel·lícules de vaques (el xic, el xic per canviar de vegades al bandit, el bandit...), del descans amb la propaganda del bar del cinema i la venta de llepolies, castanyes, pipes a la vorera de l'entrada... tant i tant seria per omplir un llibre, però se n'ix de l'objectiu d'aquest escrit. 

 

 

 

Ara, quan la cadena de Juan Roig edifica un nou centre a l'entrada de la ciutat, pensem si l'Ajuntament  (tècnics i responsables de govern) han fet una visita perquè s'haurà plantejat alguna mena de protecció de l'edifici quan deixe de ser un supermercat. Caldrà per tant primer saber  que hi ha, catalogar, i potser que fins i tot s'haja plantejat comprar-lo i conservar-lo per a la ciutat. Hi ha una segona oportunitat de que passe a ser patrimoni municipal. La primera ja es va perdre.

Les fotografies reprodueixen l'estat actual del cinema: el pati de butaques amb infraestructures del supermercat, la part superior amb el cadiram, etc.  No són nostres ni ens les ha passades cap partit: les hem arreplegades de la xarxa, on s'han compartit, i sembla ser que corresponen a eixa visita municipal que s'hauria produït. Simplement ens limitem a reproduir les fotografies que altres ja han publicat.