L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dijous, 28 de desembre del 2023

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Ja tenim l'arena darrere la capella de la platja, ara cal l'actuació de l'Ajuntament.

Tardarà més o menys, però els temporals arribaran. Confiàvem, esperàvem, que abans d'acabar l'any, i amb urgència, s'hagués executat l'actuació anunciada el passat mes d'octubre per protegir la primera línia de platja. No ha estat així, però hem tingut sort. No ens podem queixar. Per ara. Hem tingut una tardor sense DANAs, ni gotes fredes ni grans temporals a la mar. La Goleta ha mantingut l'arena, les ones no han colpejat la primera línia... però entrem a l'hivern, una estació de mal records els últims anys: DANAs Glòria, Filomena...

Fa setmanes ens assabentàrem que Costes amuntegava arena darrere la capella de la platja. Una arena per defensar les platges. Ho expliquem tot seguit. També pensàvem que era Costes qui n'amuntegava prop del Saló la Font, però hem sabut que és de propietat privada.

No s'ha actuat, tal com eren les previsions a l'octubre, quan els vallers i valleres coneixíem  que la Direcció General de la Costa i la Mar havia donat llum verd perquè Tavernes, amb mitjans propis municipals, usara arena cedida per Costes amb l'objectiu prioritari de protegir els edificis de primera línia davant l'arribada de l'època de temporals.



L'arena amuntegada darrere la capella

 

Una nota de premsa explicava el 6 d'octubre que l'alcaldessa Lara Romero i el regidor d'Urbanisme, Juan Bautista Talens, s'havien reunit amb la subdelegada del Govern al País Valencià, Raquel Ibáñez i el cap de servei de Projectes i Obres de Costes, Javier Estevan amb tècnics de les dues bandes. Es va reclamar l'actuació de Costes perquè són la tardor i l'hivern les pitjors èpoques de temporals. Les últimes dues DANAs més greus (Glòria el 2020 i Filomena el 2021) destrossaren el nostres litoral. Encara en patim els efectes.

Al final, i com que Costes no anava a actuar, es va aconseguir que entregara a Tavernes sobre 7.000 metres cúbics i Tavernes actuaria abans dels temporals. Es va dir que en unes poques setmanes es disposaria de l'arena. Ja la tenim darrere la capella.

Els operaris de la brigada municipal s'encarregarien de fer la faena, crear un cordó dunar en la zona de l'avió de la Goleta i en la zona enfront de la Plaça Alcudiola, on els temporals últims deixaren a l'aire els fonaments dels edificis de primera línia.  L'objectiu, com hem dit, crear una barrera per a protegir les finques de primera línia. I s'acompanyaria amb una plantació de vegetació per consolidar la duna, a través dels participants en el mòdul de jardineria de l'Institut Jaume II el Just.

Imatges de la Goleta d'ahir

Fins ací, de manera resumida la notícia, tal com es va vendre, en nota de premsa i en la premsa comarcal. Ha passat octubre, novembre i ja som a finals de desembre i de l'any... Hem celebrat el 9 d'Octubre, Tots Sants, la Constitució i el Nadal... Vora tres mesos i res, cap actuació. 

Però, no ens podem queixar: hem tingut sort d'haver "gaudit"  d'una tardor com un estiu, sense pluges, temporals, ni DANAs, amb la qual cosa la Goleta ha continuat amb arena i Tavernes no ha hagut de mobilitzar recursos, ni esforços, per solucionar destrosses d'uns temporals que no s'han produït. Hi ha hagut sort, però... l'hivern s'ha animat a vindre, i tots sabem que els grans temporals els hem patit a l'hivern aquests darrers anys: Glòria, Filomena... 

No cal dir res més. Per ara...

Nota: La informació està obtinguda de la nota de premsa del web municipal  i la noticia  publicada al diari Levante-EMV.