L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 923
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 31.131

dissabte, 30 de novembre del 2019

Càritas va celebrar ahir la "Trobada Nadalenca" amb gran participació veïnal




Càritas va celebrar ahir la tradicional "Trobada Nadalenca" dins de la campanya institucional: “El teu compromís millora el món”, una invitació també a la interculturalitat en presentar, a més de les mostres de la cuina tradicional de casa nostra, mostres d'altres cultures i ètnies, preparades pels alumnes d'alfabetització.

L'alcalde de Tavernes, Sergi González, acompanyat pels regidors Josep Llàcer, Noe Alberola i Encar Mifsud, van visitar la trobada on pogueren, al igual que la resta d'assistents, assaborir les millors coques dolces i salades de fabricació casolana, degustar una bona tassa de xocolate amb bunyols, de tastar els primers pastissets de moniato de Nadal i de delitar-se amb els menjars típics d’altres cultures i ètnies.
Una trobada que s'organitza a benefici de la gran tasca que realitza Càritas al nostre municipi i que ha servit, una vegada més, per demostrar que Tavernes és una ciutat solidaria i enguany s'han recaptat més de 1.700 euros.

Aquesta Trobada Nadalenca creix d'any en any, i es pot observar com cada vegada hi ha més gent que se suma desinteressadament per col·laborar i amenitzar la vesprada, fent cançons, animació infantil, de manera que ahir va ser una vesprada festiva i sobretot, solidària.


INFORME: Ja tenim els diners per acabar la piscina, i ara què?



Fa unes setmanes l’alcalde de Tavernes Sergi González va firmar el préstec per acabar les obres de la piscina coberta. En total, 768.000 euros “a un bajísimo interés del 0,322 % (Levante-EMV), per acabar el que queda pendent del projecte.

Aquest préstec es firma amb una durada de 21 anys, el primer de carència, al tipus inicial de 0’322% i la resta del període Euríbor + 0'75%, sense  comissions d'obertura, ni d'estudi, ni de cancel·lació parcial ni total.

Expliquem, per coneixement dels lectors, el procés administratiu que segueix l’Ajuntament a l’hora d’obtindre un préstec de la banca privada. Cal saber que, en aquest cas, la proposta de finançar l'acabament de la piscina amb un préstec va ser aprovada el desembre del 2018 i es va incloure en els pressupostos municipals del 2019, els que ara estan vigents, i que van ser aprovats només per Compromís.

Només Compromís va votar afavor dels pressupostos del 2019, que incloïa el préstec per acabar la piscina


En ser una proposta ja aprovada i dins dels pressupostos del 2019, no ha calgut passar pel plenari i - per explicar-ho senzill - l’Ajuntament  el que fa es dirigir-se a les entitats bancàries locals i els informa de la voluntat de firmar un préstec, la quantitat i el temps d’amortització del mateix.

Al mateix temps, “les convida” a presentar la seua oferta, si estan interessades a fer de prestatàries, dins d’un temps determinat. Després els tècnics d’Hisenda municipal, no els polítics, valoren les ofertes presentades, miren la més avantatjosa per a l’Ajuntament i fan la proposta de firma. 

El préstec firmat, l’Ajuntament disposa dels 768.000 euros, i desprès què? 

El primer pas, serà liquidar la piscina a la concessionària, o siga pagar-li els 38.000 euros (arredonint) i tot seguit, amb el projecte d’acabament d’obres que està redactant un estudi d’arquitectura, licitar les obres i adjudicar-les.   .




Amb les obres acabades, quina gestió s’aprovarà per a la piscina? 

S’obri un ventall de possibilitats, segons la decisió, consensuada o per majoria, de l’Ajuntament donat que el govern municipal no té majoria absoluta.

1a possibilitat: La gestió directa: L’Ajuntament amb els diners del préstec acaba l’obra, i obriria la piscina amb el seu propi personal i la mantindria amb els diners dels pressupost.

2a possibilitat:  L’Ajuntament paga l’acabament de la piscina i després iniciar un procediment de concessió de la gestió a una empresa privada. Caldria un procediment de concessió, amb una licitació publicada en la PCSP, valoració d’ofertes i adjudicació de l’explotació i manteniment. 

3a possibilitat:  L’Ajuntament podria licitar en un mateix procediment l’acabament de les obres i la concessió de la gestió (explotació i manteniment) a una empresa. En aquest cas, hauria de ser l’empresa adjudicatària qui pagaria l’acabament de les obres i explotaria la instal·lació.

divendres, 29 de novembre del 2019

Presentació del llibre "Historietes valencianes del segle XIX: els pioners del tebeo" de Jordi Giner Montfort


La Biblioteca Municipal ha acollit aquesta nit la presentació del llibre del valler Jordi Giner Montfort titulat "Historietes valencianes del segle XIX: els pioners del tebeo", un llibre sobre els orígens del còmic valencià i un repàs a les historietes que es van publicar a la premsa escrita valenciana, especialment durant la segona meitat del segle XIX.



L'autor, Jordi Giner Monfort, és Doctor en Sociologia i professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i en el llibre ens porta a la societat valenciana de finals del segle XIX, amb una explosió de publicacions periòdiques de tot tipus: polítiques, literàries i, especialment, les de caràcter sicalíptic, que tanta popularitat tingueren en el segle XX, gràcies als avanços en reproducció d'imatges en les revistes i hi apareixen les primeres historietes, que més tard coneixerem com a tebeo o còmic. 


El llibre trau a la llum l'obra publicada en les revistes valencianes (El museu Literario, Valencia Cómica, Para todo el mundo o El cascarrabias, per exemple) d'autors historietistes, com Salustiano Asenjo, Manuel González Martí o Francisco Roig Bataller , que podem considerar els iaios artístics d’allò que després coneixeríem com a l’Escola Valenciana de la Historieta, ja ben entrat el segle XX. Al seu costat autors menys coneguts i figures de l'humor d'aquella època com ara Cilla, Escaler o Fradera.
El llibre és una selecció de les primeres historietes aparegudes en la premsa valenciana, en ordre cronològic junt amb una petita anàlisi de cadascuna. També hi ha un esbós de la figura del dibuixant si es coneix, perquè convé recordar que en el segle XIX eren molt habituals les multes i penes de presó a dibuixants. Representa un minuciós treball de Jordi Giner, bàsicament des de l'escola de Belles Arts de València, l'Ajuntament del cap i casal, així com dels dipòsits del propi Museu de la Ceràmica actual, on anteriorment hi havia un apartat per al còmic valencià. 
 
Jordi Giner, que confessava no ser escriptor però de menut li agradava el món del còmic, ens remuntava en la seua exposició a la història del còmic, des del paleolític, amb belles imatges com la dona essent atacada per abelles, a l'èpica greco-llatina, viatge amb vaixell sobre llenç, fins arribar al seu naixement com historietes amb les vinyetes i bafarades a New York, per passar després als il·lustradors valencians i els gravadors, com el Marquès de Dos Aigües, Araujo o Carceller, que fou afusellat per les seues historietes, i els actuals de Camacuc, o el premi d'enguany del còmic sobre l'accident del metro de València.

Una dissertació molt instructiva, dinàmica i ben visualitzada, explicant les historietes a la pantalla i les seues aportacions, l'humor d'aquell temps. I un detall en parlar dels finals del segle XIX: moltes vinyetes d'aquells anys, amb les crítiques a estaments com l'Església o a la Monarquia serien impensables ara, per les lleis vigents.



Demà dissabte "IX edició de la neteja del riu Vaca"



 El Grup de Muntanya Valldigna ha informat de la celebració demà dissabte de la "IX edició de la neteja del riu Vaca, entre els Brolls de Simat fins a la desembocadura, si les condicions del riu ho permeten.

La programació prevista és la següent: 

· 08:00h. Concentració: a Simat de la Valldigna, al monestir de Valldigna.
· 08:15h. Inici de la neteja del riu Vaca.
· 10:00h. Esmorzar.
· 10:30h. Continuació de l'activitat.
· 13:30h. Finalització de l’activitat.

OBSERVACIONS:
· Cada participant es portarà l’esmorzar.
· Es donaran samarretes a tots els participants.
· En finalitzar l’activitat hi haurà un refrigeri per als participants.
· Pot assistir-hi qualsevol ciutadà.
· Cal portar calçat adequat, botes de muntanya o d’aigua, si en teniu. 


Per favor, confirmeu-nos la vostra assistència al telèfon: 685633185 o a l'email: grupmv@gmail.com

Campanya de la Regidoria de Medi Ambient a favor del reciclatge




La Regidoria de Medi Ambient, que presideix Mònica Palomares, ha informat al funcionariat de la pròxima col·locació de contenidors de paper i plàstic en els edificis municipals, més en concret a l'Ajuntament, Casa de la Cultura/Biblioteca, Poliesportiu, Braç Treballador, Tourist-Info, Oficines de Policia, Oficines platja, Llar dels Jubilats, Mercat Municipal, Guarderia Municipal i Camp del Vergeret.

La regidora Mònica Palomares considera que davant els múltiples reptes mediambientals a què s’enfronta la Terra, les solucions no han de partir només de les altes esferes governamentals i directives, sinó també del dia a dia de la gent, que ha de convertir el fet de reciclar en un hàbit més.


Contenidors escolars

La regidora ha recordar que " bona part del dia la passem en la faena, i tant l’empresa com el treballador han d’adoptar una actitud responsable davant del reciclatge, duent a terme mesures senzilles que permeten que el lloc de treball esdevinga un espai més eficient i respectuós amb el medi ambient". 


Mònica Palomares confia que la iniciativa ajude a incorporar pràctiques sostenibles en el lloc de treball, perquè, encara que tinguem la impressió que no és responsabilitat nostra, tots hem d’aportar el nostre granet d’arena per a reciclar en l’oficina amb èxit.

La campanya en els centres educatius

Recordem que aquesta campanya de conscienciació envers el reciclatge ja es du a cap en els centres educatius vallers, que van rebre els corresponents recipients (vore fotos) on els alumnes han confeccionat fins i tot els cartells indicadors.


Contenidors escolars
Una altra novetat quan educació medi ambiental en les escoles és la confirmació de les visites a la planta de reciclatge de Guadassuar, on tots els centres ja tenen la data concertada, i podran visitar la planta de forma gratuït. Els viatges han estat gestionats per la regidoria de Medi Ambient i serà el Consorci Ribera-Valldigna qui es farà càrrec de les despeses dels autobusos.

Aquestes visites ja han començat, i va ser el passat dia 12 el col·legi HHDC qui va encetar aquestes visites guiades i explicatives del que és una planta de tractament i com s'hi treballa.


Els usuaris ja poden sol·licitar l'ús del frontó



Les obres de millora del Frontó Municipal han acabat amb la qual cosa, tal com indica la regidoria d'Esports en el seu perfil oficial de facebook: "Els usuaris habituals i qualsevol persona, ja pot fer ús de la instal·lació, prèvia sol·licitud en la consergeria del Poliesportiu".



Tal com indicava la PCSP, el projecte en el frontó contemplava, entre altres actuacions, l'obertura d'una porta lateral al carrer per tal de facilitar l'entrada vehicles de manteniment al Poliesportiu, i la reparació de l'estructura de formigó en aquells punts on presentava patologies, per acabar amb un pintat a dues cares dels paraments.



Precisament aquesta part, la reparació de l'estructura de formigó ha presentat més problemes dels previstos en haver-se observat en picar el parament que l'obra patia d'aluminosis, com es pot vore en els ferros rovellats de l'estructura si ampliem la fotografia de davall, feta en el moment de la reparació i solució del problema.


Frontó després actuació

Recordem que el projecte general compren les obres en el frontó i en el trinquet, que ja s'executen, i suposen una inversió de vora 70.000 euros, i comptem amb una subvenció de Diputació del 80% del cost total i el 20% a càrrec de l'Ajuntament.
Informació: Facebook d'Esports i pròpia de la PCSP

RECORDEU: Aquesta vesprada Càrites celebra al Mercat Municipal la "Trobada Nadalenca"



Càritas celebra avui divendres, a partir de les 4’30 de la vesprada i fins a les 8 de la nit,la tradicional "Trobada Nadalenca" dins de la campanya institucional: “El teu compromís millora el món”, una invitació en aquests moments d’Advent i Nadal a obrir els ulls i a retornar l’esperança a totes aquelles persones que l’han perduda com a conseqüència de la injustícia, el patiment i la precarietat de vida.

La trobada serà al Mercat Municipal i ens permetrà gaudir de les actuacions de Jordi Grau i Ana Gómez, de veure l’exposició de Targetes de Nadal que han preparat els més menuts de les nostres parròquies i... com no !!! de berenar tots junts i assaborir les millors coques dolces i salades de fabricació casolana, de degustar una bona tassa de xocolate amb bunyols, de tastar els primers pastissets de moniato de Nadal i de delitar-nos amb els menjars típics d’altres cultures i ètnies, preparats pels alumnes d’alfabetització.
 
S'inicia també la "Campanya dels quilos" que com tots els anys organitza Càritas en arribar aquest temps.


Remés

dijous, 28 de novembre del 2019

Alumnes de 6é del CEIP Alfàndec acompanyats pel CETV recorren les sendes de la Valldigna



Un total de 55 alumnes i alumnes de sisé curs de primària del CEIP Alfàndec de Tavernes, acompanyats pels seus professors i membres del Centre Excursionista de Tavernes,  han realitzat aquesta setmana la ruta: Tavernes, barranc de Cremades, repetidor, castell de Marinyén o de la Reina Mora, Clot de la Font i tornada a Tavernes

Ha estat una excursió amena en el transcurs de la qual els membres del CETV han anat explicant tot el que es relacionava amb l’esmentada ruta.

El CETV du a cap des dels anys 90 ençà el programa "Obrint Camins" que ha servit per obrir i senyalitzar una xarxa de sendes per tota la Valldigna, amb la qual cosa s'ha facilitat la creació d'una ruta circular per la nostra comarca.


Fa uns anys es va executar el tram que unia el castell d’Alfàndec amb la senda del barranc de Cremades i enguany s'ha executat el tram fins al Clot de la Font, per muntanya, evitant així l'accés per camins asfaltats.

Actualment, la ruta és utilitzada per molta gent, i des de la mateixa es poden  gaudir de vistes espectaculars de la Valldigna i del castell de Marinyén, popularment conegut com de la Reina Mora.

Remés

L'Ajuntament estableix "zones verdes" d'aparcament en distints punts de la ciutat



L’Ajuntament de Tavernes ha establert “zones verdes” d’aparcament al carrer Doctor Fleming (carrer del Mercat Municipal) i carrer Mestre Serrano amb l’objectiu d’establir la rotació dels estacionaments en zones de concentració d’establiments oficials o privats.

Aquest tipus d’estacionament, les zones verdes, està previst en l’ordenança municipal en vigor i permet una durada màxima d’aparcament de mitja hora, amb la qual cosa es facilita un temps per a realitzar gestions de curta durada en horari laboral de matí i vesprada, mentre queda sense efecte el temps d’estacionament la resta d’horari nocturn, caps de setmana i festius.

En la passada legislatura, la Prefectura de Policia va redactar un informe basat en l’ordenança municipal en vigor, on determinava els punts concrets del casc urbà on es podien marcar aquest tipus d’aparcament i es van establir en el carrer Carme i el carrer Major.

Aquell informe considerava que també el carrer Doctor Fleming, en la banda esquerra segons el sentit de circulació, era un punt adequat atés que no hi ha guals en eixe costat i es respecta la zona de càrrega del mercat i el lloc de mobilitat reduïda existents. Eixe tipus d’aparcament, que s’han establert fa pocs dies, faciliten les gestions en locals de la zona i l’accés al mercat i la resta de la zona centre. 



Tot i sense deixar de costat que hi ha al costat l’aparcament del Passeig, que permet estacionar 3 hores amb el preu d’1 euro i fer moltes més gestions.

L’aparcament verd de Mestre Serrano, encreuament amb Gran Via Germanies, dóna accés a funerària, tenda animals, taller mecànic, tenda bicicletes, a mes de calmar el trànsit de Mestre Serrano per la proximitat de la redona.

L’informe policial assenyalava la conveniència d’establir-ne uns altres en el Passeig Lepant, front a l’oficina de Correus i que facilitaria les gestions també a la farmàcia i altres establiments pròxims.

En el Prado Comarcal l’informe proposava dos zones d’estacionament, un al sud per facilitar gestions en el Centre de Salut i un altre al nord amb el mateix objectiu respecte a l’Escola de música i Centre de Salut.


Informació pròpia