L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dilluns, 4 de desembre del 2023

El primer dilluns de mes no hi hagué ple: serà el 18 pel pressupost i, com diguem a Tavernes, amb diners torrons.



El dia 4 era el primer dilluns de desembre. Tocava ple municipal, però ens diuen que es va ajornar fins al dilluns, dia 18, perquè l'alcaldia tinga més temps per presentar el pressupost del 2024. Els pressupostos s’han d’aprovar abans del 31 de desembre i, si no és així, es prorroga el vigent un any més. Després ja vindran els modificats de crèdits, però això és una altra història....
 
Aprovar el pressupost abans de cap d'any és important, és condició “sine qua non” per modificar partides que poden ser decisives en l'economia d'un municipi. Així, els canvis en impostos i taxes han d’estar aprovats pel ple abans del dia 31 perquè tinguen vigència i s'apliquen a partir de l’1 de gener del 2024... 
 
Per tant, si res no canvia, el dia 18 és debatrà el pressupost del 2024 i sabrem si, un any més, Tavernes continua sense pujar impostos i taxes. Perquè, diga el que diga el PP, el govern de Compromís no ha pujat les taxes des del 2012 ni els impostos. Fins i tot, el canvi percentual de l’IBI urbà en el 2016 (ja en fa 7, d’anys) es va realitzar amb la rebaixa entre el 90 i 95% de l’IBI rústic i de solars i sense augmentar-ne l'Ajuntament la recaptació total. Altre tema són els canvis percentuals com a ingrés que el govern de l’Estat aplica en la declaració de l’IRPF. 
 
El ple del dia 18 tindrà l’oportunitat de modificar-los, però cal estar tranquils: també ens han dit que no, que el nou govern no té cap voluntat de pujar ni taxes ni impostos, almenys el 2024. 
 
Després de les grans pujades de les despeses municipals els darrers anys - pujada del sou de funcionaris i empleats municipals, augment dels costos de manteniment i serveis, més cost en electricitat, combustible, materials, etc, etc i etc - tindrem l'al·licient de comprovar com s'han quadrat ingressos-despeses en el pressupost del 2024 amb uns ingressos que no augmentaran i que des de fa anys giren al voltant dels 16 milions.  El pressupost ha de presentar-se amb l’equilibri ingressos-despeses.
 
No pensem es modificaran les subvencions a entitats locals després del darrers plenaris i de tantes promeses electorals. També serà interessant comprovar què es preveu al capítol d’inversions i més quan hi ha la promesa d'alcaldia d’executar dues grans obres paralitzades en aquest 2023 i que costen sobre 1 milió d’euros: El Centre d’Interpretació de Bolomor i la reurbanització del carrer Nou i Cristóbal Almel·la. 
 
Evolució del deute bancari: Tavernes tenia 2'8 milions el 31-12-2022, segons l'Institut Valencià Estadística

 
Sempre queda el recurs d'anar al préstec bancari, que no resultaria gens traumàtic perquè l'Ajuntament té un deute mínim  gràcies a la gestió i bons resultats econòmics del govern i alcaldia de Compromís.

I el dia 18 podrem saber si el PP, després de tres legislatures on no ha presentat mai cap proposta ni esmena seriosa i documentada al pressupost, comença la que serà quarta legislatura sense governar igual o per fi presentarà propostes com cal. O siga, esperem que no diguen: volem això i allò, paraules i prou, sinó que expliquen i argumenten amb detall quines han de ser les partides a modificar per aconseguir "això i allò", quines a reduir, quines a ampliar...  En concret, presentar per fi eixe famós full d'excel que s'esmenta en tots els pressupostes i mai no l'hem vist perquè avale les seues propostes i demandes.  Si no és així,  ja en serien 13 anys... de vacances pressupostàries!!!
 
Els pressupostos són diners, i a Tavernes diguem que amb diners... torrons!!! Més ara quan s’acosta Nadal però... hi haurà torrons per a tot?  Esperem el pressupost del 2024.