L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.710
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:30.317

dissabte, 31 d’agost del 2024

El metge Paco Lluch s'ha jubilat després de dedicar 37 anys de la vida professional a Tavernes

 

El metge Paco Lluch es va jubilar ahir i es va acomiadar del que fins ara han estat companys de professió, els metges i metgesses, infermers i infermeres i personal administratiu i auxiliar. L'acomiadament va ser molt emotiu, i es va convertir en un esdeveniment en el qual els companys, personal sanitari en general i molts amics vallers li mostraren el seu afecte.
 
 La coordinadora d'infermeria, Ángeles Ferrero, la directora d'infermeria del Departament de Salut, Cristina Altur, i la doctora Laura Fons dedicaren unes paraules de reconeixement i agraiment a la tasca realitzada en tots aquests dies alhora que li desitjaren molta sort en aquesta nova etapa que inicia en la seua vida.
 
 
 
Paco Lluch ha desenvolupat la seua vida professional majorment a Tavernes, on ha estat 37 anys atenent els pacients de la nostra ciutat en el Centre de Salut, on ha estat també coordinador mèdic de la zona de salut de Tavernes, que abraça la nostra ciutat i les veïnes Benifairó i Simat.
 
 

dimarts, 27 d’agost del 2024

ACTUALITZADA: Visita cultural del Centre Excursionista al Països Baixos



El Centre Excursionista de Tavernes es troba de viatge cultural, fins a demà dimecres, als Països Baixos. En total són 50 els membres de l'entitat que hi participen en aquesta activitat que es va iniciar el passat dia 23 i acaba demà, 28 d'agost.

 

Un viatge molt interessant, amb una programació de visites que els dura a visitar els museus de Van Gogh, el d'Anna Frank, "Space Expo" de l'Agència Espacial Europea i el Rijksmuseum on estan moltes de les obres de Rembrandt.

 

 




 

A més a més,  també visitaran al llarg dels dies les ciutats d'Amsterdam, Rotterdam i Ultrech, i també altres llocs com Giethoorn, Zaanse Schans, Volendam i la península de Marken, on podran vore els polders, les terres de conreu que els holandesos han guanyat a la mar.

Remés

diumenge, 25 d’agost del 2024

Muntanyers del Centre Excursionista pugen a Les Creus 14 litres d'aigua per donar de beure a les cabres

 

Un total de 14 litres d'aigua pujada fins a les Fontetes de Cantus serviran per apaivagar durant un temps la set de les cabres que viuen als paratges de Les Creus. Muntanyers dels Centre Excursionista han pujar avui mateix el líquid element en botelles a la vista de les quals - segons ens conten- els animals han reaccionat acostant-se esbalaïts cap a les botelles. 

 

La sequera, amb la falta d'aigua en la font, de la qual els animals es proveïen d'aigua i que roman seca, ha impulsat als muntanyers a emprendre aquesta acció que igual és determinant per salvar-los la vida davant la falta de pluges.

 

No obstant aquesta acció plausible, no podem oblidar com vam dir ahir que són animals assilvestrats, no són exemplars de la cabra muntanyesa auctòctona. Haurà de ser l'Administració competent qui estudie i decidesca finalment si cal prendre alguna mesura, però mentrestant i com ha vingut passant fins ara, són un atractiu més per als excursionistes que pugen a Les Creus, i accions com la mampresa pels membres del Centre Excursionista calen ara, en ple estiu i sequera, per la seua supervivència.




dissabte, 24 d’agost del 2024

"Missió: donar de beure a les cabres de les Creus", que pateixen set en secar-se les Fontetes de Cantus

A les Fontetes de Cantus no hi ha aigua

 
La sequera que patim s'està notant i ja hi ha fonts de la Valldigna que han vist secar el seu raig d'aigua, cas de les Fontetes de Cantus. Les cabres de les Creus, segons podem observar per les fotografies que ens ha remés un muntanyer del Centre Excursionista de Tavernes, es reuneixen al seu voltant a la recerca del líquid element que altres temps oferia la font però ara no n'hi troben.
 
 
 
 
El muntanyer els ha facilitat l'aigua que ha pogut - hi ha un recipient de plàstic blau que algú amb bona intenció ha deixat al lloc -  però no és prou i és tanta la necessitat de beure que tenen que, fins i tot perden la por a l'home, i alguna ha begut pràcticament de la seua mà. 
 
 
 
 
El muntanyer pensa pujar amb una garrafa de 6 litres per donar de beure a les cabres, i igual és possible que l'acompanyen altres membres del Centre Excursionista en un intent de pal·liar la set a un ramat que no és de cabres autòctones. Aquestes són cabres assilvestrades procedents, segons publicàrem fa uns anys d'acord amb les explicacions del Centre Excursionista, d'un ramat que fa anys es podien veure pasturant soltes, sense cap pastor, pel Pla del Barber, de la Sangonera i Les Creus i que es recollien en un corral al Pla del Barber. El corral era una antiga construcció de les que encara podem observar enderrocades a la muntanya, amb una casa i corral on s'aixoplugaven per la nit. Un grup de ciutadans romanesos s'encarregava del ramat.
 
 
 
 
El corral va estar actiu un anys, fins que desaparegué el ramat i les persones que n'estaven al seu càrrec, i segons el CETV algunes cabres que no s'arreplegaren van romandre pels paratges de Les Creus i són aquestes i les cries algunes ja adultes els que ara veiem fora dels senders i llocs on no transita molta gent, normalment als penya-segats dels Castellets, Cova del Frare i sota els cingles on estan instal·lades les Creus i Fontetes de Cantus. 
 
 

INFORME GREENPEACE (i II): La pujada de la mar com afecta a la llei de Costes i a la línia maritimo-terrestre

Espigó del Xúquer a Cullera. A la dreta (el nord) molta arena, a l'esquerra (el sud, on hi ha el Brosquil i la Goleta) molt poca arena. L'espigó trenca el transports d'arena del nord al sud.
 

Ho vam dir ahir : La mar aguaita el litoral valencià, el qual veu disminuïdes les seues platges temporada estival després de temporada. L'informe de Greenpeace, "Crisi a tota costa. Anàlisi de la situació del litoral davant els riscos de l'emergència climàtica" avisa que la costa valenciana perdrà al voltant de 12 metres d'ample de les platges fins a 2030, amb especial incidència a les comarques de Camp de Morvedre i La Safor.
 

 

 

Mapa amb la nova proposta del Ministeri de DPMT per a la Goleta


La Llei de Costes envers les persones afectades

La regressió del litoral afecta a centenars de construccions que es troben en primera línia de platja, en la seua majoria habitatges. Les modificacions de l'actual llei de costes espanyoles (la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes), assenyalen que no es pot edificar cap immoble en el primer centenar de metres des de 2013, a excepció de qualsevol construcció portuària.
 
Els habitatges anteriors a l'aprovació de la llei van ser qualificats sobre sòl urbà que aleshores era un mínim de distància de 20 metres des d'on trenquen les ones, per això ara eixos edificis estan permesos en la llei (la primera línia de les dues platges de Tavernes, es van construir aleshores legalment, les ones trencaven molt més lluny dels 20 metres). Ara aquest espai forma part de la zona de servitud de protecció, que s'estén 100 metres des de la ribera de la mar (ampliable a 200 metres), més 6 metres obligats de servitud de trànsit entre aquesta zona i el Domini Públic Marítim Terrestre (DPMT).
 
Les modificacions del 2013 estableixen els metres pertinents del DPMT respecte a la ribera de la mar i de la zona de servitud respecte al DPMT. Si canvia la línia de la costa, i això serà evident amb la pujada de la mar, canviaran les partions.

 

Tot el que banyen les ones podrà ser declarat domini públic i per tant propietat de l'estat

 

 Les modificacions del 2013 de la llei de Costes exigeixen que per a poder inscriure o transmetre una finca situada en el litoral, s'aporte en el registre de la Propietat un certificat administratiu de no invasió del DPMT. L'estar una propietat dins de la DPMT no obliga a la demolició immediata, però tampoc permet mantindre el règim de propietat ni sol·licitar permís d'obres.

La regressió del litoral canvia a gran velocitat, més ràpid del que tarda a adequar-se la llei i les persones afectades per aquesta. Les solucions que es donen són unilaterals en cada tram de costa, fins i tot amb mesures diferents per a les platges d'un mateix municipi.
 



 
Solucions enfront de la regressió

Les mesures per a frenar la regressió del litoral són diverses i s'adeqüen a la situació morfològica de cada tram de costa: són transvasaments d'arena i sediments, creació artificial de dunes, esculleres, espigons artificials o naturals, dragues permanents, dics.

Els dics construïts per l'ésser humà poden ser de contenció, que impossibilita l'avanç de l'aigua; l'escullera, que superposa capes de diversos materials per a minimitzar l'energia i protegir un lloc específic pel que, a diferència del dic de contenció, sí que filtra l'aigua i finalment el dic exempt submergit i paral·lel a la costa amb l'objectiu de disminuir l'energia de l'onatge.
 
 
Port de Gandia. Atenció a l'arenal de l'esquerra de la platja de Gandia (el nord), mentre a la dreta (el sud) a les poblacions de Guardamar, Bellreguard i Miramar tenen molt poca arena


Tenim també els espigons, que tallen el transport de sediments en actuar com a barrera que separa el litoral en nord i sud (cas emblemàtic a Tavernes l'espigó del Xúquer a Cullera, considerat pel mateix MITECO com primera causa de la perduda d'arena de la Goleta, o el del port de Gandia per a les ciutats del sud de la Safor).

La diferència tècnica entre un espigó i un dic exempt és l'impacte visual del primer, així com la utilitat. Un espigó frena el transport de sediments, mentre que un dic exempt es troba submergit al complet i mitiga l'energia de la mar que arriba a la costa, amb la qual cosa l'arrossegament d'arena de la platja és menor i fins i tot reté la que s'arrossega a mar oberta.
 
Els dos articles intenten resumir i explicar la situació actual. Mentrestant esperem saber algun avanç en el projecte conjunt de regeneració del Brosquil i la Goleta, el qual va tindre el juny-juliol del 2023 el procés d'al·legacions i del qual el MITECO no ha ja dit res mes, ni per a bé ni per a mal. I l'alcaldessa vallera i la delegada del govern van dir que estaria per al 2026...

divendres, 23 d’agost del 2024

Les obres d'instal·lació del nou sistema de reg al Vergeret avancen a bon ritme

 

Les obres d'instal·lació del nou sistema de reg del camp de rugbi del Vergeret avancen a bon ritme i, a pocs dies de l'inici del treball, ja són visibles les rases del camp que contindran les canonades que alimentaran d'aigua els aspersors de reg.

La regidoria d'Esports, que dirigeix Josep Llàcer, de Compromís, executa aquests treballs pel problema que presentava l'anterior instal·lació, amb uns aspersors que s'havien enfonsat dins del terreny, i suposaven un possible risc de lesions a jugadors.

 


 

Ara, amb una inversió de 40.000 euros, es corregirà aquest problema, perquè alhora les obres facilitaran la construcció de noves arquetes i s'eliminaran les antigues situades dins del camp, com també se solucionarà els problema derivats de les arrels dels arbres que trencaven ara i adés les conduccions d'aigua.

 

Les obres permetran ampliar les dimensions del camp i condicionar-lo als requisits que demana la Federació Espanyola de Rugbi per poder acollir partits de categoria de Divisió d'honor B, amb l'objectiu d'acollir partits oficials.

INFORME GREENPEACE (I): La pujada de la mar pot fer perdre a Tavernes 14 metres de platja, segons Greenpeace

La Goleta: Dana Glòria

És habitual que, amb cada temporal o gota freda, desapareguen platges i passeigs marítims, que els temporals tinguen uns impactes cada vegada més grans sobre construccions i infraestructures costaneres, i això duga aparella un retrocés de la línia de la costa.

Un informe de informe de Greenpeace confirma el problema que tenim amb les polítiques desenvolupades aquests darrers anys: excés d’urbanització, de barreres artificials i això, junt als efectes del canvi climàtic, amenacen cada vegada més el retrocés del litoral. Pastim, a més, una acceleració de la pujada del nivell de la mar: entre el 1948 i el 2019 pujava 1,6 mil·límetres cada any, però els darrers cinc anys ha pujat de mitjana de 2,8 mil·límetres. I per cada centímetre que puja la mar, el litoral retrocedeix un metre. Hi ha escalfament de l’aigua, hi ha una expansió de la calor i amb més calor, augment del volum i la fosa del gel a Grenlàndia i l’Antàrtida.

Espigó del Xúquer a Cullera i port de Gandia que impedeixen la circulació de sediments

 

La costa Mediterrània és una de les més amenaçades i segons que diu Greenpeace "és més urgent d’aplicar polítiques d’adaptació a curt, mitjà i llarg termini”. En aquesta costa un 15% de la gent viu en zona inundable i un 85% viu a menys de trenta quilòmetres de la costa. Una dada més: Al País Valencià el 74,3% de la línia de platja és urbanitzada.

Amenaça de la mar i, paral·lelament, s'hi dona una reducció dels sediments naturals de rius i l'augment dels espigons en ports comercials i esportius han augmentat l’erosió de les platges per falta d'aportació d'arena, i en molts casos, com la nostra Goleta han perdut molta arena i el procés continua.

Efectes de la DANA Glòria

Greenpeace afirma que les mesures habituals, com gastar-se milions d’euros en reposar l'arena, ja són clarament inservibles i simplement són “pedaços extremadament cars que prioritzen la supervivència a curt termini de les platges”. La regeneració artificial de sorra ha costat 1.500 milions d’euros aquests darrers deu anys.

El dic d’abric del port de València has tingut una gran responsabilitat en el retrocés de la costa entre el port i el far de Cullera (Ribera Baixa). El 64,5% de les platges valencianes han perdut extensió per l’augment de fenòmens extrems cada vegada més va intensos i freqüents, i ara tenim 166 quilòmetres de costa amb un risc potencial d’inundació significatiu. 

Any 2024: No hem patit grans temporals, però la pèrdua d'arena no cessa
 

L'Albufera de València pot perdre desenes de metres d’ací fins a l'any 2050, tenint en compte que la major part no té ni un metre d’altitud.  Les platges de Pinedo i del Saler ja han retrocedit entre trenta metres i seixanta. També hi ha cinc espais naturals més del litoral valencià en perill, com ara el Prat de Cabanes-Torreblanca, la Marjal de Pego-Oliva, les Salines de Santa Pola, el Fondó d’Elx i les llacunes de la Mata-Torrevella.

La Safor se situa entre les comarques més afectades: Guardamar pot perdre fins els 23 metres, Bellreguard 20 m, Miramar 19 m, les tres per l'existència del port de Gandia. Però també hi ha Tavernes 14 m, Xeraco 15 m, el Grau de Gandia 14 m, Daimús 16 m, Piles 15 m  i Oliva 15 m.

Cal un canvi de model, diu Greenpeace que denuncia que l’afany urbanitzador continua present en noves normatives i projectes, com ara l’avantprojecte de llei de protecció i ordenació de la costa valenciana, que vol posar fi a la protecció de les 7.500 hectàrees de costa que encara no s’havien urbanitzat.

La mar ens va avisar el novembre del 2001.

Les dades de l’informe indiquen que  la costa té un retrocés greu, i, si no es frenen les emissions, en pocs anys pujarà de 12 centímetres al golf de València, i això vol dir perdre uns 12 metres de platja.  On més retrocedirà són els 58 metres de Nules, els 21 del port de Sagunt, a Guardamar, retrocediria d’uns 23 metres i al Perelló, uns 14 metres.

I completem la relació: A la Plana Alta, Grau de Castelló; a la Plana Baixa, Moncofa, Nules, Xilxes i els Estanys d’Almenara; entre l’Horta Nord i el Camp de Morvedre, la Marjal dels Moros; a l’Horta Nord, Puçol; a València, el Saler; a l’Albufera, el Perellonet; el Perelló, a la Ribera Baixa; entre la Safor i la Marina Alta, el parc natural de la Marjal de Pego-Oliva; al Baix Vinalopó, Santa Pola, i al Baix Segura, Torrevella. 

 

Continuarà amb:
INFORME GREENPEACE (i II): La pujada de la mar com afecta a la llei de Costes i a la línia marítimo-terrestre

Confinament 59

 

Confinament 59


Tempta comptar els Primers com una suma d’ones
Si σ + it és un nombre complex per a 0 ≤ σ ≤1 i ζ (σ + it) = 0, aleshores σ = ½, on la funció ζ (s) = 1/(1 – 21-s) {(1/1s – 1/2s) + (1/3s – 1/4s) + (1/5s – 1/6s) + ...}, és convergent, igual que ζ (s) = 1/1s + 1/2s + 1/3s+ ...
Hipòtesi de Riemann
 Carreras de números primos, Andrew Granville i Greg Martin, La Gaceta de la RSME, Vol. 8.1 (2005), Pàgs. 197-240

 

La Física dels Primers (VII)


 Definim 1ª generació i successives com els Naturals divisibles per 9 de primera instància, això és, que la suma dels dígits dels quals suma 9. Els de segona generació sumaran 18 (18/2=9); els de tercera 27 (27/3=9), i així successivament. Els de la generació n seran aquells que precisaran d’n divisions perquè aparega el 9 (N/n=9).

Aquests números van ‘encofrats’ (van entremig) de dos bessons primers. A aquests números els hem anomenat àvalons.

El nombre total d’aquesta mena de Naturals seria com segueix,

#{bessons primers 1ª generació} = ∑eln10x1- ∆ + ∑eln10x2- ∆ + ∑eln10x2- ∆ +...+∑eln10xn- ∆ /(tal que),

x1 = #{bessons primers 1r tram}, x2 = #{bessons primers 2n tram}, i així successivament, on cada Tram ≈ {Potències successives de 10 / 1r tram 100_106; 106_107; 107_108; 108_109...}. Per tant, xn = #{bessons primers n tram, 10n_10n+1}.

La Constant Àvalon, ∆ es quantifica com hem vist en l’apartat II d’aquests escrits, i tendeix com vèiem en l’apartat VI d’aquests textos a igualar-se a la Constant de Brun, si a la diferència entre les dues constants fins 1012, 0,0250589648212962698434974515282, anàvem sumant la variació acumulada per potències en què es modifica Àvalon, 10-1, per potència, entre 1012 i 1013, per exemple, 10-12, 0,0250589648212962698434974515282 – 0,000000000001 = 0,0250589648202962698434974515282; entre 1013 i 1014, (-0,0000000000001), 0,0250589648201962698434974515282; entre 1014 i 1015, (-0,00000000000001), 0,0250589648201862698434974515282*; que les igualaria en els límits. Si seguíem,

1015_1016, *-10-15, 0,0250589648201852698434974515282*

1016_1017, *-10-16, 0,0250589648201851698434974515282*

1017_1018, *-1017, 0,0250589648201851598434974515282*

(...)

 

 

El darrer àvalon aplicat, entre les potències 1011 i 1012, era 1,8771016182827037301565025484718. Segons els nostres càlculs a la potència següent, 1012_1013 li hauríem de sumar l’increment 10-12, i obtindríem un valor de 1,8771016182837037301565025484718, i si seguíem, els valors d’àvalon a aplicar a l’equació eln10x-∆, serien,

1012_1013, 1,8771016182837037301565025484718; eln10·751-∆, 1149*àvalons, i aplicant la constant de Brun, B2, 1,902160583104, 1121** àvalons. Una diferència de 28 sobre 1149, 2,43% de desviació.

13_14, 1,8771016182838037301565025484718; 1758*_1715**; 2,44%.

14_15, 1,8771016182838137301565025484718; 2690*_2623**; 2,49%.

(...) Però arribarà un moment en què aquesta desviació tendisca a desaparèixer, perquè a cada potència s’ha de sumar l’invers de la potència inferior, i ∆ tendirà a augmentar infinitesimalment fins a coincidir amb la constant de Brun. Com dèiem en l’apartat VI, Àvalon i Brun coincidiran quan 0,0250589648212962698434974515282 = 10-12+10-13+...+10-n, amb n quantificable.

 

Marcus du Sautoy
 

Els àvalon, que ja sabem que passen per determinades caselles tot al llarg del seu esdevenir, acabats en 00 per les caselles acabades en 99; acabats en 10 per les caselles acabades en 89; en 20 per les caselles acabades en 79; en 30 per les caselles acabades en 69, les més productives amb diferència, i els àvalons acabats en 2 per caselles acabades en 7, Sempre. Els àvalon així ordenats tenen altres curiositats. Per exemple si agafàvem la casella 399, que són àvalons acabats en 00 i miràvem de veure per quines matrius apareixen observem el següent, fins l’àvalon 11420010000, escortat pels bessons primers 11420009999 i 11420010001, segons acabe l’àvalon acaba la matriu.

S’observa, també, que hi ha matrius que es distancien per segons quins números que es repeteixen, per 9, per 90, per 91, i altres, acaben constituint una mena d’escala que converteix els àvalons en números que tindran terminacions previsibles, en 400, en 300, en 200, en 100 o en 0000, sobretot.

Si sabem que un àvalon acabat en 400, per exemple, passa per una matriu acabada en 3, sempre, i que el número màxim d’aqueixa matriu ___3*9900, és un número de segona generació acabat en 700, al qual li restarem 9891 per conèixer el mínim número que conté la matriu, i que serà d’una generació superior, 91 matrius més enllà podrem trobar un àvalon acabat en 300, d’una matriu acabada en 4, el màxim de la qual serà ___4*9900, un número de 1ª generació, acabat en 600, el mínim de la qual també serà d’una generació superior, igual a l’anterior mínim 91 matrius enrere. Val a dir que tots els mínims de les matrius acaben en _09.

 


Podem preveure així, per percentatges, com veiem a la taula, àvalons de futur.

El cert és que tots els àvalons que passen per la casella 399 acaben en 500 si entren per una matriu acabada en 2, en 400 si acaba en 3, en 300 si acaba en 4, en 200 si ho fa en 5, en 100 si fineix en 6, i els més nombrosos, si la matriu acaba en 7 i els àvalons ho fan en 000. I que entre aquestes combinacions hi ha preferències de distàncies que es repeteixen entre matrius. Cosa que anuncia una regularitat en l’aparició d’àvalons que no deixen de ser números escortats per dos primers bessons.

Observem l’àvalon 10001300400, que passa per la matriu 1010233, amb un màxim de 2ª generació, 10001306700 i un mínim de 4ª generació 10001296809, i que 91 matrius després, per la mateixa casella 399, passa l’àvalon 10002201300, per la matriu 1010324, amb un màxim de 2ª generació, 10002207600 i un mínim 10002197709 també de 4ª generació.

Ara observem l’àvalon, 11110100400, matriu 1122233, amb un màxim de 2ª generació 11110106700 i un mínim 11110096809 de 4ª generació, i que 93 matrius després, per la mateixa casella 399, passa l’àvalon 11111021100, de la matriu 1122326, amb màxim 11111027400, 2ª g, i mínim 11111017509, 3ª g.

Observem que la distància 91 matrius fa córrer una ‘unitat’  la terminació dels àvalons corresponents, 400_300, òbviament també la terminació de les matrius, _3/_4, així com les terminacions dels màxims d’aquestes, 700_600, i els mínims 809_709; i que la distància 93 ho fa en tres ‘unitats’, 400_100, _3/_6, 700_400, 809_509.

 

 Finalment, entre 10001300400 i 11110100400 han passat 112000 matrius, de 1010233 fins a 1122233. Potser si afegim a aquesta darrera matriu 112000 matrius més, fins a la 1234233 obtenim per la casella 399 un número que no és un àvalon (múltiple de 9 de 1ª generació, escortat per dos bessons primers), però el que és segur és que acaba en 400, efectivament, 12218900400. I el mateix ocorrerà amb qualsevol número de matriu que acabe en 3, el número que passe per la casella 399 acabarà en 400 (2000233 / 19802300400). Bastaria cercar únicament aquells de 1ª generació, que són els únics candidats a ser àvalons. De fet, per trobar el següent candidat (després del 11110100400 / 1122233) a passar per la casella 399, múltiple de 9 de 1ª generació, ens hem d’atansar mil matrius més enllà, a la número 1123233 / 11120000400, que va acompanyat d’un primer (11120000399), però no encofrat entre dos primers bessons.

Resumint. Tenint en compte que els àvalons que passen per la casella 399, en un 90,8%, acaben en 000, 100, 200 o 300, seran aquests els que interessarà esbrinar quina regularitat manifesten.

Una altra curiositat és que els números inicials dels àvalons i les matrius coincideixen: 4211100_426; 5112000_517; a partir dels 1010, la matriu augmenta en una unitat: 11212110000_1132537; 11420010000_1153537.

Finalment estan els ‘graons de pas’ escales que es repeteixen en passar de finals en 300 a 200 a100 a000, per exemple.