L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.679
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:5.699

divendres, 4 d’octubre del 2024

Actes per celebrar el "9 d'Octubre, Dia del País Valencià"

  


L’Ajuntament de Tavernes ha donat a conéixer els actes i activitats preparades amb motiu i ocasió de la festivitat del "Dia 9 d'Octubre Dia del País Valencià".

Segons el cartell:

Diumenge dia 6 se celebrarà a les 10 del mati l'ofrena a Jaume I en la plaça "9 d'Octubre", seguit a les 11 hores  de jocs infantils en la mateixa plaça, i dues partides de pilota, categoria masculina i femenina, en el carrer Dolores Rojas Almel·la a les 11 i 12 respectivament.

Dimarts, dia 8, els actes són tots al passeig del País Valencià: a partir de les 18 s'obrirà la Fira de la Taronja, els concerts a les 19'15 hores de "Paella Rock" i a partir de les 20'30 hores s'inaugurarà el mural dissenyat pel Taller d'Ocupació "Millorem Tavernes VI".

Dimecres, 9 d'Octubre, festa gran dels valencians, a les 10 hores en la Casa de la Cultura tindrà lloc l'acte institucional amb la lectura del manifest a càrrec de la mestra del CEIP Divina Aurora Gema Felis i el reconeixement a Ramón Álvarez, Sico Fons i Eduardo Bononad.

Al passeig del País Valencià a partir de les 11 seguirà la Fira de la Taronja, i a les 11.30 hores serà l'entrada a cavall del rei Jaume I i la seua esposa Violant d'Hongria acompanyats dels Balls Populars. A les 12 hores hi ha un concert de l'Ajunt de la Bota i després, ja en l'Auditori de la Sium, un concert de l'Orquestra Simfònica.


El PP aconsegueix per primera vegada l'alcaldia de Benifairó, gracies al seu pacte i amb els vots del PSOE

 


El popular José Luis Ferrando, del PP, es converteix en el primer alcalde del PP de Benifairó després de 45 anys d'Ajuntaments Democràtics (1979-2024) gràcies als vots dels regidors del PSOE benifaironers.

L'ascensió de José Luís Ferrando a l'alcaldia es fruit del pacte PSOE-PP mitjançant el qual li llevaven a Compromís l'alcaldia, com a partit més votat, i elevaven a l'alcaldia a Marc Vercher amb la condició de que seria alcalde durant 3 anys i el candidat del PP ho seria un any. 

Ara, de manera un poc estranya, que no se sol donar massa ni tampoc no es coneixia fins ara, al cap de poc més d'un any com a alcalde dimitia Marc Vercher (PSOE) perquè agafe l'alcaldia Jose Luís Ferrando (PP) amb els vots del PSOE. Tot en uns dies: el dimarts, dia 1, la dimissió i dijous, dia 3, o siga ahir, el ple d'elecció de nou alcalde. 

 

Ara, a més i més, coneixem que el popular al seu torn dimitirà d'ací un any perquè novament, en l'últim any de la legislatura, torne a ser elegit alcalde Marc Vercher, que ha dimitit com alcalde però no ha renunciat a ser regidor, amb la qual cosa suposem que podrà ser elegible de nou.

El pacte PSOE-PP a Benifairó es va fer en contra del denominat "Pacte del Botànic" firmat entre PSOE i Compromís i que confirmava que es deixaria governar la llista més votada, que a Benifairó va ser Compromís. Per tant la seua candidata, Zaira Pellicer Cors, hauria d'haver estat elegida alcaldessa de Benifairó, la primera dona, sense la pinça PSO-PP.  El resultat electoral, quan a vots, va ser: Compromís 347 vots (3 regidors), PSOE 298 vots (3 regidors), PP 203 vots (2 regidors) i Proposem Esquerra 134 (1 regidor). 

 

Zaira Pellicer

Compromís de la Safor-Valldigna, com ja va fer el dia de l'elecció d'alcalde, ha tornat a exigir al PSOE que "expulse a l’exalcalde socialista Marc Vercher i als seus regidors de Benifairó de la Valldigna, ja que amb el seu vot han fet alcalde al popular José Luis Ferrando Martí, incomplint novament el pacte del botànic on,m en cas que no hi haguera pacte, es deixaria governar a la llista més votada, que en aquest cas va ser la de Compromís per Benifairó”.

La comarcal de Compromís han assenyalat que “el PSOE provincial ha perdut l’oportunitat de revertir la situació, al no exigir als seus edils que deixaren governar a la llista més votada, que en el cas de Benifairó de la Valldigna va ser Compromís. Deixar l’alcaldia a una persona del PP i governar conjuntament amb ells s’allunya molt de defensar polítiques progressistes tal com diuen que fan. Més aviat, amb el resultat del plenari d’ahir el PSOE provincial ha consentit que a Benifairó de la Valldigna s’hagen prioritzat els interessos partidistes per damunt del benestar de les persones i del poble de Benifairó, un poble que sempre ha estat d’esquerres i que gràcies al PSOE tindrà un alcalde de dretes per primera vegada en la història des de la democràcia”.

El ple d'ahir va servir per vore el desembarcament de càrrecs del PP a Benifairó recolzant el nou alcalde:  el diputat i Secretari  Primer de les Corts Valencianes i regidor-portaveu municipal del PP a Gandia, Víctor Soler, el diputat provincial i alcalde de Xeraco, Avelino Mascarell, el coordinador de la Safor de formació, David Ronda, i alcaldes i regidors de Tavernes i Simat. El PP va celebrar el nomenat del nou alcalde amb un refrigeri en acabar el ple.


L'Ajuntament adjudica el manteniment de jardins a SAV SA per a 2 anys amb possible prorroga de 3 anys

 

L'Ajuntament ha formalitzat l'adjudicació del contracte "Servei  de conservació,  neteja  i  manteniment  d’espais  enjardinats  del  municipi  de  Tavernes"   a l’oferta presentada per la Sociedad Anónima Agricultores de la Vega de Valencia (SAV SA) en ser la més avantatjosa en base a la millor relació qualitat-preu. 

El cost í terminis del contracte, segons el document de formalització d'adjudicació és:

- Per a 2024 (del 1/10/24 al 31/12/2024): 113.913,25€, IVA inclòs (37.971,08€ mensuals)
- Per a 2025 (del 1/01/25 al 31/12/2025): 441.352,19€, IVA inclòs (36.779,35€ mensuals)
- Per a 2026 (del 1/01/26 al 30/09/2026): 336.287,16€, IVA inclòs (37.365,24€ mensuals)

 



L’oferta de l’empresa ha inclós millores com el disseny i seguiment d'un Pla Director de l'Arbratge, i el compromís de fertilitzants respectuosos amb el medi ambient així com la de bosses d'escombraries específiques

Els plecs del contracte contemplen una durada de 2 anys més tres possibles pròrrogues d'1 any cadascuna amb unes modificacions del 10%, de manera que el valor estimat del contracte seria  en total de  2.428.112, sense IVA.


dijous, 3 d’octubre del 2024

Concentració diumenge a les 12 de migdia a la Plaça Major en solidaritat amb el poble palestí


El Col·lectiu Anarquista de la Valldigna ens envia un comunicat on informa que organitza i "us animem a formar part de la "Concentració" que es realitzarà el 6 d'octubre a la Plaça Major de Tavernes a les 12:00 hores com a part de les mobilitzacions a tot l'Estat Espanyol per Palestina.


Després d'un any des de l'inici del nou episodi de genocidi de Gaza i després de 76 anys de colonització israeliana  reivindiquem la resistència palestina al sionisme de més d'un segle. I demanem com des del principi de les mobilitzacions estatals:

-Parar el genocidi a tota Palestina.
-Fi del comerç d'armes i de totes les relacions amb Israel.
-Sancions internacionals.

Tornem a eixir al carrer a cada racó de l'estat Espanyol per a lluitar contra la impunitat d'Israel.
Pels drets humans, participa!!"

 

Comunicat remés

LA UNIÓ denúncia que el 88% dels cítrics de Sud-àfrica analitzats en supermercats i hipermercats valencians no es vendrien en els d’altres països europeus

 

La Unió de Llauradors ha detectat que els supermercats del País Valencià  són molt més tolerants i permissius que els d'altres països d'Europa amb els pesticides en cítrics importats de Sud-àfrica. Una xifra reveladora: el 88% dels cítrics sud-africans venuts en supermercats espanyols no es podrien vendre en la majoria dels supermercats europeus per les seues normes d’ús intern.

L’organització agrària ha comprat cítrics de Sud-Africa en diversos supermercats i hipermercats  i els ha portat a analitzar. En la major part dels 16 lots de cítrics sud-africans adquirits i analitzats s’observa més matèries actives de pesticides de les aconsellables, la qual cosa revela que no compleixen amb els estàndards de qualitat que s’exigeixen en altres països de la Unió Europea.

En les 16 mostres analitzades s’han trobat 13 matèries actives distintes. El 46% dels lots (6) de les matèries actives són fungicides, un altre 46% (6) es tracta d’insecticides i el 15% reguladors de creixement. S’ha descobert en les analítiques Methoxyfenozide, un insecticida que Espanya autoritza  per a hivernacles,  no per a cítrics. Per tant, els cítrics amb residus d’aquesta matèria activa no podrien comercialitzar-se a Espanya. La  Unió indica que dels 16 lots analitzats sols passarien el filtre dels supermercats europeus 2 i els restants 14 no es podrien vendre en gran part dels supermercats europeus analitzats.

 


 

Nosaltres cultivem amb les normes més estrictes en l’àmbit mundial, mentre uns altres ni són tan sostenibles ni segurs”, diu Carles Peris, secretari de la Unió. “No podem consentir que entren cítrics amb matèries actives l’ús de les quals tenim prohibit a la Unió Europea. Els supermercats i hipermercats haurien de preocupar-se més perquè els consumidors compren amb les mateixes garanties i estàndards de producció”, afirma Peris. LA UNIÓ demana també a les cadenes de distribució que aposten per producte de proximitat una vegada ja iniciada la campanya d’ací, “perquè es garanteix més qualitat i major seguretat alimentària que en la de fora”.

L’organització farà arribar a cada supermercat i hipermercat les analítiques dels cítrics analitzats perquè, ja que ells no fan aquestes mostres de qualitat, les tinguen i l’any que ve si no les corregeixen farà públics els seus noms.

Més informació:

 https://lacotorradelavall.blogspot.com/2024/09/la-unio-denuncia-que-eurodiputats.html

 https://lacotorradelavall.blogspot.com/2024/09/resolucio-del-parlament-europeu-i.html


L'Ajuntament inicia l'expedient per declarar "Fill predilecte" a Josep Císcar, cronista de la ciutat

Parlament en ser nomenat Cronista Oficial de Tavernes (gener 2015)

L'Ajuntament  inicia l'expedient per a la tramitació del nomenament com a "Fill predilecte" de Tavernes a Josep Ciscar Vercher, cronista oficial adjunt, que ens va deixar fa uns mesos. Durant un termini de quinze dies, es sotmet el tràmit a informació pública mitjançant exposició anunci en el tauler  d’edictes i en la web municipal, per tal que les persones, col·lectius i associacions puguen formular les aportacions, observacions o al·legacions que estimen pertinents

Josep Ciscar  va ser regidor del nostre Ajuntament pel partit EU-Els Verds durant dos anys, del 1993 al 1995, en la IV Corporació Democràtica,  anys en que va ser responsable de la Regidoria d'Educació i després entre els anys 1995/1995 en la V Corporació Democràtica. En deixar la política activa local es va dedicar a la docència i investigació. L'Ajuntament de Tavernes  el va nomenar cronista oficial de Tavernes el 12 de gener del 2015 juntament amb la professora Encarna Sansaloni.

 

Nomenament d'Encarna Sansaloni i Josep Ciscar com a cronistes, amb l'alcalde i portaveus dels partits vallers (12-01-2015)

 Josep Ciscar era una persona preocupada per l'educació i la formació dels docents, interés que va plasmar en multitud d'articles, ponències, col·laboracions i llibres, a més de gran quantitat de material didàctic per experimentar en les metodologies punteres en l'aprenentatge de les ciències socials i la història. Citem com a exemple "Identidades nacionales y territorialidad en los libros de texto. Los estereotipos enciclopédicos en la geografía escolar" escrit amb col·laboració amb els companys del departament de la universitat o "Itinerario geográfico medioambiental y dos breves apuntes históricos" que va estar premiat en els "XX premios Francisco Giner de los Rios" del Ministeri d'Educació instituïts per premiar els millors treballs d'innovació en les àrees de les Humanitats i Ciències Socials

 

Un dels darrers actes públics: Diada del 9 d'octubre del 2022

Com a cronista oficial de Tavernes, Josep Ciscar  ens ha il·lustrat en múltiples ocasions sobre la vida i els costums de la societat vallers en conferències i articles en revistes i llibres de festes, a més de ser autor de llibres com "La Primera República a Tavernes de la Valldigna" o el seu  llibre d'investigació "Entre el goig i la tristor. Vida quotidiana a finals del XIX i principis del XX a Tavernes de la Valldigna" 

Persona sempre amable, amb un somriure, gran conversador sobre tot quan li tocaves la temàtica de Tavernes i els fets històrics, sempre atent a les novetats i investigacions sobre la nostra ciutat ens va deixar el passat 20 de juliol, víctima d'una cruel malaltia.

 

El "Mama Travel Fest" a celebrar a València el 5 i 6 d'octubre tindrà una representavció de Tavernes

 

València acollira aquest cap de setmana, dies 5 i 6 d'octubre, el congrés de famílies viatgeres d'Espanya, el "Mama Travel Fest" i Tavernes estarà representada per Laura Bosca, amb una ponència sobre l'Escola Maternal "La mare que et va parir" de la qual es creadora. Aprofitarà per parlar sobre les seues experiències viatjant sola amb la seua filla, de poc més de dos anys, a llocs com l'Índia o el Perú. Unes aventures on a més ha hagut de bregar amb el hàndicap de patir diabetis.
 
 
Laura Boscà
 

El "Mama Travel Fest" es celebrarà en l'edifici Base One de La Marina durant una gran acte festiu pensat per a demostrar els beneficis de viatjar en família, somiar amb nous destins, a inspirar-se amb grans històries viatgeres i a aprendre que explorar el món junts és molt enriquidor i més senzill del que sembla.
 
Los Mundo
 
 Els assistents coneixeran la història de Marta Bruyel i Daniel Gimeno, "Los Mundo"  que, al costat dels seus xiquets Tao, Dhara i Erik des del 2018 recorrent Amèrica amb Run-Run, un camió 4x4 camperitzat durant els cinc anys de viatge pel continent americà fins a arribar a l'oceà Àrtic. El psicòleg Alberto Soler impartirà una conferència sobre com fomentar l'autonomia dels més menuts, mentre Víctor i Mabel, del blog Mochileros 2.0 contaran experiències dels 17 anys que porten viatjant pel món amb les seues filles.
 
 
Mochileros 2.0
 
Eva Andujar,  amenitzarà la jornada amb petits contes viatgers, i la nutricionista infantil Melissa Gómez, creadora de Nutrikids, trencarà pors i dubtes sobre l'alimentació dels menuts quan estan lluny dels fogons casolans. Hi haurà temps també per a comprovar que el món és una gran escola de la mà de "Ligrones en Ruta", una família nòmada experta en Worldschooling.
 
 
Ligrones en Ruta
 
 
El "Mama Travel Fest" naixia en 2022 a Barcelona per a demostrar a les mares que viatjar amb les seues filles i fills malgrat les pors i de les veus externes i internes que s'obstinen en el contrari. El congrés de València compta amb el suport de Iati Segurs i de HomeExchange, la major plataforma d'intercanvi de cases.
 

dimecres, 2 d’octubre del 2024

L'incendi d'un canyar en la zona Tol·lo-Bolomor obliga a intervindre els bombers de Gandia



 Aquesta vesprada s'ha produït un incendi en la zona del camí del Tol·lo - motor de Bolomor que ha afectat un canyar i vegetació del riu i ha necessitat la intervenció dels bombers de Gandia, a més dels efectius de Seguretat de Tavernes i Protecció Civil.

 

Desconeixem les causes que han dut a aquest foc, molt espectacular i moltes flames com solen ser tots els canyar quan cremen, però la ràpida actuació dels efectius que han intervingut han aconseguit la seua extinció evitant que s'escampara. 

Fotografies preses en la zona de Fontetes de Cantus . Gràcies

"Don Hierro" distingida amb el "Premi a la Innovació" per la Cambra de Comerç de València

 

L'empresa de Tavernes "Don Hierro" ha estat distingida amb el "Premi a la Innovació" dels "Premis Cámara" lliurats dins dels actes de la "Nit de l'Economia Valenciana" celebrada al Palau de Congressos de València la nit del passat dilluns, dia 30 de setembre.

L'acte va reunir sobre els 1.400 empresaris i va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Carlos Mazón; la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, així com de l'alcaldessa de València, Maria José Català, entre altres autoritats.

El jurat de la Càmbra de Comerç de València amb aquest guardó reconeix la capacitat innovadora de  "Don Hierro", la seua adaptació a les necessitats del mercat així com la capacitat de col·laboració amb empreses i organismes per desenvolupar projectes de I+D+i, Innovació col·laborativa i Innovació oberta.



 

El treball de garbellar arena per a la Goleta...


La màquina de garbellar l'arena amuntegada en l'aparcament continua el seu treball. A poc a poc va garbellant els muntons d'arena que després s'aboquen a la Goleta, mentre els veïns que viuen als edificis dels voltant continuen escoltant/patint els sorolls de les màquines i dels camions que entren buits i ixen carregats d'arena. 

 

 Les fotografies ens ho mostren: la pala diposita l'arena bruta a la màquina (foto 1), els materials grans cauen a un costat (foto 2), mentre l'arena per damunt d'una cinta transportadora (foto 3) construeix nous muntons, ara nets, que els camions s'enduran camí de la Goleta. 

  


El veïnat també desitja  que no bufe vent de ponent perquè, com fa uns dies, alça l'arena, l'envola i els omple les terrasses i es filtra a més dins dels habitatges. I com ells diuen, porten així mesos i mesos, d'agranar terrasses i netejar pols dins de casa. 

Almenys, diuen, esperem que els problemes que han tingut i tenen des de fa mesos,  servesca per recuperar i pal·liar el problema de les nostres platges. 

Agraïm les fotografies enviades

dimarts, 1 d’octubre del 2024

Homenatge de reconeixement al tècnic d'esports, Paco Cuñat, per la seua jubilació

 


Paco Cuñat Ciscar, tècnic i cap d'àrea d'esports de l'Ajuntament, ha rebut l'homenatge de l'Ajuntament amb motiu de la seua jubilació després de 35 anys de servei a Tavernes. El reconeixement del consistori  previ al ple d'anit va reunir a les autoritats valleres, familiars, dirigents de clubs, companys de treballs i també amics i amigues que es volgueren sumar a l'acte.

Els portaves municipals li dedicaren unes paraules, reconeixent la seua trajectòria laboral i la dedicació a l'esport de Tavernes, mentre l'alcaldessa Romero li  va lliurar un pergamí. Paco Cuñat va agrair tota l'ajuda i col·laboració que ha rebut en els seus anys de dedicació.

 

La tasca esportiva de Paco Cuñat es va iniciar l'any 1990 impartint classes d'Educació Física a centres escolars vallers i fent tasques de coordinació d'activitats extraescolars i engegant les primeres activitats per a la gent gran. 

 


L'any 1997 ja com a tècnic municipal assumirà la coordinació de l'àrea esportiva en un temps que Tavernes construïa el pavelló cobert, reforma del camp del Vergeret i habilitació per al rugbi, la remodelació del camp de futbol, construcció de pistes polivalents i pavelló multiusos. I iniciar una tasca que encara continua: l'Escola de Jocs, per als xiquets i xiquetes més menuts de Tavernes, com un pas previ a la pràctica esportiva en equips.

 

Com  a tècnic  sota la seua gestió en la regidoria d'Esports s'iniciaren  la Cursa de la Dona, una de las mes veteranes del País Valencià, la Volta Cicloturistica a la Valldigna o la Festa de l'Esport, totes amb més de 20 edicions. També les activitats esportives d'estiu a la platja, amb  campionats on participen centenars i centenars de xiquets, xiquetes i gent jove: volei platja, tenis de taula, futbet platja, futbet en les pistes esportives... En aquest temps es creen les primeres rutes saludables del municipi, una forma de caminar, conéixer el nostre terme i els seus paratges, amb rutes iniciades al Km 0 que es la porta del poliesportiu.

 


 

La seua gestió ha fet  possible la celebració d'esdeveniments autonòmics i estatals a la nostra ciutat, cas de la Volta Ciclista valenciana, la Volta Femenina al territori valencià, el campionat del Mon de Pilota celebrat a la nostra ciutat en els carrers del Prado, els campionats autonòmics i estatals de seleccions de rugbi, el campionat d'Espanya d'escalada.

Li desitgem el bo i millor en la nova etapa de la seua vida i l'encoratgem a continuar amb la passió a la muntanya i seguir participant en les expedicions del Centre Excursionista. Gràcies en nom de l'esport valler pels 35 anys de dedicació. 

Èxit dels marxadors de la Valldigna en la 3a Prova de la Copa FEMECV a Xeresa

 


L’equip Alpesa-Gaseles Nòrdiques del Centre Excursionista de Tavernes (CETV) han obtingut un gran resultat en la 3a Prova de la Copa FEMECV (Federació de Muntanya i Escalada valenciana) de Marxa Nòrdica celebrat a la veïna localitat de Xeresa amb un recorregut de 12 km en les proves absolutes.

 

 

 Us oferim unes fotografies dels pòdiums  i els resultats obtinguts pels marxadors
 
Pòdium Masculí Absolut:

1r i 1r VAM Ramon Borràs Àlvarez - 1h 07’ 23”
3r i 1r Promesa Jordi Moreno Català -1h 12' 29”
 
Pòdium femení Absolut:

2a i 1a Senior Tamara Ferrando Escrihuela - 1h 19’ 28”

 


 
3r Promesa Josep Clar Mahiques - 1h 18’ 18”
 
3r VBM Jose Pla Alberola - 1h 20’ 29”
 
5é VAM Jordi Talens Galiana - 1h 22’ 05”
 
6é VBM Jordi Moreno Llopis - 1h 23’ 38”
 
1r VDM Alfredo Jorge Company - 1h 25’ 25”
 
4a VBF Magda Mahiques Morant - 1h25’48”
 
6a VAF Amparo Blas Nuñez -1h 34’ 48”
 
7a VAF Noelia Cogollos Vaca -1h 36’ 48”
 
8a VAF Vicen Mifsud Almiñana -1h 49’ 21”
 
Prebenjamins amb 1km: 

1r Sergi Alvarez  Ferrando - 0:08:36
2n Enric Ferrer Ferrando - 0:08:36
3r Carles Felis Hernandez - 0:08:46
1a Aitana Felis Hernández - 0:09:10

 





Alevins amb 4km

1r Ximo Talens Mifsud - 0:32:23
2n Marc Felis Hernandez - 0:32:25
 
Cadet amb 8km

2n Evan Mansanet Martinez - 0:56:13
4t Joan Talens Mifsud - 0:54:16
 
Infantil amb 8km

2a Kristel Mansanet Martinez - 01:09:01
 
Promocional amb 8km 

Reies Palomares Sancho - 01:07:18
Ivan Mansanet Palomares - 01:13:00