L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.410
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:53.779

diumenge, 10 de desembre del 2023

El concert de Nadal d'anit, amb les corals Guiltzarri Abesbatza i Marinyén, omple l’església de Sant Pere (ELS VÍDEOS)


El concert de Nadal celebrat anit obria de manera oficiosa les festes de Nadal. Va ser un esdeveniment amb la presència de la coral navarresa Guiltzarri Abesbatza - cosa que va oferir un plus de distinció al tradicional concert nadalenc - i la coral local Marinyén.

Unes jornades de visites culturals per als visitants navarresos

Els els membres de la coral de Navarra feia uns dies que estaven entre nosaltres, i ho han aprofitat per vistar la ciutat, la comarca i fins i tot han fet una escapada a València i a l’Albufera.

Arribaren dijous a la nit, cansats, des del seu poble Lesaka, a la comarca de Bortziri, però divendres de matí ja foren rebuts per la regidora de cultura Encar Mifsud que, a la Casa de la Cultura, els donà la benvinguda al poble, i després visitaren l'escenari del concert, la l’església de Sant Pere, on Ximo Mifsud els explicà les fases de construcció de l’edifici i els mostrà el museu parroquial. 

 

El grup, acompanyat per una representació de la directiva de la coral Marinyén, visitaren el magatzem de taronges Frutas Tono de Benifairó on se’ls contà tot el procés de recollida, manipulació i exportació del principal fruit de la Valldigna. En acabar marxaren per conéixer el principal monument de la comarca, el monestir de Sant Maria de  Valldigna, on se’ls explicà la seua importància històrica, la decadència i el procés de recuperació actual mentre visitaven les principals estances. Abans de dinar encara va haver temps de fer un breu recorregut per la platja i fer un aperitiu a la Torre de Guaita.

La vesprada l’autobus els portà a València, on primerament visitaren la Ciutat de les Ciències i tota l’obra de Calatrava i després, des de les Torres de Serrans, enmig d’uns carrers atapeïts de gent que gaudien del pont, conegueren el Palau de la Generalitat, la plaça de la Mare de Déu, la Basílica de la  Mare de Déu dels Desemparats, la Catedral, la plaça de l’ajuntament per acabar al Mercat Central i la Llotja.

 

 

Dissabte de matí, dia del concert encara tingueren temps d’anar a peu al Clot de la Font i després marxar a dinar a l’Albufera i fer un passeig en barca.

Dos dies intensos per als membres de la coral Guiltzarri Abesbatza però que no els restaren forces i ganes per a oferir-nos a la nit un concert memorable.

Un concert de gran qualitat 

A 20 h l’església de Sant Pere ja estava plena de gom a gom tot esperant el concert de Nadal que enguany seria especial per la presència de la coral navarresa.

 



 

La coral està formada per cantants de tota la comarca de Bortziri, però també d’Iparralde, Eukadi Nord i, quan la coral Marinyén cantà amb ells al concert d’Olite, el 12 de novembre de l’any passat,  ja es constatà el gran nivell que tenen malgrat que declaren que només assagen una hora i mitja a la setmana.

Davant de la presència de les autoritats locals dels ajuntaments de la Valldigna, de la presidenta de la Mancomunitat de la Valldigna, del rector de la parròquia Jose Vicente Sallés i  de Josep Escrivà, anterior rector de la parròquia i amant confés de la música coral, després de les salutacions i presentacions del president de la coral Marinyén, Francesc Boscà, feu acte de presència la coral invitada, Guiltzarri Abesbatza, dirigida per Ángela Lacan, que interpretà:

O Vos Omnes (A. Soler)

Mariam Matrem (Michael McGlynn)

Ave Maria (Rubén Cid)

Zure Gabezia (Eva Ugalde)

Kristalez inguratuta (Eva Ugalde)

Neno Xesus (Julio Dominguez)

Una pena nuevamente (Carlos Guastavino)

Xirmi-Xarma (Eva Ugalde)



Zure Gabezia

Neno Xesus

 

Seguidament la coral Marinyén, sota la direcció de Fran Lledó, agafava el relleu i ens delectava amb les obres:

 




 

Esta tierra (Javier Bustos)

Els angels de la glòria (Nadala s. XIII)

Ator ator (Popular basca)

African Alleluja (Benjamin Harlan)

Santa nit (Gruber)

 

 Esta tierra

 

Els àngels de la glòria

Per acabar i, com és habitual en aquests concerts d’intercanvis, es cantà una obra de manera conjunta, el cant comú. Enguany l’obra escollida era la molt coneguda "Adeste Fideles", però, amb unes particularitats dignes de ser assenyalades. Cada estrofa estava en una llengua diferent: la primera en llatí, la segona en euskera i la tercera en valencià, amb el valor afegit que aquesta última va ser escrita per Hèctor Espinosa, un alumne de primària de l’escola Magraner.

 


 

La presència de les dues corals cantant de manera conjunta va demostrar com la música uneix la gent, malgrat les diferències entre llengües i cultures. Els aplaudiments finals de la gentada de veïns i veïnes que omplia l’església va confirmar que el concert va agradar molt. L’objectiu de germanor, cultural i de servir de pòrtic al Nadal estava complit.  

 

 


Adeste Fideles

La coral Guiltzarri Abesbatza ha tingut dos dies intensos en el nostre poble i terres valencianes, dos dies que se sumen a dos més d'anada i de tornada. Pensem que els ha agradat l'estada, i ja saben que sempre seran benvinguts quan vulguen tornar-hi. Estaran a sa casa.