L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.410
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:53.779

dissabte, 16 de desembre del 2023

Homenatge a Sico Fons a Gandia dins de la cinquena edició "El Repte Solidari: un llibre una exposició".

 

La Sala de Corones del Palau Ducal de Gandia ha acollit la presentació de l'obra pòstuma de l'escriptor valler Sico Fons, "Venim del Sud", en un acte en el qual han intervingut la regidora de Sanitat i Polítiques Saludables de Gandia, Liduvina Gil, la professora Rosa Magraner i les escriptores Isabel Canet i Adriana Serlik. L'acte ha comptat amb la presència i recolzament de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto i la regidora de Cultura de Tavernes, Encar Mifsud.

 

  Les membres de la mesa han explicat la importància de l'obra de Sico Fons i el significat que la darrera novel·la de Sico Fons s’haja publicat en la cinquena edició del Repte Solidari «Un llibre, una exposició».

 

Liduvina Gil expressà la seua satisfacció perquè una vegada més s’organitze el Repte Solidari a benefici de l’associació Aspanion, que dona suport a les famílies que tenen xiquets amb càncer. Recordà que totes les persones que s'han implicat en el projecte ho fan de manera altruista. Finalment va agrair a Adriana Serlik el seu esforç en aquesta lluita.

 

 

Seguidament l’escriptora Isabel Canet va fer un bonic i emotiu discurs sobre la vida i obra de Sico Fons i con les seues vides s’encreuaren quan Sico l’entrevistà l’any 2011 per a "La Cotorra de la Vall" quan ella va publicar la seua primera novel·la La copa dels orígens. Llavors va ser invitat a ser membre de la societat literària Saforíssims i a  fer ressenyes de llibres per a la revista Caràcters.

Respecte a la literatura de Sico Fons, va dir que encara no se l’ha reconegut com el que és, un gran creador de retrats de paisatges, sobretot de la Valldigna, però també de retrats humans. I a més era un gran viatger i coneixia molt bé el Rosselló i el Conflent a la Catalunya Nord, separats per una frontera administrativa però no cultural. Com diu el nom del llibre "Venim del Sud", com a valencians que viatgen allà dalt, i escriu Sico, passejant per Perpinyà o Prada era com passejar per Simat, Tavernes o Gandia.

 

 

Rosa Magraner destacà el gran esforç intel·lectual de Sico, que va treballar en múltiples oficis, per escollir el negoci familiar de la mel i viure humilment per consagrar-se a llegir i a escriure. Era un gran lector, però també amant de la música. I això es nota en el llibre que es presentava, al final de molts capítols el protagonista, l’alter ego de Sico, sempre acaba llegint un llibre.

 

 

 Finalment Adriana Serlik recordà que conegué a Sico el 2004 quan vivia a Simat i, des de llavors, van participar junts en multitud d’activitats. Recordà, amb pesar, que llevat dels llibres que guanyaren premi, tots els altres van ser autoeditats. Sico vivia per escriure però  també volia que el llegiren.

Per acabar Adriana Serlik feu saber que el repte solidari no s’acabava amb la presentació de l’obra pòstuma de Sico, sinó que continuava amb la inauguració tot seguir d'una exposició d’obra artística en honor a l'escriptor de Tavernes.

El Repte Solidari "Un llibre, una exposició"

El Repte Solidari "Un llibre, una exposició" és un projecte nascut el 2019 i, tal com va explicar Serlik, coordinadora i creadora de la iniciativa, "té com a objectiu connectar la literatura i l'art amb una simbiosi perfecta". Així doncs, constava de dues de dues parts: la presentació del llibre 'Venim del Sud', de  Sico Fons, i la posterior inauguració d'una exposició en honor a l'autor, mort l'octubre passat. 
 
 

La finalitat de l'acte és recaptar diners per a l'associació Aspanion. Els beneficis aconseguits gràcies a la venda del llibre aniran destinats a esta organització, que treballa en la lluita contra el càncer infantil i dóna suport als pares dels xiquets que pateixen la malaltia.

Un pare membre de l’associació Aspanion va fer un breu discurs on agraïa  la feina feta per Adriana Serlik  i per l’associació en donar suport a les famílies amb xiquets malalts de càncer i la importància del repte solidari per recaptar diners amb la venda del llibre de Sico i de les obres artístiques.

 

La sala Carròs i Centelles del Palau acull l’exposició, on participen 21 artistes. L’exposició va ser presentada per Fabiola Serra i els visitants podran gaudir de les obres d’artiites com Àlex Oltra, Anabel Amesti, Antoni Durà, Chi Chang Hsieh, Fabiola Serra, Lluís Romero,Toni Deusa,  Amanda Cerdà, Xaro Bonilla entre molts d’altres, fins al pròxim 14 de gener.

Les persones implicades al projecte ho han fet de manera totalment altruista, sense guanyar ni un cèntim, i col·laborant en una campanya solidària a favor d'Aspanion.