L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimecres, 13 de desembre del 2023

L'acabament del col·lector de la platja: problemes pel permís de Costes i pel retard del finançament de la Generalitat

 


Més problemes per a l'execució de la segona fase del col·lector, i paradoxalment, derivades del permís d'ocupació de terrenys del Domini Públic Marítim atorgat per la Demarcació de Costes Aquest permís, d'inici, hauria de facilitar l'acabament de les obres però amb els canvis pressupostaris de l'actual govern de la Generalitat PP-Vox s'ha convertit en un greu maldecap.

Les gestions per aconseguir el permís s'iniciaren en la passada legislatura i Costes l'ha atorgat amb els condicionants que l'Ajuntament disposa de sis mesos per ocupar els terrenys i té un any de termini per acabar l'obra. Un greu problema de difícil solució perquè els terminis de  l'obra, a executar i pagar per la Generalitat, han canviat amb l'arribada del PP-Vox al govern.

El govern del Botànic va programar l'inici de les obres en el 2023 i acabament en el 2024 i va consignar en el pressupost del 2023 vora un milió per a les obres. El nou nou Consell del PP-Vox, com vam informar fa unes setmanes,  contempla les obres en els pressupostos del 2024 , però amb un canvi decisori en el temps d'execució: seran només 10.000 euros per al 2024 i la resta del milió per al 2025. I eixos terminis no casen de cap manera amb els condicionants de Costes en la llicència.

  

El regidor d'Obres, Josep Llàcer, de Compromís
 

"La previsió existent en la passada legislatura era iniciar les obres en l'últim trimestre d'enguany. Però amb les eleccions i el resultat la Direcció General de l'Aigua no va traure la licitació i tota la planificació ha quedat en no res i més després dels canvis que el nou Consell ha posat en l'execució a traves del pressupost" ens comentava ahir el regidor de Compromís, Josep Llàcer, responsable d'obres municipals.

La segona fase del col·lector, a executar i pagar per la Generalitat, és molt important perquè construirà el tanc de tempesta, actualment inexistent, i tot el sistema de col·lectors de desaigüe a la mar, pel Canal San Pablo i abocament també previst a la Séquia Mare per al reg.

En porques paraules: que fins a que no estiga completament acabada i en funcionament aquesta segona fase del col·lector, tot l'esforç econòmic i de gestió dut a cap pel govern de Compromís no acomplirà l'objectiu del projecte. Recordem que la primera fase va ser la construcció del vial perimetral i l'enterrament davall del col·lector i tot seguit la reurbanització i execució dels col·lectors del carrer Blasco Ibañez i adjacents.


Compromís va executar el vial perimetral i va enterrar el col·lecto en la 1a fase

 

Problemes aliens a l'Ajuntament per acabar l'obra després d'anys d'esforços i gestions

La implicació de la Generalitat en el projecte, i el compromís adquirit d'executar al seu cost la segona fase està contemplat en el projecte general i permetia un estalvi d'1 milió d'euros a les arques municipals.

Així una vegada Compromís va acabar la primera fase, en els anys 2021 i 2022 s'intensificaren les gestions del regidor d'Obres, Josep Llàcer, amb la Generalitat, perquè la Direcció General de l'Aigua, organisme de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, concretarà els terminis d'execució del projecte i així demanar els permisos d'abocament de les aigües i  l'ocupació dels terrenys del domini publico-terrestre.

Tal com ens comentava Llàcer, Compromís aconseguia de la Generalitat la licitació i inici de les obres per al darrer trimestre d'enguany, el 2023 i acabament en el 2024, i això es va contemplar en el pressupost de la Generalitat. Les eleccions i resultat han afectat el projecte i les previsions: no s'ha licitat l'obra enguany i el nou govern de la Generalitat (PP-Vox) ha modificat el finançament i, per tant, el termini d'execució.
 
I damunt tenim uns condicionants de Costes que no suposarien massa problema amb els terminis d'execució contemplats pel govern del Botànic: acabar la segona fase en el 2024.
 
 
Simulació del traçat del col·lector, del tanc de tempesta, i els dos ramals al Canal i a la Séquia Mare.
 
 
Què queda a fer?
 
La segona fase del projecte del col·lector de la platja contempla la construcció d'un "tanc de tempesta",  construït en una zona enjardinada, on serà conduïda tota l'aigua de pluja arreplegada en la zona.
 
Una vegada l'aigua estiga neta, es tindrà la possibilitat de bombejar per una banda cap a la mar, a través del canal de Sant Pau, que separa les dues platges valleres, o bé cap a la Sèquia Mare, amb la qual cosa se solucionarà el problema de la falta d’aigua de rec en la zona agrícola.