L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimecres, 6 de desembre del 2023

Més problemes a la Goleta: pot ser no s'acomplesquen les previsions de regeneració perquè l'Audiencia Nacional ha acceptat un recurs contra l'extracció d'arena de Cullera

Hi haurà o no solució al problema de la Goleta?

 

L'Audiència Nacional ha admés a tràmit el recurs contenciós administratiu presentat per Ecologistes en Acció contra l'extracció d'arena del banc situat enfront de la costa de Cullera per a la regeneració de platges del País Valencià per falta d'autorització administrativa.

Fins a ací la notícia àmpliament publicada en mitjans com Levante-EMV, La Vanguardia, Las Provincias, La Razón... Recordem que les platges del Saler i la Garrofera, al sud de València, i actualment Les Deveses de Dénia (Alacant) han estat o són objecte de regeneració amb arena del fons de la mar de Cullera i també està prevista una actuació similar a la platja de Sant Joan d'Alacant.

I no solament són eixes platges. El projecte del MITECO (Ministeri de Transició Ecològica) com ací hem vingut publicant àmpliament els darrers mesos contempla  per a la regeneració de la Goleta i les platges del Brosquil, la reposició d'arena d'eixe banc submarí de Cullera.

 

Zona a regenerar en la Goleta i Brosquil, segons el projecte

 

Cal recordar que el passat estiu va acabar el termini d'al·legacions i per ara no s'ha sabut res de nou del projecte, només l'afirmació de la Delegada del Govern, Pilar Bernabé, acompanyada de l'alcaldessa Lara Romero, que tot el projecte estaria acabat per a l'any 2026. Però.... la decisió de l'Audiència Nacional suposa noves traves quan als temps previstos.

A la Goleta es preveu l'ús d'un volum d'arena de 823.226,61 m³ procedent del jaciment marí de Cullera, per tal de regenerar  un ample en la costa de la Goleta sobre els  50 m. i no es contempla cap escull submarí per retindre l'arena. 

 

Estudi i projecte de la Politècnica de València de les platges valleres

 

El projecte triat pel MITECO, acceptat pel PSOE local, no és ben vist per algunes entitats i partits com Compromís, per la falta d'esculls soterrats que retinguen l'arena en una mar oberta com la nostra. I no cal dir què passa amb els temporals. No obstant, el projecte encomanat per l'Ajuntament a la Universitat Politècnica de València (i sempre rebutjat pel MITECO i pel PSOE local) contemplava  uns esculls que, una vegada instal·lats, no necessiten cap manteniment.

.

La regeneració del juny del 2023 arrossegada per un temporal només acabada
 

 On està ara el problema?

El projecte de regeneració, que contempla extraure un total de 66'4 milions de metres cúbics per a les platges, va ser sotmés a informació pública el juliol del 2022 i encara no té finalitzada l'avaluació ambiental. No té l'autorització administrativa de l'autoritat substantiva, segons Ecologistes en Acció, que en denunciar aquesta "irregularitat"  es va iniciar un procediment judicial en els jutjats de Sueca (València), encara obert.

La Direcció General de la Costa i la Mar, pertanyent al MITECO va contestar a l'octubre al requeriment previ al cessament de les obres "admetent" que el projecte d'extracció d'arena dels fons marins no tenia encara el vistiplau ambiental, encara que sí que disposaven de les declaracions d'Impacte Ambiental (DIA). 
 
 
Regeneració platges del sud de València

 

Però Ecologistes en Acció precisa que la Direcció General "ometia que eixes DIA estaven condicionades a la DIA del projecte d'extracció d'arena, que encara no s'ha publicat", per la qual cosa va presentar un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional per la realització d'unes "obres il·legals" per part de l'administració.