
AEMET ha activat l’avís taronja per fortes tempestes al litoral de Castelló, amb un acumulat de pluja que pot arribar a més de 40 litres en una hora i estar acompanyada de llamps i trons, pedra i fortes ratxes de vent. A la resta de les comarques castellonenques i comarques del nord de la província de València l'avís es groc amb perill també de tempestes que poden donar pedra, sobre tot a la vesprada.
Hi ha per tant un canvi, que com vam dir, es una conseqüència de l'alta temperatura de la mar Mediterrània i d'una entrada d'aire fred en altura que genera aquesta inestabilitat, mentre el vent que ahir bufava de la mar afavoreix l'entrada de núvols cap a l'interior del País Valencià. I amb eixos factors, es generen nuclis tempestuosos que afectaran a zones del territori valencià al llarg del dia.
Serà a la vesprada quan el creixement de nuclis de tempesta serà més gran i tot i que les previsions són d'afecció a l'interior de Castelló i nord de València, no és descartable que arriben al litoral i punts de les comarques centrals i sud de València.
Relat (II) (c)
Compromís ha qualifica de molt greu situació i situació d’emergència la que viu la comarca de la Safor per la falta de cobertura de bombers, amb el parc d’Oliva tancat i mancances del parc de Gandia. La denuncia de Compromís subratlla que la situació es produeix just en plena temporada turística i quan les altes temperatures que patim eleven el risc d’incendis i accidents de trànsit greus.
La diputada a les Corts Valencianes, Nathalie Torres, ha sigut molt crítica amb la Diputació de València: “La incompetència del Partit Popular i del seu diputat de Bombers, Avelino Mascarell, alcalde de Xeraco, ens ha dut a una situació inèdita en què, per primera vegada, es tanquen parcs de bombers, amb el risc greu que això comporta per a la seguretat ciutadana”.
La portaveu comarcal de Compromís a la Safor, Alícia Izquierdo, qualifica la situació d'alarmant perquè només està operatiu el parc de Gandia, que pateix “greus mancances tècniques perquè no disposen de camió grua ni de recursos humans”. "Les alertes d’emergència per altes temperatures i risc d’incendis activades, en plena onada de calor, la Safor es troba en una situació d’extrema vulnerabilitat” ha remarcat la regidora de Gandia.
En paraules de la mateixa portaveu: “La seguretat de la ciutadania de la Safor no és negociable. El tancament del parc de bombers d’Oliva, sumat a la manca d’efectius als parcs, és un atac directe a la tranquil·litat de les nostres veïnes i veïns”. Per aquest motiu, ha exigit “solucions immediates i contundents per a garantir la protecció de tota la comarca.”
El membres del Voluntariat Forestal del Grup Muntanya Valldigna s'han reunit a Simat de la Valldigna per preparar les tasques del Voluntariat Forestal als termes municipals de Benifairó i Tavernes de la Valldigna. La reunió ha tingut lloc amb motiu de la celebració del curs de Voluntaris Forestals que organitzava la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Prevenció d’Incendis Forestal i Vaersa.
El Grup de Muntanya Valldigna informa que l’1 d’agost començaran les tasques de Voluntariat Forestal de prevenció d'incendis forestals als termes Tavernes i Benifairó de la Valldigna amb la vigilància de les muntanyes i els indrets més importants dels dos termes municipals. Principalment, les tasques que es realitzaran seran: control i vigilància dels paratges naturals, dels abocaments incontrolats dels termes municipals, així com informar i controlar les cremes de restes de poda i matolls.
La Secció de Voluntariat Forestal del Grup Muntanya Valldigna agraeix la invitació de l’ajuntament de Simat de la Valldigna, al temps que informa i convida tots els valldignencs a inscriure's com a voluntaris del GMValldigna, per participar-hi.
Les inscripcions es poden fer al email: grupmv@gmail.com. (telf. 685633185), les tasques de vigilància s'allargaran fins al 31 d’agost . L'horari de vigilància serà des de les 10.00 hores fins a les 20.00 hores.
Remés
El Festival Sete Sois Sete Luas, del qual Tavernes és una de les seus, arriba enguany a la seua 33a edició. La inauguració de concerts es farà en el porrat del Clot de la Font, el dimecres dia 9, dins de la celebració del Dia de la Sang.
El primer concert, anunciat a les 20:30 hores, serà a càrrec de SAVI, una jove cantautora valenciana guanyadora recent del Premi Sons per "Esguitarem" un dels temes inclosos en el LP "La Ínsula". Savi Alcácer és una cantautora valenciana dedicada en exclusiva a la professió musical en el directe, la performance i la composició, amb un recorregut extens i intens a partir de diferents propostes.
SAVI ha format part de diversos projectes musicals, entre els quals citem La Màfia Blues Band, Mama Soul o la Sanford Alligator Band, amb la qual va guanyar l’edició de 2010 del certamen regional Sona la Dipu i hi va enregistrar un disc. Ha participat en el projecte a les llegendes de la música 27 Club o l’espectacle "Merci, Piaf!", obra musical que relata la vida de la cantant francesa Édith Piaf, amb la direcció escènica de Charo Santamaría.
SAVI és presenta en format de banda liderada per la cantautora Savi compartint l'expressió artística a través de la música i de la creació en base a la humanització en els processos de creació, d’enregistrament i performance, amb la qual cosa destaca per la seua autenticitat i la capacitat per abordar els temes amb sensibilitat i profunditat.
Acompanyada per músics com Héctor Juan, Manu Vicente, Víctor Traves, Íñigo Goldaracena, Josep Vidal, Alejandro Alemany, Luis Búrdalo, Sara Galiana, s'ha configurat una banda que destaca per la passio pel directe.
Una part del repertori el formarà els temes de "La Ínsula" el seu primer LP, amb 11 temes originals en diferents idiomes i estils que són un viatge sonor i multilingüe on explora temes com la dualitat, el dol, el donar-se permís per parlar amb la pròpia veu, la importància de la dona en la societat i, fins i tot, la poesia com a element necessari en l'art.
Com hem dit, l'energia tèrmica acumulada en la mar Mediterrània per les elevades temperatures superficials, ajuda a la formació de les tempestes i afavoreix el desenvolupament de nuclis convectius que impactaran en àrees del litoral. Una situació que a més es afavorida per la presència d'aire fred en nivells alts de l'atmosfera, suficient per a afavorir el creixement dels núvols i potenciar la inestabilitat.
La calor de la mar i l'aire fred en altura són factors importants, però entra la convergència de vents i l'orografia. Quan els vents xoquen, l'aire ascendeix i si el terreny ajuda a l'ascens es potencia la formació de núvols convectius, que és just el que pot succeir entre aquesta pròxima nit i el dimecres en les comarques valencianes de l'interior, Balears i Catalunya, amb major intensitat en les comarques de Barcelona i Girona, que poden acumular bastants litres en poc temps.
Aquesta pròxima matinada s'espera siga moguda, especialment a Balears i la costa catalana. L'AEMET adverteix que es podrien acumular uns 20 l/m² en una hora. També podrien registrar-se precipitacions a la Comunitat Valenciana durant la matinada. Demà dimarts i dimecres poden donar-se pluges fortes en les costes d'Alacant, Castelló, Tarragona i Barcelona, encara que és complicat saber quines zones seran les més afectades.
Situació prevista per al dissabte
Una possible DANA a partir de dijous
Els models de clima anticipen el probable despenge d'una DANA que creuarà l'Espanya peninsular a partir del dijous, i que al seu pas podria deixar tempestes molt fortes amb graníssol gran i vendavals. El dissabte seria el dia més complicat de la setmana, si es mantenen les previsions actuals. Amb la DANA creuant la Península, les tempestes afectaren àmplies zones, especialment del nord i de l'est, i deixar pluges molt intenses, amb possibles inundacions locals, graníssol gros i fortíssims vents. Fins i tot no es pot descartar algun tornado.
Caldrà estar pendents de si s'acompleixen les previsions i vigilar quina trajectòria farà la DANA
La Creu Roja de Tavernes ja ofereix complet el servei de salvament i socorrisme per als mesos de juliol i agost, que presenta novetats respecte als horaris que havien regit en el mes de juny. Després de les proves efectuades per al nou personal, Creu Roja ja disposa de tota la plantilla laboral incorporada i per a la temporada d'enguany disposa de nous recursos que milloren el servei: la nova moto aquàtica, el cotxe del coordinador i l’ambulància.
El regidor de Serveis Públics, José Enrique Cuñat, de Compromís, ha destacat el nivell de professionalitat i el compromís demostrats per tota la plantilla i ha manifestat que "disposar d'un equip de socorristes ben capacitat és fonamental per garantir que les nostres platges continuen sent un espai segur per a veïns i visitants".
El corriol camanegre, catalogat com a vulnerable en el Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçada, té una de les zones de nidificació en el tram de la costa de Tavernes entre Plaça de la Safor (Padur) a Xeraco. Aquesta zona està inclosa en un LIC (Lloc d’Importància Comunitària Europea), zona de gran valor mediambiental pels ecosistemes i la biodiversitat de fauna i flora que alberga, per tant la neteja mecanitzada i altres treballs de màquines està prohibida en el període de nidificació que acaba l’1 de juliol. A més la norma contempla establir entre el 15 de març fins al 30 de juny una franja de 15 metres des del peu de duna o 2 metres des de les tanques de protecció amb que Costes sol envoltar aquests llocs.
![]() |
Franja de protecció del corriol a la costa de Tavernes |
El regidor de Serveis Públics, José Enrique Cuñat, de Compromís ha recordat que "en base a aquesta normativa que protegeix els nius del corriol camanegre, el treball de neteja ha de complir pautes ben estrictes fins el dia 1 de juliol". Per tant indicava que "ha estat després d'aquesta data, i al llarg de la setmana passada quan hem pogut començar els treballs de neteja de la platja més natural del nostre terme municipal que, com la resta de platja, va ser afectada per la gran acumulació de canyes i restes vegetals abocades pel Xúquer a conseqüència de la DANA".
El regidor ha estat supervisant els treballs que ha fet la brigada municipal amb la col·laboració de la brigada agrària i les màquines de la Diputació de València. "Els treballs s'han efectuat de forma manual per a protegir les dunes, i una vegada amuntonades les restes pels operaris és quan han pogut actuar les màquines per retirar les restes".
El regidor de Compromís ha remarcat que "l'Ajuntament coneixia i era conscients de la imatge que oferia la platja natural, però estem obligats a respectar els terminis que marca la normativa mediambiental. Només ha estat possible, hem actuat de manera immediata per deixar la platja en condicions òptimes, amb un total respecte a l'entorn natural i la biodiversitat".
Cuñat ha tingut paraules de lloança cap als operaris de la brigada municipal, no només per aquesta tasca sinó per la que desenvolupen diàriament en favor de la ciutadania i de la mantinença del nostre municipi.
Però cal saber que piquen les femelles perquè necessiten unes proteïnes de la sang per a desenvolupar els seus ous. A l'estiu, al Mediterrani hem d'anar amb més compte amb el mosquit tigre, portador del virus del Zica.
Els
mosquits localitzen les víctimes gràcies a uns sensors que detecten
l'olor corporal (els mosquits no tenen bona vista, però sí un agut
olfacte), sobretot el diòxid de carboni. Les picades es relacionen amb la
quantitat de diòxid de carboni i altres substàncies que emetem en suar,
com l'àcid làctic. La quantitat de diòxid de carboni és diferent segons
la persona, i depén sobretot de la dieta o l'exercici, la qual cosa
explica que unes persones patisquen més les picades que unes altres.
Maneres de previndre les picades per mosquits
És molt difícil evitar que ens piquen, però podem reduir les possibilitats amb algunes mesures eficaces:
-
Eliminar zones amb aigua estancada (els mosquits necessiten aigua per a
reproduir-se): així que cal evitar que
l'aigua, siga de pluja, rec o de beure les mascotes, no s'acumula en cap racó. La beguda de les
mascotes haurà de canviar-se amb freqüència.
- Usar un ventilador: els mosquits són voladors febles. Per tant, una mica d'aire pot ajudar-nos a mantindre'ls allunyats.
-
Utilitzar millor repel·lents naturals: un got de vinagre, plantes aromàtiques
com el romer, el gerani mosquiter, la citronel·la, el timó o
l'alfàbega, veles amb olis
repel·lents o espirals produeixen un fum que també espanta els mosquits.
-
Instal·lar mosquiteres: protegir les finestres i la zona al voltant
dels llits és una mesura eficaç per a evitar les picades.
- Repel·lents cutanis: Un bon repel·lent no mata el mosquit, el manté lluny de la zona de quatre a huit hores.
- Portar roba de colors clars: els mosquits se senten atrets pels colors foscos i la roba clara reflecteix més la llum en la nit i això molesta als mosquits.
- Aparells vaporitzadors de
repel·lent: els líquid es calfen en estar endollats, s'evaporen i creen
un ambient amb olors que molesten al mosquit. És recomanable encendre'ls
en anar-nos a dormir i apagar-los al matí.
Aquestes mesures són eficaces però no són infal·libles.