L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.084
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.036

dissabte, 24 de febrer del 2024

Davant de l'incendi de Campanar... La Unitat Valenciana d'Emergència (UVE) que el govern valencià de PP-Vox va derogar i ara no ha pogut actuar

 

El tràgic incendi que hem patit a Campanar, amb les greus conseqüències tant de vides humanes com materials, ha posat en primer pla de l’actualitat la necessitat d’un òrgan que coordine tots els mitjans en cas de catàstrofe, siga un incendi, una inundació, una pandèmia, etc.

Un òrgan que l’anterior govern del Botànic va començar a enllestir sota la denominació d’Unitat Valenciana d’Emergència. Seria una unitat de gestió de caràcter operatiu i de coordinació d’emergències  a través de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències. Emergències (AVSRE), organisme de la Conselleria de Justícia e Interior, de la qual depenen la resta de cossos d’emergència: 112, bombers forestals, Centre de Coordinació d’Emergències,Societat Valenciana de Gestió Integral d’Emergències(SGISE)...   

Però...  el governdel PP-Vox del País Valencià, presidit per Carlos Mazón (PP), va derogar la UVE, la va eliminar el passat mes de novembre en un decret per via d’urgència en considerar-la  “otro chiringuito más” del govern del Botànic. I que en alguns moments, fins i tot podria fer la impressió de ser un gran èxit polític, l'eliminació.

La consellera de Justícia i Interior del govern PP-Vox, Elisa Núñez, va afirmar que la UVE era "una ocurrencia para tapar carencias enormes" que afegia "más complejidad" a la gestión. Després de cancel·lar-la,  va remarcar que la gestió de les emergències al País Valencià "no se resuelve creando esta unidad, sino redefiniendo el modelo de prevención, extinción y salvamento que debemos poner en marcha para mejorar la coordinación y para sentar las bases de un mejor futuro".

 

Incendi a Montixelvo (novembre 2023)

 A tot això, el govern del PP-Vox a les poques hores de l’incendi de Campanar, i quan cremaven encara els dos edificis, va demanar al govern de Pedro Sánchez la intervenció de la Unitat Militar d’Emergències (UME) de Betera. Sobren comentaris. 
 
La UVE, una "UME" a la valenciana

La creació de la que es podria considerar com a “la UME valenciana” va començar la seua gestació en el 2020 amb una previsió de comptar amb un miler d’efectius. Es presentava com a una solució moderna i especialitzada, una nova manera d’enfrontar-se a catàstrofes com l’incendi de Campanar, o la de fa uns mesos de l’incendi de la Vall d’Albaida, a través de d’un grup de professionals especialistes en emergències per tal de donar una millor resposta des del comandament, des de la gestió

La UVE tenia com a objectiu millorar resposta autonòmica, la col·laboració i coordinació dels cossos d’emergència valencians en casos com extinció d’incendis forestals, intervenir en fenòmens meteorològics com inundacions, pluges així com col·laborar amb altres organismes en situacions d’emergència social (terratrèmols, incendis urbans, crisis sanitaris...)

Però el nou govern del PP-Vox la va tancar en plena fase d’implantació per considerar-la una despesa innecessària. Esperem no haver-ho de lamentar.

divendres, 23 de febrer del 2024

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Dénia com a exemple a seguir

 

La ciutat de Dénia ha estat centre d'atenció general per als valencians aquests darrers temps: la reversió de l'Hospital de la Marina, l'acabament dels treballs de regeneració de les Deveses, dels quals ens hem fet ressò, i ara informem com el seu Ajuntament s'ha convertit en un exemple per als Ajuntaments de la zona valencianoparlant i per a tots els valencians que estimem la nostra llengua.

A Dénia, com a Tavernes, la nostra llengua atorga identitat cultural a la ciutat, és la que parlen els nascuts ací i allí  i, també la que aprenen els que arriben i arrelen amb total voluntat d'estima a la terra que els acull.

El departament de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Dénia promociona durant aquesta setmana en les xarxes socials una campanya per visibilitzar el valencià amb motiu de la celebració dimecres del Dia Internacional de la Llengua Materna. Una iniciativa on ha tingut un paper fonamental la samarreta donada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) amb un lema inequívoc: «Estudiem, Parlem, Treballem, Juguem, Escrivim, Vivim, Estimem al valencià».

Durant tota la setmana l'Oficina de Promoció ha celebrat la campanya amb total difusió en les xarxes d'aquest missatge, una iniciativa que ha comptat amb la col·laboració de persones conegudes de la cultura, l'esport, la festa, el medi ambient o l'associacionisme.

I també han participats els representants dels partits PSPV, Compromís, PP i Gent de Dénia. Els seus representants s'han vestit amb la la samarreta. En nom del govern PSOE-Compromís, el vicealcalde i regidor de Normalització Lingüística, Rafa Carrió, de Compromís, ha remarcat la ferma aposta de l'Ajuntament per la promoció i ús del valencià en la vida pública i el compromís de la corporació de seguir apostant per la nostra llengua.

Que l'exemple s'escampe.

Els treballs d'asfaltatge continua i alguns del camins rurals del terme ja estan acabats

 

Els treballs d'asfaltatge de diversos camins rurals del terme municipal continua avançant, una tasca que representa una inversió, impostos inclosos, de 225.263 euros i que executa l'empresa "Guerola Áridos i Hormigones SL".
 
 
 
 
 
Aquesta actuació que ara s'executa és una de les darreres aprovades al final de la passada legislatura pel govern de Compromís, i es paga amb els fons procedents del romanent de tresoreria del pressupost del 2022. L'asfaltatge de camins es va aprovar per unanimitat del ple municipal del passat mes d'abril, a proposta del regidor d'Agricultura d'aleshores, Emili Enguix, de Compromís, sempre segons les prioritats triades en el Consell Agrari Municipal.
 
 
 
Les fotografies que publiquem permeten observar el treball realitzat en alguns dels camins, entre ells els camins o entrades de Paella i Magraner, que faciliten l'accés a diversos habitatges de vora. 
 
 
 
En total els camins que gaudiran de treballs d'asfaltatge són Albelló, Riu Vaca, Massalari, Bidons, Garrofero, Magraner, Séquia Mare, de l'Arena, entrada del General i camí de la Granata. Mentre duren els treballs, tant els conductors com els propietaris de camps en les zones afectades estiguen atents i seguesquen les indicacions i la nova senyalització.
 
 

L'ORATGE: A partir d'avui tindrem un cap de setmana hivernal i vent. Pluges, ben poques.

Acumulat previst de pluja fins al diumenge

Ahir dijous va començar un canvi del temps amb l'arribada d'un front que portava associada una massa d'aire fred polar, i tindrem pluges, neu en muntanya a cotes mitjanes i fins i tot baixes i un enfonsament tèrmic més que res al nord peninsular. L'entrada per Galícia  ha creuat la península, però arriba afeblida al Mediterrani i les pluges, d'arribar, seran dèbils.

Darrere d'aquest front arriba a la península una massa d'aire d'origen polar marítima que deixarà a partir d'avui, divendres, pluges febles en moltes zones del país, més intenses en el nord-oest peninsular i poc probables en el quadrant sud-est i resta de l'arc mediterrani. El dissabte la situació serà semblant amb precipitacions que aniran desapareixent. El diumenge s'espera l'arribada d'una borrasca atlàntica i la setmana acabaria amb precipitacions en el nord-oest i també en el centre peninsular.  Dalt hi ha la distribució prevista de pluges a la península


La situació al País Valencià

El vent de ponent bufa des d'ahir i les temperatures van pujar prou, fins a vora 30º al litoral de les comarques de València i Alacant, però a partir d'avui la massa d’aire més freda abaixarà termòmetres fins a 10°C, amb uns dies d’hivern durant el cap de setmana i principis de la que ve. 

Aquest període hivernal serà de temperatures màximes entre 10º i 15°C a les comarques del litoral i per davall dels 10°C a les comarques de l'interior. Possibilitat de ruixats i pluges dèbils i algun floc de neu a les muntanyes de l'interior. I atenció al vent demà dissabte i sobretot diumenge, que bufarà fort amb ràfegues superiors als 100 km/h a bona part del territori Valencià.

 

Situació prevista per al dimarts amb el pas d'una borrasca

A patir de dilluns tindrem novament el pas d’una borrasca que  acabarà finalment a Tunísia empentada per l'anticicló i per tant només ens deixarà ruixats dispersos i molt poc importants.

La necessària pluja que no arriba al nostre territori

I hem parlat de pluges, però a casa nostra... poca calor. Tots esperem la pluja però en aquest període les previsions parlen d'afecció al nord-oest, on Galícia recollirà més litres, acostant-se als 130 mm en alguns punts. El Cantàbric podria sumar entre 60 i 80 mm i en punts del centre, el sistema Central, podrien sumar uns 40 mm. Cap al sud-est i a la resta del Mediterrani, si arriben pluges seran febles, cas també de Canàries. 

La neu farà acte de presència gràcies a la massa d'aire polar marítima que arribaria el divendres. Les cotes podrien baixar el divendres fins als 700 metres en la Cantàbrica i Pirineus, fins i tot en el nord de l'Ibèric. En el sistema Central i al sud de l'Ibèric la cota podria baixar fins als 800 o 900 metres.

Per l'elaboració de l'oratge ens basem en distintes fonts: les informacions d'AEMET, AVAMET, eltiempo.es, meteopoble, meteovigo, Meteociel, Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, entre d'altres i n'agafem unes o altres segons els casos a l'hora de concretar-ne la informació. 

  

 

dijous, 22 de febrer del 2024

REPORTATGE (fotos i vídeos) de la concentració del camp valencià al port de València contra la precaritat i la falta d'alternatives: Tavernes ha estat present en les accions

 

El sector agrari valencià ha expressat avui el seu desacord davant les polítiques europees que afecten l’agricultura i han demanat acabar amb la competència deslleial, simplificar la burocràcia i, sobretot, poder viure dignament del seu treball. També s'exigeix una preferència comunitària per als propis productes comunitaris, la reciprocitat amb les importacions de països tercers i controls més eficaços per evitar l’entrada de noves plagues i malalties en el camp.

 

 

Els nostres agricultors i agricultores, en resum, demanen i reclamen preus justos i aconseguir la rendibilitat de les explotacions amb polítiques justes, per a la qual cosa cal donar un gir de 360º en les polítiques agràries.  I una coincidència general: insuficients les mesures anunciades pel ministre d’Agricultura, Luis Planas, i l’exigència de fets i mesures concretes.

 


 


 

Els centenars d’agricultors i de tractors (uns 3.000 agricultors i 300 tractors, segons l'organització) arribats de punts molts diversos del País Valencià, entre ells Tavernes, s’han concentrat aquest mati en les proximitats de la seu de l’Autoritat Portuària de Valencia, l’edifici del Rellotge, en representació de les principals organitzacions agràries i cooperatives valencianes, als quals s’han sumat representants dels agricultors d’Albacete, Guadalajara, Conca i Sòria. 

 


 

La tractorada de València tenia distints punts d’eixida i ha causat retencions. Durant la protesta s’han produït forcejaments amb la policia quan un grup ha volgut fer una “sentada” davant la direcció del port, cosa que ha fet intervindré la policia que ha estat rebuda amb crits de protesta com “som agricultors, no delinqüents” i on s’ha detingut per desobediència al secretari comarcal de la Plana Baixa de La Unió Llauradora i Ramadera, David Esteban. Durant la protesta, els agricultors han vessat a la via pública palla d’arròs i han cremat uns 200 kilos d’ametlles, taronges, cereals i vi.

 


En la concentració els agricultors han pogut escoltar els líders agraris i s’han mostrat pancartes amb missatges com “No + cotonet de Sudáfrica”, “Europa, voleu o no voleu agricultors” i “El camp en l’avenc i al govern li dóna el mateix”.

Les intervencions dels líders – dels quals us oferim alguns fragments en els vídeos al final del text de la crònica- han estat un clam contra els acorda comercials de la UE, contra la Política Agrària Comuna (la PAC), contra les exigències i requisits fitosanitaris que els exigeix la UE però no als països tercers i contra l’abaixada de preus.

  

En resum, els agricultors reclamen un gir de les polítiques a la Generalitat, al Govern de l’estat i a la Unió Europea, i els exigeixen que deixen de mirar a un altre costat davant el problema del camp. Igualment crítiques a les grans distribuïdores, a les quals es considera tenen bona part de culpa de la situació i dels baixos preus que es paguen als llauradors mentre ells tenen grans marges que encareix el preu de la compra de les famílies.