Milers de persones han participat avui al migdia una manifestació a València per a exigir una "educació pública de qualitat" i protestar "contra les retallades i la repressió policial" a les reivindicacions estudiantils.
Estava previst que la manifestació s'iniciara a migdia des de la Facultat d'Història, pero abans centenars de joves han col·lapsat l'avinguda de Blasco Ibañez. Els manifestants han marxat darrere d'una pancarta en la qual es pot llegir el lema 'Per un ensenyament públic i de qualitat' i coregen lemes com 'Més educació, menys policia' o 'El poble unit mai serà vençut'.
La manifestació ha comptat amb el suport de diferents organitzacions estudiantils, universitàries i d'ensenyaments mitjans. A més, el Sindicat d'Estudiants ha realitzat una convocatòria a tot l'Estat amb més de 40 marxes i concentracions contra les retallades educatives i per a expressar la seua "solidaritat" amb els estudiants de València.
La manifestació ha recorregut el centre de la capital del Túria i també s'ha programat una jornada de vaga educativa que, segons ha assegurat la representant de l'executiva estatal del Sindicat d'Estudiants, Beatriz García, està tenint a València un "seguiment massiu".
"Som aci per dir no a la violència policial i a les retallades dels serveis públics". Sara Martínez Casamayor, estudiant de la Facultat de Geografia i Història, ha llegit el manifest que ha tancat la marxa de València amb algunes dades molt il·llustratives: "Volem visibilitzar que ens estan robant: Els diners saquejat en Emarsa equival al deute de la Generalitat amb tots els instituts de la Comunitat Valenciana. Els diners gastats en la fórmula 1 equival a la construcció de 26 centres educatius. Els diners gastats en la Ciutat de les Arts i les Ciències equival al pressupost de 30 anys de la Universitat de València ". La universitària ha alertat: "El moment de la indiferència ha passat".
I com sol passar, hi ha hagut guerra de xifres i segons la consellera d'Educació, María José Catalá, serien molt diferents del “seguiment massiu” i calgula que han participat en la vaga educativa el 36,2%. Les províncies amb major seguiment han estat València, amb 43,8%, i Castelló, amb un 43%. A Alacant ha estat secundada per un 22% dels estudiants.
Catalá considera que per a aconseguir que les reivindicacions estudiantils "arriben a bon camí, la fórmula és el diàleg". La titular d'Educació ha recordat que la setmana passada es va reunir amb els representants dels estudiants de FAAVEM, "en què em van traslladar un dels documents i estic en espera de rebre el document de l'Associació Valenciana d'Estudiantes”.
La consellera continua afirmant que no hi ha retallades
Catalá ha insistit que "no hi ha hagut cap tipus de retallada en Educació" i ha recordat que l'ajust "sol ha afectat al salari dels professors i no a cap partida d'ajudes o beques per als estudiants".
La consellera afirma que el retard dels pagaments han produït "determinades circumstàncies de precarietat econòmica d'algun centre" i és "això qui ha derivat en unes situacions que no s'han de tornar a repetir", ha reconegut. Al mateix temps ha afirmat que "actualment tots els centres tenen totes les despeses ingressades i no ha d'haver carències de res". "La situació està regularitzada", ha finalitzat.
- Segons EuropaPress, El País i El Mundo
-