L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.056
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 1.056

dimecres, 2 de juliol del 2025

Conselleria de Medi Ambient demana a l'Ajuntament tancar la platja de la Goleta per contaminació fecal d'origen residual

Platja de la Goleta

 La Conselleria de Medi Ambient ha comunicat a l'Ajuntament que dins de les actuacions previstes en el Programa de Control de Qualitat de les Aigües de Bany s'han identificat en la platja de la Goleta nivells elevats de paràmetres microbiològics en les mostres preses ahir, dia 1 de juliol.

Segons la Conselleria se supera els valors màxims admesos en contaminació fecal, cosa que indicaria una contaminació d'origen residual. El mostreig efectuat en la zona del Passeig dels Tarongers indica  

 

- Escherichia coli valor de 72 NPM/100 ml. Valor màxim 500 ufc/100 ml). *

- Enterococos intestinales (provisionsl) > 2005 NPM/100 ml (valor màxim 200utc/100 ml). *


(*) NPM: Nombre més probable en 100 ml. (valor màxim 500 ufc/100 ml).  

   UFC: Unitats formadores de colònies. Recompte bacterià indicador de la quantitat de microorganismes vius en un líquid. El determina el nombre de colònies individuals i descriu el nombre de cèl·lules d'un organisme en l'aigua.

 

Avui es prendran noves mostres i es comunicarà el resultat a l'Ajuntament. Mentre dura aquest episodi, onejarà la bandera roja.

 

Per tant la Conselleria ha demanat tancar la zona de Bany en la platja de la Goleta i arriar la bandera blava i facilitar la informació de la situació en els accessos a la platja i posta sanitària.  L'Ajuntament haurà d'informar les possibles causes de la contaminació residual, així com de les actuacions que du a cap per eliminar-la.


L'Ajuntament licita les obres d'acabament de la piscina per un valor superior als 2 milions d'euros

 

L'Ajuntament ha licitat les obres del projecte d'acabament de la piscina coberta per un total bàsic, impostos inclosos de 2.132,723'52 euros (desglossat en 1.762.581,42€ més el 21% d'IVA 370.142'10 euros) i amb una previsió de durada de les obres de 8 mesos des del dia de formalització de l'acta de replanteig i inici de les mateixes.

El projecte contempla els treballs que calen per a dur a cap l'acabament de la piscina coberta, on es tenen en compte entre altres actuacions  les reparacions de danys existents, els revestiments, cobertes, la façana i les instal·lacions de climatització i ventilació, fontaneria i sanejament. 

Així mateix el projecte compren les obres d'urbanització de la zona del voltant de l'edifici, amb una vial de vianants entre la piscina i el CEIP Alfàndec i l'habilitació d'una nova entrada als usuaris que s'obrirà al costat de la zona de jocs del Parc dels Vents, amb la qual cosa es podrà entrar a les instal·lacions des de l'avinguda de les Corts Valencianes (Vore plànol).

 

Plànol general segons la PCSP 
 

Les empreses interessades en l'execució del projecte poden presentar les seues ofertes fins el dia 21 de l'actual mes de juliol. Donada la quantia de les obres, els treballs a realitzar s'han dividit en lots, de manera que les empreses puguen presentar ofertes a distints lots segons la seua qualificació, i que detallem, amb el seu valor impostos inclosos: 

Lot 1 Obra .....    870.669,11 euros
Lot 2 Urbanització.....   211.692,51 euros
Lot 3 Instal·lacions de climatització, ventilació i ACS ....   431.421,66 euros
Lot 4 Instal·lació de la piscina...    110.885,79 euros
Lot 5 Instal·lació de gas propà....     35.224,53 euros
Lot 6 Instal·lació fotovoltaica....       35.912,34 euros
Lot 7 Instal·lació tèrmica per a ACS....    338.549,63 euros
Lot 8 Control de les instal·lacions......  98.367,93 euros

 
 

dimarts, 1 de juliol del 2025

La zona del riu Vaca que limita amb el casc urbà experimenta un gran creixement de canyes el darrer mes

 

Ens envien unes fotos del Vaca des del pont del carrer Escorxador, la primera que obri la noticia, és d'avui mateix en fer-se de dia i la segona, la que hi ha més davall ens diuen que és del dia 18 del passat mes de maig. I que comparem les dues, i vorem com en poc més de un mes, les canyes han fet de les seues, s'han apoderat i han començat a envair tot el llit del riu.

Ens comenta l'autor de les fotos que, com ací fa uns dies publicàrem, l'Ajuntament estava netejant rius i barrancs vist que la Confederació no actua.  I per tant demana si es podria atendre amb urgència aquesta zona del riu, com altres anys ha fet, perquè pensa que en unes poques setmanes la vegetació va a créixer molt més i cada vegada serà més complicat i difícil.  Dit queda.  

Agraïm les fotografies i l'interés. 

 

AEMET activa avís groc: Un dia més ens afectarà l'onada de calor, que pot continuar encara uns dies més


Calor, calor i calor. I ja portem bastants dies en la mateixa situació, una onada de calor continuada que per persistent fa que notem més els efectes. I sembla que encara continuarà uns quants dies més, tot i que a poc a poc refrescara un poc.

Ahir dilluns va ser un dia bastant xafogós i calorós, potser el més dur del que hem tingut fins ara i a la Valldigna ho vam notar amb valor excepcionals i que no és habitual vore'ls a la nostra comarca, tant a prop de la mar. Així i tot durant la nit es fa difícil descansar i dormir.

Segons AVAMET ahir dilluns a la Valldigna, Barx en l'estació de la Visteta va superar els 39ºC, a Benifairó a Cambro-Pator els 37ºC, mentre a Tavernes les tres estacions d'AVAMET registraren màximes entre 35 i 37ºC.  La nit passada a Barx es va registrar mínimes entre 18 i 21ºC, a Benifairó 21ºC i a Tavernes entre 22 i 24º C al poble, però són mínimes que es donen ja de matinada. No consten dades de Simat.

AEMET continua amb avís groc per calor al nostre territori. Deduïm que avui, entrada al mes de juliol tindrem un dia semblant al d'ahir i les temperatures al País Valencià seran altes, amb punts on novament superaran els 40ºC en les comarques centrals de l'interior i amb l'ambient pesat i xafogós, sense brises que puguen alleugerir-lo.  Amb aquests condicionants, hi ha risc elevat d'incendi forestal. Precaució.


ACTUALITZEM: Canvi i millora de les parades, i nou horari d'autobús Tavernes-estació-platja vigent des d'ahir.

 

Nota: Actualitzem l'article que vam publicar sobre horaris i parades de la línia d'autobús L102 de Tavernes-Estació-Platja - anada i tornada- amb nou gràfic del trajecte i la inclusió de les parades en la zona sud de la platja.  

La Marina Gandiense, empresa concessionària del transport de viatgers entre Tavernes-estació del tren-platja ha donat a conéixer en el seu Facebook el nou horari d'autobús que regirà a partir de dilluns, dia 30 de juny.

Com vam informar fa uns mesos, la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ja havia iniciat la licitació del servei públic de transport regular amb autobusos de la denominada "València litoral", línies de passatgers de titularitat de la Generalitat, i que compren sublínies d'autobusos de les dues Riberes i de la Safor, per a les quals la Generalitat abona una quantitat superior als 41 milions per una concessió total de 10 anys.

En aquest paquet, està compresa la sublínia "CV-113 Safor Nord", que comprén a més del trajecte Simat-Gandia, el trajecte L102 Tavernes, estació i platja, amb anada i tornada, i que en aquest cas presta l'empresa Marina Gandiense per concessió de la Generalitat. No és per tant, al contrari del que de vegades es pensa,  una responsabilitat o competència de l'Ajuntament els horaris del servei.  

Nous horaris a partir de demà, els de dies laborables i cap de setmana 

 

 

Informació de les parades de l'autobús, des de Tavernes a la platja i tornada

L'autobús segueix un traçat circular que comença a l'Avinguda de la Valldigna (poble), travessa Tavernes i segueix per la carretera fins a l'estació. Des d'ací cap a la platja, on  recorre primer la part sud fins al carrer Les Barques on gira per recórrer després tota l'Avinguda de la Marina i la part nord pel passeig de la Goleta fins a arribar als campets (Carrer Cullera). Allí dona la volta per fer el camí a l'inrevés al d'anada, però ja sense recórrer la part sud, i cercar la carretera per entrar de nou a l'estació i tornar a Tavernes. 

 


La Goleta ara (CAPÍTOL 2): A Tavernes fa 2 anys que esperem, 2 anys sense saber res del projecte de la Goleta

La Goleta, 29 de juny
 

A Tavernes continuem esperant, i com diu Llach “Esperem, ben segur que esperem. És l'espera dels que no ens aturarem fins que no calgui dir: no és això”. Esperem un projecte del qual fa dos anys que no en sabem res, des de l’exposició publica el mes de juny del 2023.

El Miteco va presentar quatre possibles solucions, tal com vam informar amb tot detall en diversos articles el mes de juliol del 2023 (i que podeu cercar i consultar), però ja va triar la denominada “alternativa 4” que,  no contempla cap tipus d'escullera per retindre l'arena, com demanava un estudi de la Universitat Politècnica de València, i com hi ha projectes executats i pel mateix Miteco en localitats costaneres valencianes, cas d'Almenara (foto de davall) o Dénia.

 

El projecte triat pel Miteco d'eixida (Alternativa 4) contemplava un cost de 16 milions (sense IVA) per a la regeneració de les platges del Brosquil i Goleta, 2100 metres de longitud,  i un termini de 10 mesos quan s'adjudique, la construcció d'un espigó en el límit entre la platja del Brosquil nord i el Brosquil sud (terme de Cullera), la prolongació de l'espigó al sud de La Goleta (35 metres més de l'actual, canal de San Pablo) i abocament de 823.226,61 m³ en total (vora la meitat seria a la Goleta de Tavernes) procedent del jaciment marí de Cullera per a regenerar un ample mínim en tota la costa de 50 m. Com a complement la regeneració dunar amb creació de nous espais dunars i la construcció de nous accessos a la platja i reposició altres existents. 

 

Imatge del projecte Alternativa 4. L'elaboració pròpia es refereix a la de l'empresa redactora

 

Qüestions al voltant del projecte, o ¿podem saber alguna cosa més mirant Dénia?

Un projecte semblant és el que dut a cap el govern espanyol a Dénia (vore foto davall). Segons la delegada del govern va dir a la premsa és una obra per a 25 anys i això ens fa pensar que la regeneració de la Goleta, si s’executa, tindrà data de caducitat. Sembla clar que no serà per a sempre i més si el canvi climàtic segueix amb aquestes modificacions de la climatologia: desgel de pols, escalfament general del planeta amb desgel de pols i desaparició de les geleres, augment del nivell de la mar amb unes previsions per a la Mediterrània per a tremolar, temporals més greus que els de la DANA Glòria, etc.

 

I a banda d'aquestes qüestions mediambientals; una altra que enllaça amb el problema de la nova partió (deslinde).  Si finalment, es du a cap la regeneració de la Goleta, la primera línia d’edificacions de la platja ¿continuarà afectada per l’espai del domini públic? ¿O caldrà fer una nova partió quan acabe la regeneració? Perquè els habitatges estaran molt més allunyats de la mar, i l’afecció d’onades no serà la mateixa... ¿caldrà per tant anul·lar la partió prevista? 

 

Se li donarà solució?
 

I de Tavernes, què? Per ara res, cap novetat

Doncs per ara, res. Cap novetat. El projecte triat d'eixida pel Miteco (només el beneeix el PSOE local, no és ben vist per tots per la falta d'espigons o esculls soterrats que retinguen l'arena) contemplava un cost de 16 milions (sense IVA) per a la regeneració de les platges del Brosquil i Goleta. Com hem dit,  ho repetim, per executar la:

1: Construcció d'un espigó en el límit entre la platja del Brosquil nord i el Brosquil sud (terme de Cullera). Serà perpendicular a la costa, amb una longitud total de 60 metres.

2: Prolongació de l'espigó al sud de La Goleta (canal San Pablo), perpendicular a la costa i tindrà 35 metres més de l'existent.

3: Ús d'un volum d'arena de 823.226,61 m³ (la meitat a la Goleta) procedent del jaciment marí Zona 15, situat al golf de València. L'ample mínim a regenerar en tota la costa serà de 50 m.

4: Regeneració dunar amb creació de nous espais dunars i construcció de nous accessos a la platja i reposició altres existents. 

 

Menys reposicions d'arena i més espigons és la reclamació d'alguns sectors 

 

 

 La Delegada del Govern, Pilar Bernabé, acompanyada de l'alcaldessa Lara Romero, en una visita a la Goleta fa dos anys anunciaven alegrement que tot estaria acabat per al 2026 i parlaven de fons europeus per l'execució. Però a meitat del 2025 i sense cap noticia que ens indique que el projecte va endavant, sincerament, mirem impossible la data del 2026, i la del 2027... i vorem si el 2028.