L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.410
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:53.779

dilluns, 18 de desembre del 2023

El ple anunciat avui aprovarà el pressupost municipal del 2024: les xifres


El ple d'avui dilluns, anunciat per a les 19 hores, te previst aprovar el pressupost municipal per al 2024, i quan ho diguem així és perquè ho considerem segur donada la correlació de forces en el consistori. Un pressupost continuista i que no se'n fuig massa dels d'anys anteriors i amb una previsió de 17'4 milions, equilibrat en els dos conceptes d'ingressos i despeses. Hi ha un augment respecte al del 2023 (l'actual vigent) que era de 16'5 milions. 

Capítols d'ingressos

Al capítol de ingressos destaca que, tot i les gran pujades de tot tipus que s'han produït els darrers anys i que han incrementat els pagaments municipals (sous, manteniment, serveis...), l'Ajuntament continua un any més sense modificar els impostos i les taxes que, diga el que diga el PP, porten anys sense modificar-se. I només cal anar a les partides corresponents d'impostos i taxes a partir del 2012 per a comprovar-ho. Per als amants dels números, davall trobareu tot el quadre general

El capítol 1 té conceptuada per al 2024 la mateixa quantitat per IBI que el 2023, sobre els 7 milions d'ingressos entre IBI urbana i rústica. Aquest capítol contempla un total de 8'6 milions en sumar els impostos de vehicles, increment valor terrenys i IAE empresarial. El capítol 2, d'impostos indirectes, no varia respecte el 2023: 190.000 euros.

 

L'IBI (urbà i rural) i les taxes tot i que fa anys que no s'han modificat són la principal font d'ingressos municipals

Tampoc s'han modificat les taxes municipals, (Capítol 3) que continuen pagant-se tal com les va aprovar Compromís  en el 2012. Ací hi ha les taxes que es paguen pels serveis que ens presta/ofereix l'Ajuntament (cas per exemple del fem), i d'altres preus municipals i ingressos diversos. El total a recaptar s'ha calculat en 2'28 milions, un increment de 240.000 euros sobre el 2023 perquè es preveu recaptar més en multes de trànsit (110.00 euros), i que es demanen més llicències urbanístiques, o més cobraments per serveis i espectacles culturals, o per retirada de vehicles dels carrers, entre altres.

El capítol 4 de transferències corrents (de l'Estat i demés administracions) es valora sobre els 6 milions i s'incrementa en 600.000 euros respecte  2023 en calcular majors ingressos en la participació dels tributs de l'estat, subvencions, política d'igualtat i fons de cooperació municipal.

De la resta de capítols, nomes destacar el capítol 9, on es contemplen 200.000 euros d'un préstec per a inversions. 

 

Les retribucions del personal són el 56% de la despesa del municipi

 

Capítols de despeses 

El capítol 1 contempla les retribucions de tot el personal de l'Ajuntament (sous, SS, gratificacions, productivitat, etc) i suma un total de 9'77 milions (56% del pressupost de despesa municipal) front als 9'63 milions del 2023. 

El capítol 2, de despeses pels béns corrents i serveis oferits per l'Ajuntament,  es calcula que es gastaran 6'11 milions front als 5'67 milions del 2023. 

El capítol 3 i el capítol 9 (els considerem ací conjunts en ser el pagament de capital i interessos bancaris) pugen un total sobre 385.000 euros. El capítol 4,  de transferències corrents, o siga pagaments d'ajudes, subvencions a entitats i associacions locals, etc. puja un total superior als 676.000 euros.

El capítol 6 és el de les inversions reals, per a les quals hi ha pressupostades poc més de 415.000 euros. Quan a inversions d'obres no n'hi ha contemplades, excepte 250.000 euros que es dediquen a liquidació de la piscina. 

La reforma i pavimentació del carrer Nou i Cristóbal Almel·la, amb una despesa  sobre mig milió d'euros  o el tancament i habilitació de l’Àrea d’Activitats de l’Espai Arqueològic de Bolomor amb una inversió sobre 537.000 euros que es van quedar pendents i es van anunciar per al 2024 no estan contemplades en inversions.  Caldrà esperar a la liquidació del pressupost del 2023 i al possible romanent.

Els capítols 5, 7 i 8 no ofereixen massa transcendència pressupostària.

 

Resum general del pressupost