L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

diumenge, 17 de desembre del 2023

El festival d'estiu "Pop al Carrer-Desllunat" deixa de celebrar-se a Tavernes

 
 
La confirmació ha arribat amb el capítol de subvencions del pressupost del 2024, on la partida de 8.800 euros per a la "Casa Calba", organitzadora del festival,  ha desaparegut. L'organització del festival "Pop al Carrer-Festival Desllunat" va informar, i així ho vam publicar en el seu dia, que si les coses no canviaven el 2023 era el darrer any de celebració, després de 18 anys de presència a la Plaça de les Palmeretes. Fins i tot a l'estiu passat el grup "Amanida Peiot", pioner del festival amb Francesc Burgos al capdavant, es reunia de nou en el concert que podia ser l'adéu definitiu...
 
Un festival amb primeres figures, però no pensat per "camelar" assistents, sinó per oferir qualitat i innovació musical i, que era debades, era prou normal que tingueren problemes.  Sempre confies en una reconsideració de condicions perquè continuara un festival, repetim d'excel·lent qualitat musical i primer ordre pels grups i cantants que hi han actuat, i repetim,  del qual hem pogut gaudir de franc, sense pagar, tot aquests anys. Un festival que donava prestigi a la platja i Tavernes en els cercles de la música en valencià, la "normal" i "l'alternativa", a més d'impulsar i recolzar eixa música feta i expressada en la nostra llengua. Tot s'ha acabat. 


Llorenç Barber
 
La partida de 8.800 euros de subvenció ha desaparegut del pressupost del 2024. No sabem els costos  de l'organització en 2 dies de música i espectacles de primera qualitat. Sí que sabem que la cultura té un preu. La bona voluntat i voluntarisme dels organitzadors - i fins i tot de molts músics-grups participants- no és prou. I menys ara quan mentre el govern de la Generalitat retalla i elimina ajudes, els Ajuntaments progressistes haurien de fer una aposta per les expressions culturals i musicals en la nostre llengua. 
 
Un festival no és només que un cantant-grup puge a l'escenari i actue. Darrere hi ha preparació, contractes,  muntatge, sonorització, viatges dels cantants... i això son costos.   Només, com exemple, podem esmentar el cost de l'actuació - també amb entrada gratuïta-  en les passades Festes del Poble: 60.500 euros amb impostos, segons el contracte de la PCSP "Concierto Camela fiestas pueblo".  Però està clar que el "Pop al Carrer" està molt lluny del populisme. 


Pau Riba i "Dioptria" a l'any 2014 al "Pop al carrer"

Adéu, adéu "Pop al carrer", fins sempre.

"Pop al Carrer – Desllunat" era - en passat - un esdeveniment singular que hem celebrat durant 18 anys, a la vora de la Mediterrània, en la platja de Tavernes. Un festival acollidor i divers, sense cues, ni aglomeracions amb uns artistes apropats al públic, i on tothom sempre era benvingut: vallers, turistes curiosos, amants de la cultura autòctona, xiquetes, joves, iaios i adults. N'hi havia espectacles i música per a tots. 

 
Lagartija Nick
 
Any rere any oferia una acurada combinació musical i escènica, de vegades amb una programació especial temàtica, que el feien surar a l'àmbit artístic i era únic dins del panorama de celebracions culturals de música popular contemporània.
 
 La Casa Calba, i Francesc Burgos al seu endavant, han fet una tasca impagable, tot i que ara l'activitat l'han hagut de centrar a Gandia amb diferents alternatives, on no sabem si també heretarà el festival, com n'ha heretat d'altres de Tavernes. Allò de ningú no es profeta a sa casa... 
 

Miquel Gil


Guardarem en la memòria i el record actuacions d'artistes de renom com:  Pau Alabajos, Miquel Gil, Eva Dénia, Pau Riba, Arthur Caravan, CaboSanRoque, Llorenç Barber, Patricia Pardo, Pierre Bastien, Dr. Truna, Limotheque, Julio Bustamante, David Pastor, Òscar Briz, Gran Teatro Amaro, Transportes Hernández & Sanjurjo, Carles Pastor, Albert Sanz, Javier Vercher, Senior i el Cor Brutal, Oliva Trencada, Repercusión, La Siamesa, Arritmados, Mighty Jambo, El Petit De cal Eril, Clara Andrés, Pablo Novoa & Nono García, Herbanegra, De paper, Mike Cooper, Héctor Arnau, VerdCel, Emma Get Wild, Enric Cassases & Dons Simon i Telefunken, Paul Fuster, Thaïs Morell, Delên, Gener, Dani Miquel, Pepino Pascual, Rodamons Teatre, Pete Lala, La POP, entre altres.  
 
Caldrà reconsiderar? Opinar és lliure, i si Tavernes vol fer una aposta per continuar realment essent ciutat de festivals, caldrà recuperar i potenciar-ne de nous - com  va declarar en la premsa la màxima autoritat local fa uns mesos- i s'haurà  de començar mantenint el que  tenim i no donar facilitats a que "emigren" a localitats veïnes.
 
 
Amanida Peiot
 
 
Gràcies "Pop al Carrer-Festival Desllunat" per tants bons moments i tant bona música que ens haveu compartit.