L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dilluns, 10 d’abril del 2023

Les platges de Tavernes estan en situació molt crítica, segons el catedràtic de la UPV, Josep Pardo

 

 

Les platges de Tavernes es troben en greu situació crítica, entre les que més del País Valencià, a conseqüència de l’erosió. I la qualificació de "situació crítica" no la diguem nosaltres, sinó que ho afirma Josep Pardo, catedràtic de la Universitat Politècnica de València (UPV), que ho va confirmar en la conferencia de dimecres passat, 5 d’abril, en la sala d’actes del complex administratiu "9 d’Octubre", acte on col·laborava la Conselleria de Política Territorial i hi havia responsables del PSOE presents.

El catedràtic de la UPV  va destacar que “fa anys amb la construcció de l’escullera a la desembocadura del riu Xúquer, l’efecte erosiu va començar afectant la platja de la Goleta de Tavernes però ha anat traslladant-se al sud i s’ha agreujat, perquè l’aigua ha arribat a causar problemes fins i tot en els edificis".  

Josep Pardo explicava i destacava les platges de Tavernes entre les de més estat crític, però també Piles en la Safor i les platges del nord de Sagunt, Guardamar del Segura i Almenara, entre les més afectades del litoral valencià. I eixe problema és ben conegut pel Ministeri de Transició Ecològica del govern del PSOE de Madrid, però no acceleren els possibles remeis.

 

Efectes dels temporals a la Goleta: destrosses i pèrdua d'arena

 

Tots els científics diuen el mateix i expliquen perquè perdem les platges

Josep Pardo deia el mateix que els catedràtics de la UPV, Vicent Esteban Chapapría i Josep C. Serra Peris, van dir en l'estudi de les nostres platges encomanat pel govern de Compromís. L'estudi i les solucions que contempla va ser rebutjat pel Ministeri de Transició Ecològica, depenent del govern del PSOE de Madrid. I si Madrid el rebutja, els socialistes ho rebutgen a València, i fins i tot a Tavernes, on vam poder vore i escoltar el menystinent a l'estudi en el programa d'una televisió comarcal per canditats locals. 

L'estudi no ha agradat massa en alguns col·lectius, potser perquè la relació del mal estat de les nostres platges està massa relacionat amb l'escullera del Xúquer a Cullera, així com més al sud hi ha d'altres platges afectades pel port de Gandia. 

 
 
Portada i índex de l'estudi, talment un llibre de 270 pàgines


Pardo ho informava ben clar: la costa està en plena reculada per una aportació de sediments més baixa causada per l’execució d’infraestructures d’una banda, siga espigons o preses que els retenen, i pel canvi climàtic que eleva el nivell de la mar i fa més freqüents i més violents els temporals”. 
 
La construcció d'esculls paral·lels a la costa que tant bon resultat ha donat en altres platges, i que és una mesura contemplada a l'estudi, és una demanda de fa anys de Compromís, però és rebutjat i inclús menystingut des del govern del PSOE de Madrid. 
 
 
Localització d'esculls artificials davant la costa de la Goleta

I això coincideix amb el diagnòstic de Vicent Esteban Chapapría i Josep C. Serra Peris a l'estudi de Tavernes, tot i que no agrade a alguns, que deixava clar que "el transport de materials a les platges de Tavernes segueix el camí nord-sud però li falten sediments i hi ha barreres que el dificulten, cosa que genera dèficits de sediments i per tant faciliten la recessió general del tram del litoral valler en aquests últims anys". 

També aquest estudi posava l'èmfasi, com a diagnòstic, en l'emergència climàtica, amb erosió de la línia de costa per elevació del nivell de la mar i risc d'inundació marina de grans superfícies, percebut més els últims anys amb motiu dels forts temporals. .


Escullera del Xúquer a Cullera i port de Gandia. S'hi observa ben clar com l'arena s'acumula al nord (part dreta) i com desapareix a la part sud (esquerra de la imatge)
 
 

 Defensa de la platja i necessitat del monitoratge de platges 

L'informe de Josep Pardo remarcava que "les platges són un dels elements naturals més valuosos del nostre territori pel seu valor ecològic, de defensa de la costa i, evidentment, en depén la indústria turística valenciana i espanyola en general. Resulta essencial monitorar-ne l’evolució mitjançant tècniques de teledetecció com un treball preliminar per a conéixer on actuar, com actuar i perquè tots els actors o agents hi puguen participar”. 

És la mateixa conclusió dels catedràtics Chapapria i Sierra, que en l'estudi valler descrivien que s'hauria de contemplar "un Pla de Monitoratge i seguiment de les platges per definir la dinàmica i processos litorals, conéixer l'oscil·lació natural, la cota d'inundació i l'efecte de la emergència climàtica" i ho considerava un punt previ molt important per a adoptar mesures amb una informació suficient i evitar decisions arbitràries o injustificades. 

 

Assaigs de laboratori en la UPV que demostren com la construcció d'un escull enfront de la Goleta pot minvar els efectes erosius i la pèrdua d'arena

Josep Pardo insistia en aquest arguments i ìndicava que és fonamental que la Generalitat monitore la costa valenciana, ja que, si bé no té competència directa en les platges, sí que la té en la gestió del territori. Avisos i consells que sembla ser no agraden escoltar els polítics del govern del PSOE de Madrid ni a nivell local.  

Més informació:

https://lacotorradelavall.blogspot.com/2023/02/informe-les-esculleres-son-per-als.html

https://lacotorradelavall.blogspot.com/2023/01/manifestacio-madrid-el-dia-21-iii-els-9.html