La reunió del dimecres a la seu del Ministeri de Transició Ecològica, que dit siga de pas li va costar al regidor i alcalde de Compromís Josep Llàcer molts esforços i moure molts fils a Madrid fer aconseguir-la, va resultar un fracàs. Ací ho hem publicat i s'ha repetit en tots els mitjans de comunicació: el govern de P. Sánchez va rebutjar les alternatives que li proposava el govern municipal de Tavernes perquè, indicava, té les seues pròpies solucions.
Tavernes va proposar com a solució la determinada pels estudis de la Universitat Politècnica de València (UPV): una construcció submarina per protegir la costa, unes esculleres artificials que defensara la nostra costa dels embats de les ones i de l'erosió consegüent als grans temporals. En el cas de Tavernes, la proposta seria instal·lar-les enfront de la platja de la Goleta, la més afectada de Tavernes, i una de les més del litoral valencià.
Els dos catedràtics als quals l'Ajuntament es va encomanar l'estudi Vicent Esteban Chapapría i José Serra, estigueren presents en la reunió com a experts en dinàmiques del litoral i de les possibles solucions a la regressió-transgressió de les costes. Els seus estudis i resultats experimentals en els laboratoris universitaris foren explicats al Secretari d'Estat del govern de Madrid, així com la idoneïtat d'iniciar un projecte pilot per a salvar les platges de Tavernes.
El resultat dels estudis i experiments proposen una escullera construïda a distància de la platja, on acaba la zona de bany, a poca profunditat i sense eixir de l'aigua. El catedràtic en Enginyeria Marina de la UPV, José Serra, explicava eixe mateix dimecres entrevistat per "A punt" davant les portes del ministeri que haurien d’estar fetes de formigó o altres materials innocus que no afecten el medi ambient, i s’haurien de posar a uns 200 metres de la línia de costa.
Aquests esculls amagats sota l'aigua, i paral·lels a la costa o amb forma d'illa, fan que les ones trenquen amb força més lluny de la costa i, per tant, s'evita que arrosseguen l'arena. Una primera funció que tenen es parar o retindre els corrents marins i una segona rebaixar l'energia del moviment de les ones en superfície perquè obliguen a les ones a trencar lluny de la costa i, quan arriben a la platja, són més dèbils i sense força per arrossegar l'arena.
Les autoritats valleres visitaren el laboratori de la UPV per conéixer el resultat dels estudis encomanats |
I esculleres així o ben semblants hi ha arreu del món. Ací a València, la UPV s'han provat distints models en el laboratori i es confia que els resultats prompte s'apliquen a les costes, però.... el dimecres a Madrid, el ministeri de Transició Ecològica del govern de P. Sánchez va dir clarament que no!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada