L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 11 d’abril del 2023

PLE ABRIL 2023 - Xifres ben clares i són del Ministeri d'Hisenda: A Tavernes no s'han pujat els impostos de fa molts anys

 
 
En el passat ple, una vegada més el PP i la seua candidata volien fer creure que s'han pujat els impostos. Sense aportar cap dada ni xifra en el temps. Són moltes les vegades que els darrers anys, amb xifres del Ministeri d'Hisenda, els demostrem que fa 10 anys que no s'han pujat: ni  l'ICO, ni el de vehicles, ni l'IAE, ni el d'increment de valor de terrenys.... 
 
A l'IBI el 2016 es va aprovar un ajust en el coeficient després de la baixada del 90% en l'IBI de rústica per no desquadrar la recaptació global (ho expliquem tot seguit) o siga fa 7 anys que no ha variat res. L'Ajuntament segueix recaptant igual tot als ciutadans, però amb les pujades de sous, llum, manteniment, obres, materials, etc i etc.  paga molt, però molt més que pagava fa 10 anys o 7 anys.
 

Les dades del Ministeri d'Hisenda desmenteixen pujades. El Ministeri d'Hisenda no ha les  actualitzades i les que publiquem davall són fins el 2021, però tothom sap i el PP també ho sap, que en el 2022 i el 2023 són igual que el 2021 perquè el ple municipal no ha aprovat cap variació. I no ho diguem nosaltres, sinó les dades del Ministeri d'Hisenda.

 

Us oferim les dades dels impostos. Començarem per l'explicació de l'IBI que hem dit.

 

 

 

 

La evolució de l'IBI en el temps el PP la sap, ells en van ser protagonistes, però l'amaga als ciutadans. L'expliquem en dues etapes:

1a Etapa 2006-2017.

L'any 2006 el PP aprova la revisió cadastral, el "cadastrazo" més gran viscut  per Tavernes: pujada del doble dels valors cadastrals i de l'IBI. (Vore la gràfica de dalt, com puja l'IBI a partir del 2006).

La llei ho permet i la pujada de l'IBI s'aplicaria amb augment del 10% cada any fins al 2016 inclós. L'any 2014, Compromís va aconseguir d'Hisenda la rebaixa del 20% dels valors cadastrals. Es va paralitzar les pujades de l'IBI els tres últims anys 2014, 2015 i 2016 (consulteu la gràfica).

Us tornen a publicar el document de sol·licitud de la baixada dels valors cadastrals que feren possible parar les pujades de l'IBI del 2014, 2015 i 2016 i la resolució del BOE on accepta la sol·licitud i inclou Tavernes entre les localitats beneficiades. (Cliqueu damunt per engrandir)

 

 

 

 

La pujada de l'IBI aprovades el 2006 pel PP i, que per llei, Compromís estava obligat  a aplicar-la fins al 2016 es van parar i inclús baixar. Es veu ben clar en la gràfica de dalt:  deixa de pujar i, fins i tot baixa, entre el 2014 i el 2016.

2a etapa: A partir del any 2017.

El 2016, el Tribunal Suprem obliga als Ajuntament a canviar l'IBI dels solars i a cobrar-los menys, com a rústica si no tenen pla urbanístic. Això obligava a actualitzar el coeficient de l'IBI urbana, i es va produir una pujada en la recaptació del 2017 (vore la gràfica) i una baixada en la rústica. L'IBI urbana tornava a abaixar el 2018 i s'estabilitzava fins enguany, el 2023 inclós. 

RESUM: Tavernes fa 7 anys que no modifica el coeficient de  l'IBI, no hi ha hagut cap augment de la recaptació total  de l'Ajuntament (vore la gràfica de dalt).  Les xifres són molt clares. 

 

Gràfiques comparatives de l'IBI global durant els governs del PP i de Compromís.

PP

 

Compromís

Les comparacions de xifres són un bon camí per saber qui diu la veritat

 

L'Ajuntament des del 2017 paga més pels sous dels funcionares i treballadors,  més per llum i electricitat,  més per obres i materials, més per manteniment de via pública, més per atenció als jardins, més per totes les inversions que fa, etc i etc.

Des del 2017 l'Ajuntament no ha variat els ingressos (consulteu els pressupostos), i a pesar de l'augment dels pagaments, el govern de Compromís no ha pujat impostos ni tampoc les taxes. I és perquè fa un ús responsable dels recursos municipals i, gràcies a això i a una bona gestió, el govern de Compromís ha pogut pagar 25 milions del deute que deixaren, amb els corresponents interessos, cosa que el PP i la seua portaveu sempre callen. 

Hem passat de la ruïna de l'Ajuntament amb un deute de 28 milions deixat pel PP, a només un deute de 3 milions actuals, i sense retallar serveis ni deixar de fer inversions, que d'això no diuen res. Diuen que es pugen els impostos, però les xifres no diuen això: la recaptació global de l'Ajuntament en impostos fa anys que no s'ha modificat. Tot i la inflació.

 

La resta d'impostos

 

Sense cap augment en el IAE des del 2012

El govern va baixar l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys urbans en el 2012. I aquesta baixada s'ha mantingut fins ara 
 

L'impost ICO no ha pujat des del 2012
 

  .

Sobre la  pujada en impostos de vehicles el 2012  (ja fa més de 10 anys) cal saber i dir que va una pujada obligada per la nova llei del govern M. Rajoy que els va augmentar en basar-los en el grau de contaminació de ls vehicles. Però d'això ja en fa 10 anys, i l'impost no s'ha modificat ni ha pujat.