L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:3.207
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:27.592

dimarts, 17 de gener del 2023

MANIFESTACIÓ A MADRID EL DIA 21 (III): Els 9 anys de treball per uns esculls a les nostres platges mentre Madrid i Costes fa l'oïda sorda


 
"Arena no. Espigones sí. Basta ya. Políticos = Basura" és la pintada (en castellà i amb algunes faltes d'accentuació) que rebutjava les aportacions d'arena i demanava la instal·lació d'espigons. No sabem si l'autor o els autors saben, o els interessa saber, que en la passada legislatura (2015-2019) Compromís ja va iniciar la sol·licitud al Ministeri de Transició Ecològica i  a la Demarcació de Costes d'esculls submarins per minvar la força de les ones i retindre l'arena.
 
També és ben cert que tots els polítics no són iguals. Mentre hi ha que no han deixat de reivindicar millores a les nostres platges amb exigències i treballs, hi ha altres que segons ha bufat el vent, han callat i no han dit res quan eren govern a Madrid. Ara, després de molts anys sense actuar i amb canvi de govern a Madrid,  busquen la "popularitat" i ho critiquen tot, sempre parlen en negatiu i, ara sí, demanen i exigeixen, cosa que mai no feren abans.
 
 
 
 
La passada legislatura, amb govern de M. Rajoy, el regidor d’Urbanisme, Josep Llàcer, i candidat a l'alcaldia de Tavernes per Compromís, va presentar la sol·licitud d'instal·lar una malla geotèxtil que actuara com a escull submarí per detindre la desaparició d’arena de les nostres platges. Fins ara, i han passat anys, sense resposta positiva de Costes, o si voleu del Ministeri de Transició Ecològica de Madrid, primer governat pel PP i després pel PSOE.
 
El mes de juny del 2020, i ja amb govern del PSOE-UP, vista la falta de resposta, Josep Llàcer recordava a Costes la proposta: instal·lar a un centenar de metres de la línia de costa una malla geotèxtil en el fons marí, la funció de la qual es funcionar com escullera i retindre l'arena en minvar la força de les ones. A més, de contribuir a la generació de noves praderies de posidònia.
 
 
 
 
Una solució aquesta dels esculls artificials que ajudaria a millorar les platges fins que arribe eixe projecte definitiu que el Ministeri diu que estudia i que usa com excusa per paralitzar el d'esculls, mentre la transgressió de les platges de Tavernes va fent, va a més, i afecta zones urbanitzades i causa danys al patrimoni particular i municipal.

Però no va ser només aquesta petició la que des del 2011 feia Compromís al govern de Mariano Rajoy (PP). Tampoc van tindre cap resposta positiva les esmenes presentades al govern de Rajoy dels Pressupostos de l'Estat on es demanava actuacions urgents en base als estudis existents del Cedex. Totes foren rebutjades. No obstant, allò que van rebutjar ara li ho reclamen al govern Sánchez, i fins i tot ho reclamen els diputats valencians que votaren en contra. abans.
 
 
 
 
 
Tornem als esculls i a la malla geotextil. Amb el canvi de govern a Madrid, es va  proposar als nous responsable de Costes de València, ara del govern de Sánchez (PSOE) i se'ls recordava que la solució havia funcionat en altres països, a més de tindre un impacte ambiental mínim, i recuperaria el fons marí i les praderies de posidònia.

Aquesta petició al govern PSOE-UP va ser ser reiterada pel senador Carles Mulet  en octubre del 2020 mitjançant una esmena presentada  a una moció del PP al Senat, on els populars exigien la protecció d'uns trams de la costa valenciana que ¡mira per on! no contemplava ni incloïa els trams afectats de les platges de Tavernes ni de la Safor.

Feia poc de temps que havíem patit la DANA Glòria - tots sabem com va anar la cosa per Tavernes- i Compromís demanava incloure un fons per a  actuar urgentment i instal·lar  les malles geotèxtils en el fons de la mar. Carles Mulet arreplegava la demanda de Compromís Tavernes, però eixa esmena a la moció del PP.  I no va ser l'única vegada de demanar l'escull artificial, novament presentada pel senador Mulet després de la DANA Filomena. És el document següent:

Preguntes i demandes a Madrid per pal·liar els efectes dels termporals

A proposta del grup municipal de Compromís Tavernes, el senador Carles Mulet, ha informat deles destrosses dels temporals i ha demanat actuacions i ajudes a traves de diverses preguntes, algunes de les quals podeu llegir a continuació.  

 

 

 

 

 

Compromís Tavernes implicar la UPV i les Corts Valencianes

Per poder fer realitat els esculls, el passat mes d'abril (del 2022) l'alcalde Sergi Gonzàlez i el regidor Josep Llàcer, acompanyats del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, també de Compromís es reuniren amb els catedràtics de la UPV especialitzats en esculls regeneradors contra l'erosió de les platges. 

L'Ajuntament s'oferia a la Generalitat perquè el nostre litoral acollira el projecte pilot d’esculls marins artificials, i si tot anava bé,  el projecte servirà  no només al litoral de Tavernes sinó al valencià i del Mediterrani en general. La UPV i l’Ajuntament, després dels estudis en base als avanços tècnics assolits per la universitat, elevaran a les Corts Valencianes la petició d’execució del projecte pilot a Tavernes, tot i que, s'ha de dir, aquest plantejament inicial haurà de ser autoritzat pel Ministeri de Transició Ecològica i la Demarcació de Costes, que són els organismes competents en la protecció de la costa, o si voleu, qui  manen.

 

Les autoritats valleres en el laboratori de la UPV amb el president de les Corts Valencianes
  

Ha estat un treball constant - i de vegades no publicat en premsa - de Compromís des del govern de l'Ajuntament de Tavernes on s'ha aconseguit almenys que es coneguen el problemes de les  platges de Tavernes, i més que res, en els organismes del govern de Madrid, que són els competents i els responsables d'aprovar i fer possible les mesures que calen per evitar que les platges valleres i valencianes desapareguen.

Fins ara, cap resposta per banda del Ministeri de Transició Ecològica. Ens temem que al final farà oïts sords al projecte experimental, encara que el demane les Corts Valencianes, i la resposta serà la de sempre: que ja liciten la redacció del projecte final i "bla bla bla", la resposta donada a la petició de l'alcalde valler de Compromís de reunir-se a Madrid amb responsables del Ministeri, ara governat pel PSOE, per parlar del nostre problema..