L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dijous, 6 d’abril del 2023

És temps d'un menjar nostre, ben tradicional i que cal conservar i promocionar

 

 

Avui dijous sant. Una diada amb molta diferència respecte a les que es vivien a Tavernes fa dècades, amb costums molts diferents per les imposicions de la dictadura: sense cines, l'única existent TVE amb només programes religiosos i processons, música sacra a les ràdios, etc. Tot una negror i tristor. I era el tempos per a un dels nostres plats tradicionals: la "cassola d'arròs al forn amb mandonguilles d'abadejo, cigrons i panses".
 
“I Concurs local d’Arròs amb cigrons i panses” (Arròs de Vigília) per a professionals. Any 2016
 
Aquesta modalitat de cassola, també és anomenat de fa una anys "arròs de vigília" on cal prendre la paraula "vigília" en un dels seus sentits: menjar amb abstinència de carn, segons els preceptes cristians. Per tant, entre els seues ingredients no entrava per a res la carn, ni tan sols en el brou. És un plat que es cuina a Tavernes, és un plat tradicional d'aquests dies, i on l'abstinència de menjar carn durant la Quaresma, va fer que l'abadejo prengués importància. Les postres per aquesta menja és un altre dolç tradicional: l'arnadí.
 
 
Restaurant El Vermut, de la Pobla de Vallbona, campió del concurs local del 2019
 
Eixa norma es podia trencar si adquiries la "Butlla de la Santa Croada", un impost-pagament eclesiàstic que es feia a l'Església i a canvi podies menjar carn i gaudir d'un dejuni menys estricte. Això suposem quedaria per a les classes amb diners, i els que no en tenien, farien ús de la imaginació i crearien menjar-se com aquest de Tavernes, on mana el contrast entre el salat de les mandonguilles i la dolçor de les panses ( i fins i tot de les castanyes). La "Butlla de la Santa Croada" va ser suprimida en 1966.  
 
Any 2017. "II Concurs Professional d’Arròs al Forn amb Cigrons i Panses" guanyat pel restaurant Calipso
 
 
Així doncs, menjar típic d'aquests dies de Setmana Santa, nascut de la necessitat de cercar un plat consistent i que no portarà carn, per la prohibició religiosa que ho omplia tot en temps de dictadura. Així tothom a Tavernes tothom sap que els ingredients bàsics són les panses, cigrons, alls, castanyes seques i les mandonguilles d’abadejo, i com no l’arròs que es cou amb un brou elaborat amb el bull dels cigrons o altres vegetals. 
 
 “Casa Macario” i el “Restaurant San Bernardo” a FITUR 2018 amb el nostre plat tradicional    
 
 
El resultat és un arròs sec, cuinat com l’arròs al forn,  on s’entremesclen sabors i textures diverses i diferenciades com a producte dels ingredients, i principalment les panses i les mandonguilles que li donen un contrast de sabors en mesclar el dolç i salat, cosa que el fa un arròs atractiu i molt apreciat. 
 
 
Els restaurants  Calipso, San Bernardo i Luna Park en una demostració en directe a Fitur 2019
 
El govern de Compromís, com podeu comprovar a les fotos que hi publiquem, ha tingut sempre molt d'interes a promocionar el nostre plat en distints llocs i fires d'interés turístic, des de concursos fets a Tavernes, per a cuiners professionals i un paral·lel per a gent del poble, on sempre es comptava amb la implicació i ajuda de Turisme de Diputació, i de la seua diputada Pilar Moncho, de Compromís.  
 
Els anys 2018 i 2019, el govern de Compromís va dur el nostre plat tradicional a la gran fira de FITUR, on va tindre el protagonisme central de la promoció de Tavernes, presentat com a plat nostre, que no es cuina a cap altre lloc, i per cercar un reconeixement i que fóra inclós en les cartes dels restaurants valencians.