L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dilluns, 10 d’abril del 2023

PLE ABRIL 2023: Sense ajudes del govern de Madrid ni de la Generalitat, el consistori aprova 537.914 € per a acabar l'àrea d'activitats de Bolomor


El ple de Tavernes va aprovar en la darrera sessió destinar 537.914 euros per al "Tancament i habilitació de l'àrea d'activitats del jaciment paleolític de Bolomor". La quantitat a executar provindrà dels fons del romanent de tresoreria del pressupost del 2022.

L'Ajuntament disposa ja del corresponent "Pla Director" per a realitzar aquesta obra que servirà alhora com a centre d'interpretació del jaciment. El regidor d'Obres i Urbanisme, Josep Llàcer, fa unes setmanes, arran de la presentació del llibre "La Valldigna: Paisatges i Preshistòria"  en la Casa de la Cultura explicava i projectava en la pantalla els detalls del projecte ja redactat i on es destaca la integració paisatgística de les obres.

 

 

 A més s'hi contemplava, segons l'explicació donada per Josep Llacer, els espais habilitats per a taller, les zones cobertes, la zona d'aparcament, la zona d'oci i esplai i les zones habilitades per als tallers que serviran per explicar els visitants, amb activitats pràctiques, com era la vida de l'home de Bolomor. Amb tot acabat, el complex es convertirà en un espai d’interpretació i experimentació on  descobrir els orígens i les característiques del poblament paleolític europeu i les formes de vida del neandertals.

Aquest centre es construirà en els terrenys que l'Ajuntament va comprar amb l'ajuda de 125.000 euros que seria complementada amb altres 100.000 euros de l'àrea de Turisme de Diputació, única institució tot i que va ser en en la passada legislatura, quan era dirigida per la diputada de Compromís Pilar Moncho. Aquests fons van servir per adequar els terrenys i el conjunt d'obres  ja executades provinent.  

Ara, l'Ajuntament, davant la falta d'ajudes institucionals de l'Administració estatals si valencianes, cas del Ministeri de Cultura del govern de Madrid o de la mateixa Generalitat, haurà de fer front a les despeses que volen potenciar i posar en valor un jaciment que avui dia és un referent a nivell europeu (per no dir mundial).

I ho és, per tot el que aporta a l’estudi del foc i al procés de socialització de l’home, a banda d’altres valors científics, com a ser el primer jaciment on es testimonia l’home de Neandertal en terres valencianes. Només cal fer una cerca a google per copsar la importància mundial del jaciment, o simplement pensar que Bolomor va ocupar una sala de la Biennal de Venècia, amb reproducció d'una llar i mural de la cova, com a referent en l'evolució humana.  


Vista general de la sala de la Bienal de Venècia

 
Detall del foguer de Bolomor amb imatge de la cova al fons

 

Sense ajudes dels governs de Madrid

Tot i la importància del jaciment, i la necessitat de la posada en valor i donar-lo a conéixer, fins ara tenim un saldo negatiu d’ajuda institucional de l’Estat espanyol: 0 (zero euros) després de més de 30 anys d’investigació científica. Fins ara, les esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que presenta Compromís de fa anys i on es sol·licita una ajuda per aquestes obres han resultat inútils: resultat, primer amb el govern del PP de Rajoy, i ara amb el PSOE de P. Sánchez ha estat nul: 0 euros per a Bolomor

 

L’Estat ha tingut moltes ocasions per aprovar una ajuda dins dels seus pressupostos, i no ho ha fet, com tampoc va atendre fa uns mesos una petició oral feta pel senador de Compromís, Carles Mulet, sobre quines serien les ajudes per a crear el Centre d'Interpretació de la Cova del Bolomor.


 

Algunes de les llars de foc de Bolomor

 


La resposta del ministre socialista Miquel Iceta, va ser negativa, cap, amb un conjunt d'excuses entre les quals indicava que l'estat ja ajuda molts jaciments i que la propietat de Bolomor no és de l’estat. Sembla ser que el ministre no està ben informat, perquè segons ens diuen la propietat és de l'estat encara que la gestió estiga cedida a la nostra Generalitat. Per altra banda, caldria preguntar-nos si és que els impostos que paguem els valencians i els vallers a Madrid no poden revertir-se en una mínima quantitat  per a construir un Centre d'Interpretació a Bolomor.

 

 


 

Les excuses i falta d'ajudes dels successius governs de Madrid i dels valencians obliga a l'Ajuntament a actuar amb fons propis per potenciar el que és, ara per ara, el jaciment paleolític més important del País Valencià i que, els científics diuen i no nosaltres, és el millor complement al d'Atapuerca, perquè en el jaciment de Burgos no s'han trobat per ara restes de cap llar de foc prehistòrica. De fet les visites dels grans investigadors d'Atapuerca, com José Luís Arsuaga, a Bolomor son freqüents tot i que no arriben a ser conegudes pel gran public.

 

Any rere any decepció per la resposta que dóna Madrid a problemes de Tavernes, governe qui governe: 0 (zero) ajudes a Bolomor, cap projecte per a les platges, res de la connexió amb l’AP7, del projecte del Vaca al pas pel casc de Tavernes (promés i en estudi de fa 6/7 anys) res de res, de la permeabilització del Vaca-autopista res, etc..