L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimecres, 26 d’abril del 2023

La cronista de Tavernes, Encarna Sansaloni, ha presentat "La grip de 1918 a Tavernes de la Valldigna".

 
 
Encarna Sansaloni, cronista de Tavernes, ha present en la Casa de la Cultura, plena de gom a gom, el seu darrer treball d'investigació local, i publicat en llibre amb el titol "La grip de 1918 a Tavernes de la Valldigna". Al seu costat en la presentació Pau Àlvarez, d'Edicions 96, i la doctora Teresa Sala.
 
La regidora de Cultura, Encar Mifsud, de Compromís va iniciar l'acte amb una breu explicació del llibre i del que representa una nova investigació històrica per a Tavernes, i la generositat de l'autora en oferir a la ciutadania vallera un treball tan notable.
 
 
 
La doctora Teresa Sala va glosar la persona i la tasca realitzada per Encarna Sansaloni, tant des del punt de vist professional com a professora, com investigadora de tantes temes de Tavernes. La doctora Sala va fer esment del gran valor històric que té el llibre que es presentava, recordant que va ser una pandèmia on les circumstancies socials, mèdiques i fins i tot de mitjans no tenien res a vore amb les actuals, en referència a la recent covid.

Pau Àlvarez, d'edicions 96, va recordar com havia fet amistat amb la nostra cronista arran del treballs i reunions on el llibre de Sansaloni sobre el trenet Carcaixent-Tavernes va ser un nexe d'unió, i va lloar el gran treball investigador que ofereix en aquest llibre, sobre tot perquè fa 100 anys no hi havia els mitjans de difusió, llibres i premsa actuals, i per tant explicar uns quants anys del que va ser Tavernes i la grip, resulta un treball complexe.  L'editor va agrair que l'autora hagués pensat en la seua editorial per publicar aquest estudi.

 

 

Encarna Sansaloni va explicar el seu llibre, va assenyalar les fonts documentals a les quals havia acudit (premsa, actes, llibre de defuncions...) i que havia treballat sobre la informació dels anys al voltant del 1918 per tal de poder comparar les xifres del 1918, sobre tot en els mesos d'estiu, quan la grip va afectar greument Tavernes, tant que la nostra ciutat era un dels temes de la premsa de l'època.

Va anar desgranant, una per una xifres, i com en moltes ocasions la grip es mesclava en la identificació mèdica amb  la tuberculosi, el tifus i el paludisme, cosa que dificulta de vegades poder fer xifres comparatives.

 

El bo i millor de la seua xerrada va ser la gran lliçó que ens ha deixat als assistents sobre els aspectes socials, econòmics, culturals i, sobre tot, mèdics del Tavernes d'aquelles primeres dècades del segle XX, quan era un poble de 10.000 habitants, sense infraestructura sanitària excepte l'Hospital per a  pobres de Sant Roc, pocs metges i farmacèutics, sobrepassats pel gran treball de la grip. 

Un Tavernes amb poques escoles públiques, sense aigua corrent a les cases, sense asfaltar els carrers i que començava a tindre alguns grans canvis, com el trasllat del Cementeri Municipal a l'actual, el final del Calvari, la zona de l'actual passeig habilitat com a lloc de venda de productes de camps, i un urbanisme incipient que volia que Tavernes deixarà la cotilla que representava barrancs des de les Creus. I tot adobat amb gràfics i dades sobre la pandèmia de grip projectades a la pantalla junt a altres imatges d'època.

 


En definitiva  una recerca històrica de l’epidèmia, que ens va servir per comprendre com vivien els nostres besavis i rebesavis i com la grip va afectar el Tavernes del 1918. Una explicació llargament aplaudida pels assistents.

La nostra enhorabona a Encarna Sansaloni pel llibre i per la gran xerrada explicativa del mateix.